GeriKelebek Mor sarmısak
Paylaş
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mor sarmısak

Sarmısak, yetiştiği ülkeye ve cinslerine göre acı, tatlı olabildiği gibi, dış kabuğu beyaz, pembe ya da mor renkte de olabilir.Saymakla bitmeyecek kadar yararları olan bu bitkinin, yendikten sonra ağızda bıraktığı kokusu nedeniyle çok fazla tüketimini engellemektedir. O halde, enlemesine ikiye böldüğünüz sarmısağı, yemek kabının dibine ve kenarlarına sürün. Sarmısağı bütün olarak tencereye atıp, servisten hemen önce çıkarabilirsiniz de. İnce NoktalarSebzeleri haşladıktan sonra suyunu atmayınız. Çünkü sebzenin beslenme değerinin %90- 95’i suyuna geçer. En iyisi çorba suyu olarak kullanmaktır.ANNEMİZİN MUTFAĞIPazılı bulgur pilavıSapları ayrılmış pazı yapraklarını yıkayıp, bir parmak genişliğinde doğrayın. Pilav tenceresine yağla beraber soğan ve sarmısakları ekleyin, orta ateşin üzerine oturtun. Soğanlar sararınca pazıları katıp, 3 su bardağı suyu tencereye aktarın. Su kaynayınca bulgur, tuz, karabiber ve pul biberi katın. Pilavı orta ateşte suyunu çekinceye dek pişirip, ateşin altını kısın ve 5 dakika sonra ocaktan alın. Yaklaşık 10 dakika demlendirin ve hafifçe karıştırarak servise sunun.6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı pilavlık bulgurYarım demet pazı2 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)2 diş sarmısak (incecik kıyılmış) 3 yemek kaşığı sıvıyağ1 çay kaşığı kırmızı pul biberTuz, karabiberSüslemek için1 adet kırmızı biber (közlenmiş)Yörükler yaylası köftesiYapılışı:Derin bir kasenin içine kıymayı, irmiği, soğanı, ceviz içini, tuz ve karabiberi aktarıp, iyice yoğurun. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Avucunuzun içinde yuvarlayarak mekik biçiminde köfteler hazırlayın. Kızgın yağda köftelerin her tarafını kızartıp, pilavla birlikte servise sunun.YEMEKÇİNİN NOTU: Köfte çok kızgın yağda kızarırsa dışı kabuk gibi olur içi pişmez.8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi500 gr köftelik kıyma3 yemek kaşığı irmik2 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)1 su bardağı çekilmiş ceviz içi1 çay kaşığı karabiber, tuzKızartmak için1 su bardağı sıvıyağPekmezli revaniYapılışı:Derin bir karıştırma kabının içinde şekerle yumurtayı 5 dakika çırpın. Üzerine yağ, yoğurt, vanilya, kabartma tozu, irmik ve unu ekleyip, pürüzsüzleşinceye kadar karıştırın. Büyük boy yağlanmış fırın tepsisine karışımı dökün. 175 derecelik fırında 35 dakika pişirin. Bir tencerede su ve pekmezi karıştırıp, orta ısılı ateşin üzerinde 10 dakika kaynatın. Fırından çıkan ve soğuyan revaniyi yuvarlak kalıplarla keserek üzerine ılık pekmezli şerbeti gezdirin.YEMEKÇİNİN NOTU:Yuvarlak kalıplarınız yoksa kare veya baklava dilimi biçiminde kesebilirsiniz.10 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi1 adet yumurta1 su bardağı toz şeker1 su bardağı eritilmiş ve ılıtılmış margarin1 su bardağı yoğurt1 su bardağı irmik1 su bardağı un1 paket vanilya1 paket kabartma tozuŞerbeti için3 su bardağı su1 su bardağı pekmez