Müziğimizi kıskanıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Müziğimizi kıskanıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2001 03:10

Hürriyet Gazetesi'nde Yener Süsoy'un dünyaca ünlü bestecimiz Nevit Kodallı ile yaptığı röportaj, büyük tartışma yarattı. Kodallı'nın ‘‘Türk sanat müziği dedikleri meyhane müziğidir’’ sözlerine Türk sanat müziği yorumcu ve bestekárları ağır sözlerle tepki gösterdi. Yılların sanatçısı Feriha Tunceli, ‘‘Onlar her zaman bizim müziğimizi kıskandılar’’ dedi.

SÖZER YAŞMUT

Müziği bilen böyle konuşmaz

Boğaziçi Vakfı Başkanı Sözer Yaşmut, Kodallı'nın değerlendirmesine şu karşılığı verdi:

- Türk sanat müziği değil. Türk musikisi vardır. Bunu meyhanede söylersen meyhane, gazinoda söylersen gazino müziği olur. Türk musikisi iki gruba ayrılır. Klasik ve halk musikisi. Klasik Türk musikisi ise üçe ayrılır. Gerçek Türk müziği, yarı Türk müziği ve popüler müzik. Türk musikisinin meyhaneyle hiçbir ilgisi yoktur. Türk musikisini bilen insan böyle konuşmaz. Nevit Kodallı'yı bu konuda bilgili sanırdım. Kenidisini her zaman takdir ettim. Bu hatayı nasıl yapmış bilmiyorum.


YILMAZ MORGÜL

Ustaların önümüzü kesmesine şaşırdım

Nevit Kodallı, Türk musikisine hizmet etmek isteyen yeni nesil sanatkárlara, bu konuşmalarıyla kötü örnek oluyor. Kodallı, yolumuzu kesmek istemektedir. Böylesine önemli eserlere imza atmış bir müzik adamının, musikinin yalnızca meyhanelerde icra ediliyor tanımlaması büyük hakarettir. Batılılar, Türk Musikisi'ni incelerken, bizler musikimizi bu düşünceler yüzünden dünyaya tanıtamıyoruz. Büyük bestekar ve güftekarları, şarkıların meyhanelerde üretilmediğinin altını çiziyor. Kendisini naçizane saygıya davet ediyorum.''

FERİHA TUNCELİ

Müziğimizi bilmiyor

Türk sanat müziğine sayısız ses kazandıran ve Mesut Cemil'in öğrencilerinden olan Feriha Tuncel, şunları söyledi:

- Meyhane edebiyatıdır demek terbiyesizliktir. Bu anlamda Nevit Kodallı'yı kınıyorum. Onlar her zaman bizim musikimizi kıskanmıştır. Bunun ayrımını o yapamaz. Çünkü musikimizi bilemezler. Meyhane müziği ile Türk musikisinin hiçbir bağlantısı yoktur. Evet meyhane müziği vardır ama orada icra edilen şarkılar farklıdır. Bunlar yıllarca batı müziği yaptılar ve hiçbir zaman para kazanamadıkları için bu saldırıyı yapıyorlar. Çünkü Türk musikisinde para vardır. Kim girdiyse para kazanmıştır. Bu yüzden de komplekslerinden dolayı sürekli aşağılama kampanyası yapıyorlar ama yaptıklarıyla kalıyorlar.

MERAL MANSUROĞLU


Bizler meyhane sanatçısı değiliz

Fikrine katılmıyorum. Her müziğin içinde yozlaşmış müzikler var. Bunu meyhane müziği olarak göstermeleri yalnıştır. Türk musikisi meyhanede müziği değil. İstanbul Radyosu ve TRT adı altında icra ediliyor. Meyhane kalıbına sokmak yalnıştır. Bu müziği icra eden sanatçılar da meyhane sanatçısı mı oluyor? Biz meyhane sanatçısı değiliz. Müzik adına yanlış şeyler söylenmiş.

