Müzik: Haftanın albümleri

Güncelleme Tarihi:

Müzik: Haftanın albümleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2011 21:07

Blue Jean Dergisi yazarları tarafından hazırlanmıştır

Haberin Devamı

LENNY KRAVITZ
BLACK AND WHITE AMERICA
Roadrunner / Atlantic / EMI

Lenny Kravitz, Amerika’da Jimi Hendrix ruhunu modern zamanlara taşıyabilmek, siyahîlerin sadece rap’le uğraşmadıklarını, gitar müziğine de katkıları olabileceğini kanıtlamak gibi gizli bir misyonla birbirinden başarılı hitlere imza atmış bir abimizdi ‘90’larda. Temel olarak rock müzik yapardı ama işin içine soul esintileri, pop nakaratları, funk ritimleri de katardı. Romantik sözler yazar, genç kızların duygularını çelerdi. 2000’li yıllarda eski popülaritesini kaybetmeye başladı ve 2004 tarihli “Baptism” sonrası da düşüşe geçti. Bir önceki albümü, 2008 tarihli “It Is Time for a Love Revolution” da fena sayılmazdı ama Kravitz artık ana akım müzik piyasasının zirvesinde yer alamayacağını anladı. İşte bu da, bu albümün perde arkasındaki motivasyonu açıklıyor. Kariyerinde hiç olmadığı kadar sakin Kravitz. Hafif hafif, romantik aşk şarkıları söylüyor, ne bağırıyor ne coşuyor.

Haberin Devamı

BREAKING BENJAMIN
SHALLOW BAY: BEST OF BB
Hollywood Records

2000’li yılların dikkat çekici gruplarından Breaking Benjamin dört albümlük kariyerinin tüm single’larını bu best of’ta topladı. Bu toplama albüm gruba zaman kazandırmaya yönelik bir hamle, çünkü geçen ay grubun vokalisti Benjamin Burnley, gitarist Aaron Fink ve basgitarist Mark Klepaski’ye birer e-mail atarak gruptan kovmuştu. Şu anda grupta Benjamin Burnley’in gazabına uğramayan tek eleman 2005 yılında gruba katılan baterist Chad Szeliga. Albüme dönecek olursak; toplamada ‘So Cold’, ‘The Diary of Jane’, ‘I Will Not Bow’, ‘Rain’ ve ‘Give Me a Sign’ gibi bilindik ve sevilen şarkıların yanı sıra ‘Blow Me Away’in VaLora düetli yeni remix versiyonu yer alıyor. Deluxe versiyonda Queen cover’ı ‘Who Wants to Live Forever’ ve Depeche Mode cover’ı ‘Enjoy the Silence’ın da aralarında bulunduğu bir dolu akustik ya da normal tonlu şarkı da var. Albüme adını veren ‘Shallow Bay’in single olarak yayınlanmadığı için toplamanın hiçbir versiyonuna bulunmadığını da eklemeliyim. Grupla tanışmak isteyenler için harika bir fırsat.

Haberin Devamı

KANYE WEST & JAY-Z
WATCH THE THRONE
Roc-A-Fella, Roc Nation, Def Jam

Biz, geçtiğimiz yılın sonlarında çıkardığı muhteşem albümü “My Beautiful Dark Twisted Fantasy”nin güzelliğinin şokunu yaşarken Kanye West, hip hop’ın günümüzdeki en büyük iki isminden biri olan Jay-Z ile ortak bir albüm yapacağını açıklamıştı. Şok üstüne şok... Nihayet o albüm elimize ulaştı. Lafı hiç dolandırmayayım. Tüm zamanların en iyi hip hop işbirliklerinden birinden, hip hop klasikleri arasına girecek kalitede bir albüm... Hip hop’ın genlerine yeni bir bakış açısı kazandıracak kadar dâhiyane ufak tefek dokunuşlar da var. Beyoncé düetli ‘Lift Off’ ve Otis Redding ile James Brown şarkılarından sample’lar taşıyan ilk single ‘Otis’ muazzam ama asıl favorim ‘Murder to Excellence’. Quincy Jones ve Indiggo’dan sample’lar taşıyan şarkı, iyi seçilmiş sample üzerine yazılan vurucu sözlerin ortaya çıkardığı ihtişamı temsil ediyor. Kısacası, çok çok iyi bir albüm. Tam da beklediğimiz gibi...

