Mürekkebi Kurumadan

Güncelleme Tarihi:

Mürekkebi Kurumadan
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2007 00:00

Anıkolik

Pagan Kennedy

Çev. İrem Mirzai

Siren Yayınları

İnsan yaşadıklarının, geçmişte bıraktıklarının ne kadarını hatırlayabilir dersiniz? Matematiksel bir hesaplama yapılabilse eminim bizi şaşırtacak kadar az şey çıkacaktır. Ya unuttuğumuz her şeyi bize hatırlatacak bir yolun olduğu söylense...

Win Duncan bu fırsatı yakalayan şanslı kişilerden biri. Eşiyle birlikte bir kolejde öğretmenlik yapan Duncan’a çocukluk arkadaşlarından Phil Litminov yıllar sonra telefonla ulaşıyor ve ilginç bir teklifte bulunuyor. Taşradaki sıradan ve sıkıcı hayatından kurtulmak için de bir fırsat bu aynı zamanda.

Litminov, bir ilaç firması satın aldığını, eski dostunun da yanında çalışmasını istediğini söylüyor. Ama teklifin daha cazip yanı, geliştirdikleri yeni hap. İnsanı anılarına götüren, hatırlamadığı en ince detayları yeniden yaşatan bir hap bu. Arkadaşını bir denek gibi kullanmak istiyor Litminov ama bunun nedeni oldukça farklı. Yakın arkadaşıyla birlikte ilacı aldıklarında aynı anıda buluşabilirlerse bu ilacın işe yaradığının kanıtı olacak.

İnsanın geçmişinde de sürprizlerle karşılaşabileceğinin romanı Anıkolik. Ama gerçek sürpriz kitabın sonunda çok farklı bir yerden çıkıyor.

Marcel Proust’a Kayıp Zamanın İzinde’yi yazdıran kurabiyenin yerini burada Mem hapı alıyor. Geçmiş ve gelecek üzerine çarpıcı bir roman.

Masalların Şifresi

İsmail Gezgin

Sel Yayıncılık

Yatmadan önce okunup çocuklar mışıl mışıl uykuya dalsınlar diye mi ortaya çıktı masallar? Kırmızı Başlıklı Kız’ın ve ninesinin avcı tarafından kurdun karnı yarılarak kurtulmasıyla biter mi masalın görevi?

Daha önceki çalışmalarında da mitolojinin izini süren İsmail Bilgin, bu kez masalların şifresini çözmek için yola çıkmış.

Hemen hemen bütün dünyada annelerin küçük kızlarına anlattığı Kırmızı Başlıklı Kız masalıyla çok daha farklı şeylerin aşılandığını söylüyor. Kırmızı başlık, kırılan şişe, kurt hepsi birer simge aslında.

Küçük kızın ninesi tarafından verilen kırmızı başlığı, onun artık ergenliğe ulaştığını gösteriyor örneğin. Kurt ise onu yoldan çıkaran kötü niyetli kişi. Kırılan şişe de kaybedilen namusu. Masalla anlatılmak istenen annesinin sözünden çıkanların türlü kötülüklerle karşılaşacağı.

İsmail Bilgin, Pamuk Prenses’ten Pinokyo’ya çeşitli masallarla aslında verilmek istenen mesajın ne olduğunu anlatıyor.

Yani masal masal matitastan ibaret değilmiş her şey.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!