Mutlaka deneyin derim

Güncelleme Tarihi:

Mutlaka deneyin derim
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2005 00:00

Hititlerin tarihi Wiyana Wanda peynirini, şarabın dört ana maddesi olan alkol, asit, şeker ve tanenin tadını çok daha ortaya çıkarıyor.Hititler döneminde yapılan şarap peyniri, Turasan şarapları genel müdürü Ersin Böke'nin arkeoloji merakı ile yola çıkması sonucu yeniden üretiliyor. 1,5 yıllık bir çalışma sonucu imal edilen peynir, Zonguldak'ın Çaycuma bölgesindeki kapalı bir havzada doğal kaynaklarla beslenen inek ve mandaların sütünden yapılıyor. Ancak diğer peynirlerden farklı olarak, imalat öncesi pastörize ediliyor. Peynirdeki tuz oranının düşük olması nedeniyle şarabın tadı çok daha kolay hissediliyor. Bu tada varmakta, üzerinin cevizle kaplı olması da etken. Size bir de ipucu verelim... Bu peyniri bulmakta ısrarlıysanız, İstanbul'daki Tepe Nautilus'a uğramanızı öneririz.Kereviz sapı salatası6 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaMalzeme listesi3 adet kereviz sapı ve kerevizlerin yaprağı 2 adet orta boy beyaz turp (veya 1 adet orta boy havuç)1 su bardağı konserve mısır 8-10 dilim dana salam (tavuk ya da hindi jambon veya hindi füme de kullanabilirsiniz) Sos için2 kahve kaşığı (tatlı kaşığı) hardal 2 kahve kaşığı (tatlı kaşığı) mayonez5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı (extra oliveoil)1 adet limonun suyu 2 yemek kaşığı elma sirkesi 1 tatlı kaşığı tuz, kuru fesleğen varsa 1 yemek kaşığı nar ekşisiKereviz saplarının kök kısımlarını atıp yapraklarıyla beraber yıkayarak süzün. İncecik doğrayıp salata tabağına alın. Turpları soyup ince halkalar halinde doğradıktan sonra hamur kalıbıyla şekiller çıkarın. Mısırı ve şekilli turpları salataya ekleyin. Turbu salataya katmanın başka bir şekli de rendeleyip üzerine 1 çay kaşığı tuz serpiştirmek ve ovalayarak acı suyunu çıkardıktan sonra yıkayıp süzmektir. Eğer havuç kullanacaksanız, rendelemeniz yeterli olacaktır. Diğer taraftan, salamları parmak şeklinde doğrayın ve ufak bir tavada orta ısılı ateşte kendi yağında 2-3 dakika kavurup salatanın üzerine aktarın. Sosu hazırlamak için; mayonez, zeytinyağı, limon suyu, hardal, zeytinyağı ve elma sirkesini bir kaba aktarıp çatalla çırpın. Tuz, kuru fesleğen ve varsa nar ekşisini katıp tekrar karıştırın. Hazırladığınız bu sosu salatanın üzerine aktardıktan sonra servise sunun. Çikolata soslu dondurmalı irmik helvası6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 25 dakikaHelva için2 su bardağı irmik125 gr bitkisel margarin2 su bardağı toz şeker3 su bardağı sıcak suSos için2 su bardağı süt1 yemek kaşığı mısır nişastası4 yemek kaşığı toz şeker2 yemek kaşığı kakao150-200 gr vanilyalı dondurmaMargarini orta boy çelik bir tencerede eritin.Yağ kızmadan irmiği ilave edin. Orta ısıda tahta bir kaşıkla karıştırarak rengi pembeleşinceye kadar, 8-10 dak. kavurun. Üzerine toz şeker ve sıcak suyu ilave edin. Helva kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın. İyice suyunu çekince 5 dak. daha pişirip ocaktan alın.Tencerenin kapağını kapatarak helvayı dinlendirin. Diğer taraftan, sos için; süt, nişasta, toz şeker ve kakaoyu küçük boy bir tencereye aktarın. Kısık ateşte karıştırarak sos kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayıp muhallebi kıvamına gelen sosu ocaktan alın. Dondurmayı sıcak haldeki helvanın üzerine aktarın. Karıştırarak dondurmayla helvayı iyice harmanlayın. Dondurmalı helvayı geniş bir servis tabağına tümsek oluşturacak şekilde yerleştirin. Üzerine ılık çikolatalı sosu gezdirin ve soğuk olarak servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!