MELAHAT PARS

Kafaları dumanlılar müziğimizi anlayamaz

Şu an televizyonları dinlerken ağlıyoruz. Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde bölüm başkanıyım. Buna imkan var mı? Türk musikisi ölür mü? Barlarda bizim müziğimizi dinlemezler, anlamazlar. Türk sanat musikisinde sanatı araya koyan Cemil Bey'dir. Çok az kalan 50 kişiden daha az kişiyiz. Bizler bunun sonuna kadar savunucusu olacağız. Söylediklerine katılmıyorum. Onların kafaları dumanlı olduğu için bizim müziğimizi anlamaya cesaretleri yok. Meyhanede bu müzik hiç okunmaz. Dinlemezler zaten, kendisini severim, neden böyle birşey söylemiş anlamadım. Kendisi Türk musikisini seven bir insandır.

ZEKAİ TUNCA

Haksızca bir değerlendirme

Türk müziği yapanların çoğunluğu aynı zamanda dini müzik de yapmışlardır. Yani din adamlarıdır. Bunu meyhanede söylemek de doğaldır. Ama dini müzik söylenirse bu yalnıştır. Itri'nin meyhanede söylenmesi hatadır. O müziğin değil yorumcunun hatasıdır. Türk müziğine meyhane müziği denmesini haklı bulmuyorum. Bunun meyhanelere kadar getirilmesi bir çeşit icracı ve sanatçıların, yani bizlerin, uygulayanların ticari amaçlı yalnışlarıdır. Meyhane müziği anlamını taşımaz.

YAŞAR ÖZEL

Müziğimiz, Türk insanını anlatır

Türk musikisi, Türk insanını ifade eder. Türk müziğinde ağır makamlar var, bunun meyhanede okunması mümkün değil. Sanat müziği içerisinde meyhane havasında okunan basit eserler var, bu okunur. Bizi yansıtan, her şeyimizi anlatan müzik hiçbir zaman meyhanede okunmaz. Batı içerisinde değerli bir insan, ama Türk müziğini yeteri kadar bilmediği için böyle konuşuyor. Bizler Türk müziği yapıyoruz. Münir Nurettin'ler, Safiye Ayla'lar... Bizler meyhane sanatçıyız galiba, bundan o çıkıyor.

FİLİZ ALİ

Klasik türk müziği ciddi bir müziktir

Onunla rakı, bununla viski içilir diye bir şey söylemek istemiyorum. Benim bildiğim müzikle içki bir arada olmaz. Popüler müzik çalınan yerlerde, kulüplerde içki ve sigara içilir veya içilmeden o müzik dinlenir. Ama klasik Türk müziği ciddi bir müziktir ve onun yeri meyhaneler değildir. Türk müziği içkili gazinolarda yorumlanırsa, bir yozlaşma söz konusudur. Klasik Türk müziğinin bunda bir suçu yoktur.

EVİN İLYASOĞLU

Bugünkü yoz yorumlarla müziğimizin ilgisi yok

Yaz günü açık havada yapılmış keyifli bir söyleşiyi, müzikbilimsel bir kongrede verilmiş ciddi bir demeç haline getirmenin álemi yok! Çağdaş Türk müziğinin öncü bestecileri, doğal olarak önceki dönemlere, dolayısıyla geleneksel Türk müziğine tepki gösterdiler. Kendileri de makam ve usüllerden yararlandılar; yeni deyişlerle bu öğeleri soyutladılar. Bugün yozlaşan yorumlarla geleneksel Türk müziği aslından çok şey yitirdi ve ne yazık ki en çok meyhanelerde ses verir oldu. Onu özgün haliyle korumaya çalışanlar ise vitrinde olmayan kişiler. Kimsenin o müzik mi iyi, bu müzik mi iyi tartışmasına girmesine artık gerek yok. Çünkü bugünkü bestecilerimiz zaten kültürümüzde ve dünya kültürlerinde var olan her müziği özümseyen yapıtlar üretiyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!