Mürekkebi Kurumadan

Güncelleme Tarihi:

Mürekkebi Kurumadan
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2008 00:00

Ah vre Sevda!

Osman Necmi Gürmen

Kanat Kitap

İlk basımı 1978 yılında Kılıç Uykuda Vurulur adıyla yapılmış Ah vre Sevda’nın. Basım tarihini özellikle belirttim çünkü anlamı büyük.

Kıbrıs’ta iki toplumun birbirine düşman edildiği, ardından Barış Harekatı’nın geldiği dönemin hemen sonrası. Magosa yakınlarındaki Garipköy’de yaşayan Káni ve Yani adlı iki komşunun hikayesi. Dönemin gerçeklerinin, düşmanlıklarının tersine sıcacık bir dostluk öyküsü var burada. Ama ne yazık ki onların doğayla bütünleşmiş bu dostluğu dışarıdan gelen etkilerle bozulmaya çalışılıyor. Kitabın ilk isminde, uykuda vurulan kılıç balığı da zaten Kıbrıs adasının simgesi.

Kitabın bugün tekrar yayımlanması da ilk yayın tarihi gibi önemli aslında. İnsanları farklı etnik yapıları nedeniyle ötekileştiren, birbirine düşman eden siyasi gündemin aksine birlikte yaşamanın huzurunu, mutluluğunu hatırlattığı için. Denizdeki balık, karadaki tavuk paylaşıldıkça güzeldir çünkü. İşte onu anlatmaya çalışıyor yazar da bize.

Gürmen’in kitabının bir de yarım kalmış sinema serüveni var. James Baldwin, kitabı 1980’li yıllarda senaryolaştırır ve filme çekilmesi için Costa Gavras’a teslim eder. Hatta başrol oyuncuları bile tespit edilir. Yves Montand ve Bo Derek, adı geçen oyuncular arasındadır. Ancak daha sonra proje bir şekilde gerçekleşmez.

Ah vre Sevda, insanın içini ısıtan, yaşama sevinci veren bir Akdeniz romanı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!