Mor Dizi

Güncelleme Tarihi:

Mor Dizi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2006 00:00

Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Vakfı ile NTV ortak yapımı olan "Kadınlarla... Mor Dizi" başlıklı 12 bölümlük belgesel, cuma günü 12.30’da NTV’de yayına girdi. Mor Dizi’nin, bildiğimiz kadın programlarından önemli bir farklılığı var: Sıkça rastladığımız "mağdur kadın" portreleri çizen programların aksine, bu program, haklarını öğrenmiş ve hayata başarıyla geçiren kadınların öykülerini ekrana getirecek.

Medeni haklardan şiddete, ekonomik haklardan cinselliğe, doğurganlık haklarından örgütlenmeye, kadınlarla ilgili her konuyu işleyecek olan Mor Dizi’ye Ayşe Kulin, Derya Baykal, Ece Uslu, Gülben Ergen, Gülriz Sururi, Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray, Zeynep Oral gibi tanınmış sanatçılar ve yazarlar da açılış ve kapanış mesajlarıyla destek verecek. Programın yapımcıları, dizinin Türkiye’de insan hakları ve cinsiyet eşitliği bilincinin yaygınlaşmasına katkıda bulunacağını umuyor.

Cemile İzmir’den. Dayakla büyütülmüş, görücü usulüyle evlendirilmiş, uzun yıllar dışarı dolaşmaya bile çıkamamış bir kadın. Bir gün Toplum Merkezi’nde Kadının İnsan Hakları diye bir program olduğunu duyar, eğitime katılır ve "hakları" olduğunu öğrenir. "Artık evde benim de dediğim olabiliyor" diyen Cemile, şimdi Kent Meclisi’nde mahalle temsilcisi. Belediye projelerine katılıyor, çevresindeki tepeleri yeşillendiriyor. Yani dışarıya rahatlıkla çıkabiliyor.

Müyesser Diyarbakır’dan. Ailesinde okula giden ilk kız çocuğu. Ancak ortaokula kadar... Amcaoğluyla evlendirilir, "Hayatım boyu kendi keyfime göre dışarı bile çıkamadım" der. Kadının İnsan Hakları Eğitimi Programı’yla tanıştıktan sonra onun da hayatı değişir. Mahallesindeki kadınlarla birlikte kooperatif kurarak bir mum atölyesi açar. "Hedefimiz Diyarbakır’daki kadınların sosyal ve ekonomik bilincini ve durumunu güçlendirmek. Kadını üretim sürecine sokmayı ve evin dışına çıkarmayı amaçlıyoruz. Ben kapıyı araladım, birlikte çalıştığım bir grubum, bir işim var, hedeflerimiz var" diyor şimdi.

36 İLDE 4 BİN KADINA ULAŞILDI

Onlar halen Türkiye’de kadınlar için uygulanan en yaygın ve kapsamlı insan hakları eğitimi programı olan Kadının İnsan Hakları Eğitimi Programı’na (KİHEP) katılan binlerce kadından sadece ikisi. Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Vakfı’nın 1998’den bu yana Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu işbirliğiyle Toplum Merkezleri’nde uyguladığı program, bugüne kadar 36 kentten dört bin kadına ulaştı. Program katılımcı bir anlayışla kadınların günlük hayatlarını şekillendiren uygulamalar ve yazılı yasalar karşısında eleştirel bir bilinç oluşturmalarını sağlıyor.

KADINLARIN DÖNÜŞÜM HİKAYELERİ

KİHEP’e katılmış kadınların, bugüne kadar Türkiye’nin on kentinde 15 ayrı yerel kadın örgütü oluşturmuş olması, programın başarısını gösteriyor.

Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Vakfı, şimdi de NTV ekranlarına bu programdan yola çıkarak hazırlanan 12 bölümlük bir belgeselle geliyor. Belgesele konu olan kadınlar arasında ev kadınıyken şoförlük mesleğine atılan; eşleriyle ve aileleriyle daha eşit ve sağlıklı ilişkiler kuran; eğitimine bıraktığı yerden devam eden; kendi bedeni ve cinselliği üzerine söz söylemeye başlayan; muhtarlığa seçilen; çalışmaya başlayan; ihtiyaçları etrafında örgütlenen kadınların dönüşüm hikayeleri yer alıyor.

Kadının İnsan Hakları Programı’na

katılan kadınlara neler oldu


Yüzde 63’ü aile içi fiziksel şiddeti tamamen sona erdirdi, yüzde 22’si azalmasını sağladı.

Yüzde 54’ü eğitimine yeniden başladı.

Yüzde 29’u ücretli bir işte çalışmaya başladı, yüzde 13’ü kendi işini kurdu.

Yüzde 74’ünün aile içi kararlarda etkisi arttı.

Yüzde 93’ünün çocuklarına yönelik tutumu değişti, ilişkisi düzeldi.

Yüzde 89’u kadının insan hakları konusunda çevresinde kaynak kişi haline geldi.

Yüzde 18’i kendi ihtiyaçları çerçevesinde örgütlenme girişimi başlattı, yüzde 34’ü bir derneğe üye oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!