Mumbai’nin muzipleri Holi’yi kutlayacak

Güncelleme Tarihi:

Mumbai’nin muzipleri Holi’yi kutlayacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2013 00:00

Gelecek hafta çarşamba günü Mumbai mart dolunayını Holi Festivali’yle kutlayacak. Toz boyalar havaya saçılacak, insanlar kelebekler gibi rengarenk boyanacak. Mumbai’de yaşayan okurumuz Gülşah Konak Robertson yazdı.

Haberin Devamı

Öyle,böyle renk değil. Pembenin en çingenesi, sarının en safranı, mavinin en denizi, yaprağın çiğ yeşili burda. Küçük torbalarda da alabilirsiniz, kiloyla da. Bir gece önceden sokak başlarında ateşler yakılacak yine, insan boyu kuklalar yapılacak, gece yarısı hindistan cevizi kırarak şamataya başlıyacaklar. Borazanlar, teneke davullar uzaktan güzel gelen sesleriyle bütün gece uyutmayacaklar Mumbai halkını. Ertesi gün yani 27 Mart’ta bu ülkenin en renkli en gürültülü, en eğlenceli günlerinden birine başlanacak. Aman dikkat, eğer baştan aşağı boyayla kaplanmak istemiyorsanız evinizden, otelinizden çıkmayın. Zaten hiç bir dükkanı, alış veriş merkezini açık bulamazsınız, küçük büyük herkes ya boyasını almış, kötü emellerini yerine getirmek için yollara dökülmüştür ya da bahçelerde balkonlarda annelerin “sakın evin içine doğru atmayın” çığlıklarıyla karşılaşmak için kahvaltının bitmesini bekliyordur.

Haberin Devamı

PEMBELİ, MORLU BOYA BULUTLARI
27 Mart’ta gün sakin başlar. Yavaş yavaş gruplar açık alanlarda toplanır. Tabii ki toz boyaları acımasızca birbirlerinin yüzüne sürerler, avuç avuç başlarından aşağıya saçarlar. Davullar çalar, en son Bollywood şarkılarıyla dans edilir; ortalık pembe, mor, sarı yeşil toz bulutlarıyla kaplanır. Yollarda pembe boyanmış grup, mora bulanmışlarla boya atışmasına girişir. Eğer “kenardan iki fotoğraf çekeyim, bana bulaşmazlar” diyorsanız çok yanılırsınız. Göründüğünüz anda toz boya yağmuruna hedef olursunuz. Saçınız başınız, ağzınız burnunuz, üstünüz, fotoğraf makineniz, su şişeniz renkahenk bulutuna girer, renkler içinize işler.

KUMSAL BİLE BOYANIYOR
Akşama doğru eylencesi bol, dini kutlaması az olan bu festivalde hem de 40 derece varan mart sıcağında alkol, süt ve hintkeneveri karışımı bhang dedilen içkiyi fazla kaçıran gruplar biraz tehlikeli olabiliyor. Mumbai’nin sol omzuna yaslanan Arap Denizi’nin serinliğinden ve kumsaldan yararlanmak isteyenler akın akın Güneydeki Chow Patty’e ve Kuzeydeki Juhu Plajı’na yol alırlar. Kumsaldan pembe mor, mavi boyaların lekesi iki gün sonra ancak çıkacaktır. Ilık kumların üstünde birbirlerine boya atarlar, renge bulanmamış yeriniz kalmayancaya kadar  uğraşırlar. Sizden kendinizi korumaktan vazgeçip toz savaşına katılmanızı beklerler. İşte eğlence o zaman başlar. Kalabalığın arasında dolaşıp toz boya satan küçük çocuklardan bir tomar boya alıp siz de atmaya başlarsınız. Hiç tanımadığınız kişilerle havada uçuşan toz renklerin altında kahkahalarla, çığlıklarla, atlıya zıplaya, Krishna ve inek çobanı Gopi kızlar gibi esrik, bol renkli, eğlenceli bir gün geçirirsiniz. Su tabancasıyla zararsız bir Rambo olma zevkini de tadarsınız. Hava karadıktan sonra bile tantana devam eder. Festivalciler boyaları bittiği için değil, yorgunluktan ve sıcaktan halleri kalmadığı için arkalarında pembe toz bulutlari bırakarak evlerine gider. Gidemeyenler ertesi sabah kaldırımlarda baştan aşağı boyalı uyurken görülebilir.
Hint dininde evli kadınlar alınlarına saç dibine kırmızı toz boya sürer, tapınakta rahipler sarı ya da kırmızı boyayla dokunurlar alınlara. Yani toz boya gündelik hayatta sık sık kullanılır. Sarı için zerdecal, kırmızı için de vermilion her yerde satılır. Bu eğlencede doğal toz boyalar kullanılıyorsa da geçen yıllarda sentetik boya boya kullanıldığı için ölümler olmadı değil. Kötü kalpli kendini bilmezler sevmedikleri kişilerin otomobiline boya atar, binaların camlarına kovayla boya serpiştirenler olabilir. Mumbai polisi ellerinde uzun sopalarıyla kendilerini boyadan korumak ve yaramazlık yapanları yakalamak için gün boyunca koşturur. Neyse ki ılık deniz banyosu hem ayılmak hem de boyaları temizlemek için iyi bir bahanedir.

Haberin Devamı

SU, HAVLU ÜCRETSİZ
Eğer bu renk cümbüşünü biraz daha kontrollü yaşamak istiyorsanız büyük otellerde her yıl düzenlenen partilere katılabilirsiniz. Pazar açık büfeden sonra başlayan partiler açık havada sınırsız içki, sınırsız boya ve sınırsız su fıskiyeleri sunar. İstediğiniz kadar boya atabilirsiniz birbirinize. Sıcak duş, havlu ücrete dahildir. Bu eğlenceli günün izleri anılarınızda boyalar saçlarınızdan çıktan sonra bile kalacaktır. Benden söylemesi...

Tanrı Krishna ve oynak kız Holika
Bu şölenin kökenleri muzip Tanrı Krishna’nın Gopi kızlarıyla oynaşmasına dayanıyor. Saygısız Holika’nın tanrılarca cezalandırılmasıyla da... Holika ateşten geçemez, yanar ama kucağında tuttuğu iyiliksever Prahlad’a bir şey olmaz, onun inancı tamdır çünkü. İşte bu yüzden Holi’de yakılan ateşlerin üstünden atlanılır büyük coşkuyla.
Başlangıç nedeni ne olursa olsun, eğlenceyi pek seven Hindistan halkı bu sene de toz renklere bulanacak. Boyalar piyasaya çıktı bile. Sadece toz boya değil su tabancası da alınması gereken araç gereçlerden.
Su tabancası deyip geçmeyin, üç metreye kadar fışkırtanından, dört haznelisine her türü çocukların, babaların elinde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!