Haberin Devamı

MIRANDA COSGROVE
HIGH MAINTENANCE
Columbia / Epic / Sony Music

Daha çocuk yaştayken, Jack Black babanın döktürdüğü “School of Rock” (“Hababam Rock”) ile oyunculuk kariyerine hızlı başlayan Miranda Cosgrove, hocası Dewey Finn’in gözüne girmeyi başarmıştı ama görünüşe göre gerçek müzik kariyeriyle onu sırtından vuruyor! Zira Miranda, hocasının istediği gibi rock’çı değil popçu olmuş durumda! :) Şaka bir yana, son dönemlerde “iCarly” ile yıldızı parlayan Miranda, birçok Disney / Nickelodeon yıldızı gibi bir yandan oyunculuğa devam ederken, bir yandan da müzikle ilgileniyor. Bu durum tabii ki büyük yapım şirketlerinin, genç yıldızların etinden sütünden yararlanmak istemesiyle alâkalı aslında. Miranda 2010 yılında çıkardığı ilk albümü “Sparks Fly” ile başladığı müzik kariyerinde, 5 şarkılık “High Maintenance” EP’si ile en azından basit, eğlenceli, dans ettiren, eşlik edilmesi kolay pop şarkıları yapma konusunda iddialı görünüyor. ‘Sayonara’ya dikkat!

Haberin Devamı

TAKING BACK SUNDAY
TAKING BACK SUNDAY
Warner Bros.

1999’da kurulan ve 2000’lerin en kaliteli modern rock gruplarından biri olan New York’lu ekibin bu albüme grubun ismini vermesinin bir anlamı var tabii ki. Vokalist / lead gitarist ve klavyeci John Nolan ile basgitarist Shaun Cooper’ın, yedi yıl aranın ardından geçtiğimiz yıl kadroya yeniden dâhil olmalarıyla eski momentumunu tekrar yakalayan grup elemanları, kariyerinin bu beşinci albümünde müzikal olarak tüm özelliklerini ve birikimlerini şarkılara aktardıklarına ve bugüne kadar yaptıkları her şeyin nitelikli bir karşımı olan yeni şarkılar yazdıklarına inanıyorlar. Haklılar da... İlk albümleri “Tell All Your Friends”ten (2002) sonra ilk defa bir albümde Nolan ve Cooper’ın yeniden bir arada olduğu bu albümdeki müziği şöyle tarif edebilirim: 30 Seconds to Mars görkemi, The Used enerjisi ve Coheed And Cambria delişmenliğinin Simple Plan eğlencesinde bir araya gelmesi. Afiyet olsun...

Haberin Devamı

ORGANİZE OLUYORUZ
DERLEME
Pasaj Müzik

“Organize Oluyoruz” ünlü / ünsüz, deneyimli / genç, bu ülkenin en önemli rap müzisyenlerini bir araya getiren dev bir hip hop koalisyonu. Hip hop’ın Türkiye’deki adresi Hiphoplife.com.tr gerçekten uzun süredir eksiği hissedilen bir buluşmaya zemin hazırlamış. Daha önce de çeşitli derlemeler yapıldı ama bunların ilklerinden kabul edilen “Yeraltı Operasyonu” dışında rap müziğe ivme kazandıran bir iş çıkmamıştı. “Organize Oluyoruz” bu anlamda bir milat olabilir. Albümün tek artısı, önemli MC’leri bir araya getirmesi değil. Aynı zamanda nasıl bir motivasyona sokmuşlar ki, bu isimlerin birçoğu kendi kariyerlerinin en iyi işlerinden birine imza atmışlar. Mesela Ceza gibi bir isim rahatlıkla ortalama bir şarkısını bu albüme verebilecekken son yıllarının en vurucu hitlerinden biri olan ‘Sen De Biraz Delisin’ ile karşımızda. Patron & Saian, Karaçalı & Da Poet, Sansar Salvo & Rapozof da harika iş birliklerine imza atmışlar. Gına olarak da bilinen Farazi & Kayra ise uzun zamandır takip ettiğimiz, hip hop’ın en entelektüel sözlerine ve duruşuna sahip oluşumlarından biri, yine harika bir şarkı ortaya koymuşlar. Pit 10, Mozole Mirach, Nomad ve Cash Flow derlemenin diğer öne çıkanları arasında. 20 şarkı barındıran bu CD baştan sona özenli bir çalışmanın ürünü olduğunu belli ediyor. Altyapılarından sözlerine, kitapçığından kapağına kadar… “Türkçe rap seviyorum.” diyen herkesin arşivine katması gereken bir koleksiyon nesnesi “Organize Oluyoruz”.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!