Modern Olimpiyatlar bugün Doodle oldu! Peki neden...

Güncelleme Tarihi:

Modern Olimpiyatlar bugün Doodle oldu Peki neden...
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2016 17:34

Modern Olimpiyat Doodle'ı bu gün Google tarafından tasarlanan yeni sayfada ziyaretçilerin karşısına çıktı. Dünya devi arama motoru Google özel günlerde hazırladığı Doodle'lar ile tarihe ışık tutuyor. Bugüne hazırlanan özel Doodle'ın da Modern Olimpiyatlar Doodle'ı oldu. Peki Modern Olimpiyatlar neden Doodle yapıldı?. İşte Modern Olimpiyatlar Doodle'ı hakkında detaylı bilgiler

Google özel günler için hazırladığı Doodle'larına bugün bir yenisini daha ekledi. Modern Olimpiyatların yıldönümüne itafen hazırlanan Doodle, Google tarafından kullanıcılara sunuldu. Google ana sayfasını açan kullanıcılar yeni Doodle sürpriziyle karşılaştılar.
Google bugün Modern Olimpiyatlar Doodle'ı ile kullanıcılarına sürpriz yaptı. Peki Modern Olimpiyatlar nedir, ne zaman ve nasıl başlamıştır. Modern Olimpiyatlar hakkında merak ettiğiniz her şeyi sizler için derledik. Olimpiyat Oyunları kapsamında, toplamda 13.000'in üzerinde sporcu 400'den fazla kategoride mücadele etmektedir. Gerçekleştirilen mücadeleler sonunda, belli bir kategoride en iyi sırayı elde eden sporcu altın madalya ile ödüllendirilirken, ikinci ve üçüncü sıradaki sporcular sırasıyla gümüş ve bronz madalyanın sahibi olur.
Modern Olimpiyatlar ne zaman başladı?
Baron Pierre de Coubertin in 1896 yılında öncülüğünü yaparak başlattığı, Modern Olimpiyat Oyunları bugün tam 106 yaşında. Modern Olimpiyat Oyunlarından önce Yunan Olimpiyatlarına benzer çeşitli oyunlar organize edildi. Ama hiçbiri devamlılık ve evrensel nitelik kazanmadı.Munc Wenlock Olimpiyat Oyunları 1850da İngilterede yapıldı. Yunanistan 1830 da Osmanlı İmparatorluğundan ayrıldıktan sonra 1937 yılında yayınlanan bir kraliyet fermanı ile atletik olaylara endüstriyel sergilerin bir parçası olarak yasal statü kazandırılmıştır. Evangelos Zappasın verdiği mali destek ile ancak 1859 yılında koşu, disk, cirit,tırmanma ve güreşin yapıldığı Zappas Oyunları düzenlenmiştir. Daha sonra 1870, 1875 ve 1888 yıllarında da bu organizasyonlar gerçekleşmiştir.
Modern Olimpiyatlar nasıl başladı?
Modern olimpiyatlar Daha öncesinde 17. yüzyılda yine İngilterede Costwold Olimpiyatlarından söz edilmektedir. Bunun tarihi kesin olarak belli değildir. İngiliz Avukat Robert Dover, Kral I.Jamesin iziniyle ilk Costwold Olimpiyat Oyunlarını Chipping Camden yakınlarında bir tepede düzenledi. Burada esas karşılaşmalar her ne kadar o dönemler Eski Yunun uygarlığına duyulan bir beğeni söz konusu olsa da İngiliz usülüydü. At yarışları, köpek ve tazılarla av gibi. Ayrıca, koşu, atlama, cirit ve çekiç atma,sopa ve çomak ile eskrim,güreş ve incik tekmeleme. Karşılaşmaların büyük bölümü asillerden, işçilere kadar herkese açıktı. Şampiyonlara sarı kurdelalar takılırdı. Karşılaşmalara ek olarak dans ediliyor, şarkılar söyleniyor, küçük tiyatro oyunları sergileniyordu.1636 yılında Dover ve oyunları için bir antoloji basılmıştı. 1644 yılındaki iç savaş, 1652deki Doverın ölümünden sonraki iki kesinti hariç her yıl düzenli olarak yapıldı. 1660da yeniden başladı. 1852ye kadar kalite düzeyi her yıl değişti. Daha sonraları modern olimpiyatlara duyulan ilgi 1965de Robert Dover Oyunları Derneğinin kurulmasına yol açtı.
