Müziğin tanımını değiştiren grup

Güncelleme Tarihi:

Müziğin tanımını değiştiren grup
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2013 00:00

Çıkardıkları ilk albüm Please Please Me’nin 50’nci yılı şerefine derin Beatles külliyatından iri iri rakamlar, tuhaf tuhaf ürünler çıkarıldı; Hasan Cemal’in, Fuat Güner’in anılarıyla bezendi, ortaya ‘beatlesmania’ ruhunu depreştirecek tadımlık bir derleme çıktı.

Haberin Devamı

Bir Malcolm Gladwell iddiası:

Başarılarının sırrı 10 bin saat formülü

Beatles’ın Bill Gates’le ortak yanları, dehalar soyağacında nasıl da uzaktan akraba düştükleri Malcolm Gladwell’in meşhur Outliers (Çizginin Dışındakiler) kitabının girişini süsler. Grubun başarısını meşhur ‘10 bin saat’ formülüne bağlayan Gladwell’ın Beatles araştırmaları grubun sanılanın aksine gayet disiplinli ve çalışkan bir ekip olduğunu vurguluyor: “Beatles grubu gerçekten hit olan parçalarını yayımlamadan önce Hamburg’da büyük bir şov alanında çok uzun saatler boyunca çalmış. Non-stop konser vermişler, zaten devam eden bir organizasyonda, giriş çıkışların sürekli devam ettiği bir ortamda saatler boyunca durmaksızın çalmışlar. 1964 yılındaki asıl patlamalarından önce 1963’te Hamburg’da belli bir süre günde en az beş saat olmak üzere çaldıkları zamanlar olmuş, 1964’e kadar Hamburg’da 1200 kere sahneye çıkmışlar. Liverpool’da en fazla sahnede bir saat kalıyorken Hamburg’da artan ünle de beraber günde sekiz saate kadar çaldıkları olmuş, yani ünlü oluncaya kadar 10 bin saatin üstünde birlikte çalmışlar.”

Haberin Devamı

Müziğin tanımını değiştiren grup

En tuhaf 4 Beatles ürünü

‘Bir pazarlama harikası olarak Beatles’ etiketini ilk keşfeden menajerleri Brian Epstein oldu. Market raflarını gruba dair sayısız, alakasız, çoğu zaman da yakışıksız bir yığın ürünle dolduran Epstein, Beatles’ı bir para makinesine dönüştürmüş, elemanların etini sütünü (hatta tüyünü kılını) paraya dönüştürebilmiş başka türlü bir dehaydı. Beatles’ın senelerce ‘piyasada en fazla sahte imzası bulunan grup’ etiketini üzerinde taşımasında kimin sorumlu olduğunu kestirmek pek güç değil.
1. Bir tutam Beatles saçı
İnanılmaz ama gerçek. Ekibin tutam tutam saçları, paket paket marketlerde.
2. Beatles köpükleri
Küveti sıcak su ve bol Beatles köpüğüyle doldurmak, bir dönem grup fanlarının en sevdiği Beatles seansıydı. Gerçekten.
3. Yellow Submarine sigaraları
Meşhur şarkının logosunu süsleyen kartonda satılan sigaralar, tatlımsı kokusu ve tadıyla 70’lerde hayranların elinden düşmüyordu.
4.  Saç spreyleri
O kâküller, o simsiyah saçlar... Bir döneme şekil vermiş Beatlas saç stilini tutturmak pek kolay değildi. Menajer Epstein, Beatles hayranlarına bunun için de bir çözüm sundu, ‘Beatles gibi saç rengine, şekline sahip olmak için’ saç spreyleri çıkarttı. Sprey kısa sürede milyonlarca sattı.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eac0edf018fbb8f8948734

Şarkılarını en iyi taşıyan 5 film

1. Amerikan Güzeli (1999)
Şarkısı Because. Bir Elliott Smith cover’ı olarak filmin sonunda akan kredilere eşlik etmesiyle filmin tüm rengini değiştirir, etkisini arttırır.
2. Bir Zamanlar Amerika’da (1984)
Şarkısı Yesterday
3. Yağmur Adam (1988)
Şarkısı I Saw Her Standing There
4. Tenenbaums Ailesi (2001)
Şarkısı Hey Jude
5. Neşeli Ayaklar (2006)
Şarkıları Golden Slumbers ve The End

Bunları biliyor muydunuz?

Türkiye’ye ilk Beatles plağını Hasan Cemal’in getirdiğini...
The Beatles’ın ilk plağı ‘Love Me Do’ çıktığında Cemal, henüz 18 yaşındadır,
İngiltere’de yaşamaktadır. Beatles’ın ilk uzunçalarını alıp öyle döner Ankara’ya. Beatles plağı sayesinde cumartesi öğleden sonrası partilerinin fazlasıyla aranan gencine dönüşür, Mülkiye ikinci sınıfın en popüler öğrencisi olur.
MFÖ’den Fuat Güner’in ‘Beatles Alaturka’ macerasını...
1998’de Fuat Güner, Erdal Kızılçay ve Dağhan Baydur’un bir araya gelmesiyle oluşan topluluk, dünyada ilk kez Beatles hitlerini alaturka yorumlar. ‘Ticket To Ride’ şarkısının altına “Keklik yürür düz ovada” döşenir. Kimi şarkılarda hafiften kaşık sesi yükselir arkadan.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!