Neredeyse tüm vücudu yandı

Güncelleme Tarihi:

Neredeyse tüm vücudu yandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2009 12:15

Elazığ’da iş kazası sonucu yanan ve 4 Ekim'de Gaziantep'e getirilen 35 yaşındaki Özcan Bostancı, ölümden döndü.

GAZİANTEP’te açıldığından bu yana yanık hastalarının tedavisinde önemli başarılara imza atan Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi Yanık Merkezi’nde, Türkiye’de bir ilk gerçekleşti. Elazığ’da iş kazası sonucu yanan ve 4 Ekim'de Gaziantep'e getirilen 35 yaşındaki Özcan Bostancı, ölümden dönüp, Türkiye’de yüzde 88 vücut yanığıyla yaşayan tek hasta.

Gaziantep’in yanık merkezi olarak en şanslı il olduğunu belirten Merkezin Sorumlusu Uzman Dr. Ahmet Erkılıç, “Türkiye’de hem Çocuk Hastanesi’nde, hem ikinci merkezde olmak üzere toplam 40 yatak kapasiteye sahip tek il Gaziantep’tir. Vücudunda yüzde 88 yanık olduğu halde, ölümden dönen tek hasta da, bizim müdahalemizle yaşama tutunan Özcan Bostancı’dır. Türkiye’de yüzde 88 yanıkla tıbbi müdahaleye rağmen yaşayan başka bir yanık hastası yoktur. Bu hastamızın da durumu iyiye gitmektedir” dedi.

YANAN KİŞİYİ SUYLA YIKAYIN, HAYATINI KURTARIN

Yanık hastalarının tedavisi için teknik donanım olarak iyi durumda olduklarını, ancak bunun yetmediğini anlatan Uz.Dr. Ahmet Erkılıç, personelin hastalarla yakından ilgilenmesinin tedavide başarı şansını yükselttiğini kaydederek şunları söyledi:

“Personelimiz hastaların derdiyle üzülüp sevinçleriyle mutlu olur. Morali yüksek tutulan hastaların tedavisi de kolaylaşıyor. Kadromuzda bulunan bütün personelimiz hastalarla birebir ilgileniyor. Hızla gelişen, büyüyen ve nüfusu artan kentimizin haricinde diğer illerdeki yanık vakaları olan hastalar da buraya geliyor. Son sistem teknolojiyle donatılmış yıkama tanklarımız, hidro cerrahi sistemlerimiz ve buna benzer malzemelerimiz şifa arayanlar için büyük bir imkandır. Bu sistemler sayesinde hastalarımızın sağlığına kavuşması ve tedavilerinin erken bitmesi için de büyük bir avantaj yakalanmaktadır. Yanıklarda ilk müdahale başarı için çok önemli. Bu nedenle, alev, su, kimyasal yanıklarda yapılması gereken ilk şey suyla vücudu yıkayarak soğutmaktır. En önemli nokta elbiseleri çıkarmadan soğutmaktır. İkinci bir tehlikeye maruz kalmamak için yıkadığınız kişi titremeye başladığında yıkama kesilmelidir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!