Mutfağın 10 doktoru

Güncelleme Tarihi:

Mutfağın 10 doktoru
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Sağlıklı yaşamın sırları pahalı hastanelerde değil, mutfağınızda bulundurmanız gereken ve ‘‘10 doktor’’ diye nitelenen sebze ve diğer yiyeceklerde saklı.

Kanserden kalp krizine kadar bir dizi ölümcül hastalık ile mücadele eden ‘‘10 doktor’’un balık, havuç, sarımsak, karnabahar, fasulye, soğan, zeytinyağı, elma, portakal ve soya fasulyesi olduğu bildiriliyor. ABD’de yapılan ve önleyici tedavi ve sağlıklı yaşama ağırlık verilen araştırmalara göre, balık, kalp krizine karşı iyi geliyor. Somon, alabalık ve ton gibi balık türleri taşıdıkları D vitamini ve Omega-3 yağı ile yüksek tansiyonu düşürüyor. Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre ise günde beş adet havuç kalp krizi riskini üçte iki oranında azaltıyor. Havuç ayrıca gözler için de yararlı. Sarımsak, soğuk algınlığına karşı savaşıyor. ‘‘Doğal Yaşam’’ın yazarı Andrew Weil, enfeksiyonlar ile mücadele için günde iki adet sarımsak yenilmesini kuvvetle öneriyor. Sarımsak, bakteri, virüs ve mikrop enfeksiyonlarına karşı doğal bir antibiyotik işlevi görüyor.

Karnabahar, kanseri kısıtlayan karotenoid maddesi taşıyor. Bazı doktorlar, göğüs kanserine karşı kadınlara, karnabahar ve lahana gibi sebzeleri çiğ yemeleri tavsiyesinde bulunuyorlar.

Fasulye şeker hastalığını önlüyor ve vücuttaki insülin üretimini dengede tutuyor. Soğan ise kolestorol düzeyini düşürüyor. Böylece kalp krizi ve kansere karşı önleyici görevi üstleniyor. Zeytinyağı yüksek tansiyonu düşürüyor ve dalakta taş oluşmasını önlüyor. Zeytinyağı, kötü kolestorol LDL düzeyini azaltıyor, iyi kolestorol HDL’yi ise koruyor ya da artırıyor.

Elma kolon kanserini önlüyor. Beyin ve kemiklerin ihtiyaç duyduğu boron maddesini içeriyor. Elmadaki balik asit ise boşaltım sistemi için yararlı.

C vitamini deposu portakalların, hamile kalmayı kolaylaştırdığı, virüsler ve alerjiler ile mücadele ettiği ifade ediliyor. Soya fasulyesi ise kemik hastalıklarına karşı birebir diye niteleniyor. Yapılan bir araştırma, proteini etten sağlayan kadınların, soya fasulyesinden sağlayanlara göre, günde 50 mg. daha fazla kalsiyum kaybettiğini ortaya koydu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!