Moda kupasını Türkler aldı

Güncelleme Tarihi:

Moda kupasını Türkler aldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2010 00:00

Merakları ekran başına çivileyen fanatikleriyse Güney Afrika yollarına düşüren 2010 Dünya Kupası biter bitmez Johannesburg’da Türk Moda Haftası yapıldı. Türkel Fuarcılık tarafından organize edilen fuarda halka açık defileler düzenlendi katılımcılar arasında ünlü spor adamı Carlos Alberto Parreira dikkat çekti. Saddam Hüseyin’in terzisi olan Lalelili konfeksiyoncu Recep Cesur artık ABD askerlerine Saddam elbisesi diktiğini söyledi

Johannesburg’un ünlü fuar merkezi Sandton Convention Center da Türk tekstil ürünlerinin tanıtıldığı ‘The Fashionist’ fuarı üç gün sürdü. 33 firmanın katıldığı fuarda Ziver Erkek Konfeksiyon ile Özkan İç Giyim adlı firmalar birer defile düzenledi. Güney Afrikalı mankenler Türk ürünlerini giyerek podyuma çıktı. Aralarında ülkenin ünlü siyahi mankenleri Michelle Wallece, Nancy Simashela ile İngiliz asıllı sarışın manken Kerryn Durant seksi iç çamaşırlarının tanıtımını yaptı.

G-STRİNG MERAKLILARI ARAP VE ZENCİ ERKEKLER

Özkan iç giyimin sahibi Özkan Baş, fuarda gördükleri ilgiden çok mutlu olduğunu söylüyor. Baş, “Biz Türkiye piyasasının yanı sıra ağırlıklı olarak Rusya ve Ukrayna’da pazarı olan bir şirketiz. Son beş yıldır Arap yarımadası, son bir yıldır da Afrika pazarına girdik. Yeni pazarlarda yeni gözlemlerimiz oldu. Bunlar bizler için çok ilginç deneyimler. Örnek vermek gerekirse, Rusya ve Ukrayna da kadınlara sattığımız ürünler arasında G-string modellerin ağırlığı çok fazla. O yörenin kadınların tercihi bu yönde. Kadınlar o çamaşırla kendilerini daha seksi göstermek istiyor. Ancak Arap pazarına girdiğimizde G-string talebi kadınlardan çok erkekler müşterilerden geldi. Libya, Irak ve Cezayir’de erkekler için aykırı renkleri olan ipli külotlar istediler. Biz de onların bu talebine göre üretim yaparak satışları artırdık. Sanırım bazı erkeklerin fantezileri de böyle.
/images/100/0x0/55eb1cc5f018fbb8f8abe5f5

GÜNEY AFRİKA MİLLİ TAKIMIN SPORSORU ZİVER

‘The Fashionist’ adlı moda fuarını izleyeme gelenler arasında 2010 Dünya Kupası’na katılan Güney Afrika Futbol Takımı’nın Brezilyalı Teknik Direktörü Carlos Alberto Parreira ile takımın orta saha oyuncusu Reneilme de vardı.
Türk futbolseverlerinin de yakından tanıdığı ve 1996 yılında Fenerbahçe’yi şampiyon yapan teknik adam Parreira, artık Güney Afrika Milli Futbol Takımı ile bir ilgisi kalmadığını belirtiyor: “Profesyonel bir spor adamıyım. Bugün Afrika’da yarın bir başka yerde çalışırım. Yeni teklifler var. Bu teklifler Brezilya ve bazı Avrupa kulüplerinden geldi. Bir süre ailemle vakit geçireceğim. Daha sonra karar vereceğim.”
Parreira, defileye gelmesinin nedenini de Türk işadamı Ziver Konakçı olarak açıkladı: “Ziver, Güney Afrika Milli Takımı’nın kıyafet sponsoru. Onun bu fuara katıldığını duyunca Reneilme ile koşup geldik. Çünkü Ziver yakın arkadaşımız. Hem ona hem de çok sevdiğim Türkiye’ye destek veriyoruz. Ürünler beklediklerimden de kaliteliydi. Bana göre Türk modacıları dünya pazarlarında çok iyi bir yerdeler ama kendi ürünleri pazarlamayı bilmiyorlar.”

SADDAM’IN TERZİSİ ŞİMDİ ABD ASKERLERİNİ GİYDİRİYOR

Recep Cesur adlı tekstilcinin standı fuarda en fazla ilgi çekenlerden biriydi. Soyadını taşıyan markasıyla ürettiklerini hem yurtiçinde hem de yurtdışında satan Recep Cesur, “İstanbul ve Bağdat’ta dükkânlarım var. Ürünlerimi toptan veya perakende olarak buralardan pazarlıyorum. İstanbul’da değil ama Kuzey Irak’da Bağdat’ın yerlisi de beni tanıyor; bölgedeki ABD askerleri de. Çünkü Saddam Hüseyin’in terzisi olarak biliniyorum. Saddam ölünce müşteri porföyüme İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Afganistan lideri Karzai, Tanzanya Devlet Başkanı Mahmut Abdülaziz’i ilave ettim. Irak mağazamda sattığım elbiselerin en iyi müşterileri ise bölgedeki ABD askerleri. Saddam Hüseyin’in terzisi olarak bana ilgi gösteriyorlar. Irak’taki görevlerinden bitiminde veya izine gidecekleri zaman bana geliyorlar. Saddam’ın takım elbisesinin aynısından istiyorlar. Ben de onları Saddam gibi lacivert çizgili gabardin kumaştan koyu lacivert ve kendinden çizgili üç düğmeli takımlar dikiyorum. İçine de beyaz gömlek ve çizgili kravatlar veriyorum. Bu kıyafet onların çok hoşuna gidiyor” diyor.

AFRİKALILAR TAŞLI TUVALETLERE BAYILIYOR

Güney Afrika’da yeni pazarlar arayan şirketlerden biri de Alvons. Şirketin sahibi Yaşar Alvon, Afrika’nın çok iyi pazar olacağı ümidinde: “Afrikalı kadın göz alıcı uzun tuvaletleri çok seviyor. Bu tuvaletlerin üzerlerinin renkli taşlarla süslenmesiyse onun satın alması için çok iyi bir gerekçe. Ona göre modeller hazırladık. Modellerimizi Afrikalı bir mankenle standımızda tanıttık. Çok olumlu oldu. Çünkü kendi ırkından birinin taşıdığı kıyafeti görenler, daha da albeniyle yaklaştı”.

FUARA DİYE GİTTİLER MAĞAZA AÇIP DÖNÜYORLAR

Bu arada fuara katılan firmalar arasında bulunan Roman da Johannesburg’da mağaza açmak için girişimlere başladı. Şirketin Genel Koordinatörü Buğra Toplusoy uzun süredir Afrika pazarını incelediklerini söylüyor: “İlk adım olarak bu fuara katıldık. Ürünlerimiz beklediğimizin üzerinde ilgi gördü. Bu nedenle mağaza bakmaya başladık. Birkaç ünlü alışveriş merkezi içinde mağaza belirledik. En kısa süre içinde kendi markamızı kendi mağazamızda Afrika pazarına açacağız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!