Modern Olimpiyatlar bugün Doodle oldu Peki neden...
MODERN OLİMPİYATLARIN TARİHİ
Modern olimpiyatların canlandırılmasına yönelik tek olaylar değildi. 1770de Paris Champs de Marsda, 1779da Almanyada Wörlitz-Dessaude, 1830da Polonyada Posnanda Grand Duchyde,1834 ve 1836da İsveç Ramlösada, 1844de Montrealde, 1853de New York Franconi Hipodromunda ve 1893de San Fransiscoda oyunlar düzenlendi. Modern Olimpiyat Oyunlarının gerçek meşalesini yakan Baron Pierre de Coubertin eski Yunan olimpiyatlarına hakim olan düşünceyi modern çağa uydurdu. Coubertin, Antik Olimpiyatlarda kazanmak herşey iken, modern olimpiyatların felsefesini katılmak üzerine kurdu. Antik Olimpiyatlar dini kökenli iken, modern olimpiyatlar laik nitelikli oluşturuldu. Antik Olimpiyatlardaki sadece hür Yunanlıların katılabildiği ırkçılığı , modern olimpiyatlarda ortadan kaldırıldı. Uluslararası bir nitelik getirildi. Dil,din,renk, ırk ayrımı ortadan kaldırıldı.
Sadece erkeklerin katılabildiği Antik Olimpiyatlar yerine, kadınların da katılabildiği bir Modern Olimpiyatlar gündeme getirildi. Sadece bir tek yerde dört yılda bir yapılan Antik Olimpiyatlar yerine, dört yılda bir dünyanın çeşitli ülkelerinin birinde yapılan Modern Olimpiyatlar doğdu. Özet olarak Coubertinin modern olimpiyatları bir devrim niteliğini taşıyordu. Modern Olimpiyatlar 1896 da Atina da başlatıldı. Bu Olimpiyatların başlatılması kararı 23 Haziran 1894 de Paris Kongresi nde alındı ve bu karar ile birlikte UOK (Uluslararası Olimpiyat Komitesi-IOC) kuruldu.
MODERN OLİMPİYAT OYUNLARI
Olimpiyat Oyunlarında iletişim, basın ve yayın açısından yaşanan ilkler aşağıdaki gibiydi.
1906 Atinada yapılan Ara Olimpiyatlarda ilk sinema kayıtları yapıldı.
1908 Londra Olimpiyatlarında ilk defa telgraf ile haberleşme kullanıldı.
1912 Stockholm Olimpiyatlarında ilk defa fotoğraf bürosu kuruldu.
1924 Paris Olimpiyatlarında Uluslararası Spor Yazarları Birliği kuruldu.
1928 Amsterdam Olimpiyatlarında ilk defa radyo yayını Hollanda içinde yapıldı.
1932 Los Angeles Olimpiyatlarında tüm Amerika kıtasına ilk defa radyo yayını yapıldı. Ayrıca 1500 amatör radyocu oyunları bütün dünyaya anlattı.
1936 Berlin Olimpiyatlarında ilk televizyon yayını yapıldı.
1956 Cortina Olimpiyatlarını 6 milyon kişi televizyondan izledi.
1960 Roma Olimpiyatı bütün Avrupaya canlı televizyon yayını yapıldı.
1964 Tokyo Olimpiyatı uydu yayını ile ilk kıtalararası televizyon yayını yapıldı.
1968 Meksiko Olimpiyatı uydu yayın ile ilk kıtalararası canlı yayın yapıldı.
MODERN OLİMPİYAT OYUNLARI HAKKINDA DİĞER BİLGİLER
Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyatları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır. Temelleri MÖ. 8. yüzyılda Olimpiya'da gerçekleştirilen antik oyunlara dayansa da modern oyunların ilki 1896 yılında, Pierre de Coubertin'in Uluslararası Olimpiyat Komitesini (kısaca IOC) kurması sonrasında gerçekleştirildi. 1924 yılında, kış sporları etkinliklerinin yer aldığı Kış Olimpiyatları düzenlenmeye başlandı. I. Dünya Savaşı sebebiyle 1916'daki oyunlar, II. Dünya Savaşı sebebiyle ise 1940 ve 1944'teki oyunlar gerçekleştirilemedi. Her iki etkinlik son olarak 1992'de aynı yıl içerisinde gerçekleştirildi ve 1994'te düzenlenen Kış Olimpiyatları ile birlikte iki etkinlik arasında ikişer yıllık fark oluştu. Olimpiyat Oyunları kapsamında, toplamda 13.000'in üzerinde sporcu 400'den fazla kategoride mücadele etmektedir. Gerçekleştirilen mücadeleler sonunda, belli bir kategoride en iyi sırayı elde eden sporcu altın madalya ile ödüllendirilirken, ikinci ve üçüncü sıradaki sporcular sırasıyla gümüş ve bronz madalyanın sahibi olur.
Antik olimpiyat oyunlarının ilk olarak nerede ve ne zaman başladığına ilişkin kesin bir bilgi yoktur; ancak sayısız söylence ve efsane vardır. Bunlardan birine göre oyunlar, Olimpia kralı ve Peloponnisos'a adını veren kahraman olan Pelops'a kurbanların sunulduğu süre boyunca doğmuştur. Hristiyan Yunan düşünürü Titus Flavius Clemens'e göre ise bu oyunlar Pelops'un ruhuna sunulan armağanlardan başka bir şey değildir.
Bir başka söylenceye göre ise mitolojik kahraman Herakles'in Olimpiya'da bu tip bir oyuna katılarak kazanmasının sonucunda bu oyunların her dört yılda bir geleneksel olarak yinelenmesi istediği yönündedir. Bir başka efsane bunun Zeus tarafından Titan Kronos'a karşı aldığı yenilgi sonrasında koyulduğunu söyler. Değişik kaynaklarda bunun Elis Kralı İfitos'un İ.Ö. 9. yüzyılda halkını büyük bir savaşın içine düşmekten kurtarması için Pythia'ya giderek ona danıştığını, kâhinin ise ona tanrılar onuruna oyunlar düzenleyerek tanrıların memnuniyetini kazanmasını önerdiği geçer. Bunun sonucunda İfitos bu oyunları düzenlemeye başlar ve Spartalı düşmanları bu oyunlar süresince onlara saldırmayı durdurur. Oyunlar tanrıların yaşıyor olduğuna inanılan Olimpos Dağı'nda düzenlenir ve adını da bu dağda düzenlenmesinden ötürü alır. Ancak kökeni ne olursa olsun olimpiyat oyunlarının Antik Yunanistan'da Eleusis Gizemleri'nin yanında düzenlenen en büyük iki dinsel törenden biri olduğu kesindir.
Modern Olimpiyatlar
1892'de Paris Sorbonne Üniversitesi'ndeki bir konuşması sırasında Fransız Baron Pierre de Coubertin uluslararası spor organizasyonu fikrini öne sürdü. Coubertin, 1870-71 yıllarındaki Fransa-Almanya savaşında Fransa'nın yenilgi nedenini ülkede fiziksel eğitimin verilememesi olarak görüyordu. Spor eğitimini ve spor kurumlarını güçlendirerek ülkede sporu yaygınlaştırmak ve spordaki rekabetin gerçek savaşları önleyebileceğini savunuyordu. 23 Haziran 1894'te Coubertin önderliğinde Uluslararası Olimpiyat Komitesi 13 ülke ve 79 temsilci ile ilk kez toplandı ve Olimpiyat Oyunlarının yeniden düzenlenmesine ve ilk olimpiyatların 1896'da Atina'da düzenlenmesine karar verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!