Moda dünyasının yeni oyuncuları Moda Blogge

Güncelleme Tarihi:

Moda dünyasının yeni oyuncuları Moda Blogge
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2007 00:00

Kimi moda tasarımcısı, kimi değil. Kimi hayatının Barbie çağlarından beri modaya meraklı, kimi üç beş sene önce ilgilenmeye başlamış. Kimi ünlüler üzerinden modayı anlatıyor, kimi tasarımcılara ve koleksiyonlarına geniş geniş yer veriyor. Kimi New York’dan kimi Tekirdağ’dan bildiriyor. Blog açarak kendi moda anlayışını internet okurlarıyla paylaşan insanlardan bahsediyoruz.

Son günlerde oldukça sivrildiler. Sakin sakin blog yazmakla kalmıyor, gazetelerin köşe yazarlarına trendler hakkında mail atarak haber oluyorlar. İşte sanal álemin en sivri moda guruları.

www.modatrendenin.blogspot.com

TOPUKLU PATENLERİ İLK O HABER YAPTI

Melis Pekand, medya ve internet sektöründe çalışan biri. Dergilerde trendlerle ilgili yazılar yazıyor, aynı zamanda stil danışmanı olarak çalışıyor. İstanbullu ve İstanbul’da yaşıyor. Bir ara Londra’da St.Martins’te moda kurslarına katılmış. Moda yazarlığı ve trend takibi derslerinden büyük keyif almış. Bu yüzdendir ki, Türkiye’ye döner dönmez arşiv toplamaya başlamış. Blogunu Ocak 2006’da açmış. "İsmini, moda trenden in, koydum. Zamanla karakteri oldu ve okuyucudan yoğun ilgi görmeye başladı. Gündemdeki moda olaylarını hemen haber yapabilmek için yabancı dergileri ve internet sitelerini çok sıkı takip ediyorum. Kendimi okuyucuya karşı sorumlu da hissettiğim için gündemi farklı bir bakış açısıyla yansıtmaya çalışıyorum. Ama iğneyle kuyu kazdığımı biliyorum" diyor. Site en az haftada bir gün güncelleniyor. Bazen bir günde altı yeni haber girdiği oluyor. Melis Pekand yaratıcı ve fonksiyonel ürünleri öne çıkartmaya çalışıyor. Mesela topuklu patenleri ilk o haber yaptı. Sitede en çok ayakkabı ve çantalar hakkında yazılar var. Nedeni tabii ki algıda seçicilik! Blogda üç tasarımcıya torpil geçiliyor, en çok onlar hakkında haber yayınlanıyor: "John Galliano, Alexander McQueen ve Hüseyin Çağlayan. Her sezon moda haftalarındaki şovlarını heyecanla bekliyorum. Şov ve konsept uygulama açısından çıtayı ne kadar yükselttiklerini hayranlıkla izliyorum."

http://trendasticny.blogspot.com/

NEW YORK’TAN BİLDİRİYOR

Blog, Viket Penson tarafından hazırlanıyor. New York’ta yaşıyor. Wal-Mart, Target, Kohls gibi perakende zincirlerine tişört yapan bir şirkette satın alma ve ar-ge’den sorumlu. Renkli dergi sayfalarına çocukluğundan beri meraklı. Haftalık ve aylık moda dergilerini ve güncel moda bloglarını yakından takip ediyor. Kendi blogunu geçen Ocak ayında açmış. Haftada iki üç kere güncellemeye çalışıyor. Çantalara ve ünlülerin kıyafetlerine çok fazla ilgi duyuyor. "Ünlüler tasarımcıların koleksiyonlarına bizlerden çok daha önce sahip olabildikleri için, gelecek sezon neyin moda olacağını onları takip ederek anlıyorum" diyor. Hem ünlüleri takip etmek, defileleri takip etmekten çok daha eğlenceliymiş. Viket Penson, yandaki fotoğrafta Hermes Birkin çantaya, Victoria Beckham ve Heidi Klum aracılığıyla zoom yapmış. Penson blogundan soruyor: Sizce hangisine daha çok yakışmış? Aynı renkte pembe Roland Mouret Moon elbise giyen Victoria’ya mı yoksa tamamen spor giyinen Heidi’ye mi?

http://modahaber.blogcu.com

EN GENÇ BLOGGER 14 YAŞINDA

Moda hakkında blog yazanların en genci Sibel Çelik. Henüz 14 yaşında, Tekirdağ’da yaşıyor, lise öğrencisi. Modaya ilgisi tamamen amatör. Kendi yaşındaki ve bilgisindeki insanların dikkatini çekecek haberlere yer veriyor. Bir erkek markasında stilist olarak çalışan ablasından ve web tasarımcısı abisinden yardım alıyor. Kıyafetlerin kumaşlarıyla, aksesuvarlarıyla ilgili bilgiler veriyor. En beğendiği tasarımcılar Cemil İpekçi ve Cengiz Abazoğlu. Yabancı olarak da Donna Karan. Blogunun sloganı. Moda hayattır.

http://stildanismani.blogcu.com/

SEX AND THE CITY YÜZÜNDEN BU İŞE BULAŞTI

İsmi Damla Yüksel, Türkiye’nin önde gelen ilaç firmalarından birinde, insan kaynakları departmanında çalışıyor. İstanbul’da yaşıyor. Uludağ Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun. Modaya ve trendlere ilgi duymaya "Sex And The City" dizisini izleyerek başlamış. "Stil nedir, nasıl oluşturulur, moda bu işin neresinde, trend nasıl belirlenir hepsini bu dizi bana öğretti" diyor. Öğretmiş öğrenmesine de kiloları nedeniyle bilgilerini kendi üstünde uygulamakta zorluk çekiyormuş. O da arkadaşlarına, eşe, dosta yardımcı olmaya başlamış. Beğenilmeye başlayınca, birlikte alışverişe gitmek isteyenlerin sayıları artınca, bu blogu açmaya karar vermiş. Mart ayında yayın hayatına başlamış.

Blogunu dergileri takip ederek, farklı kanallardaki moda programlarını izleyerek hazırlıyor. Ünlü tasarımcıların internet sitelerini sık sık ziyaret ediyor. Stile, tasarımcılara, ayakkabılara olan ilgisi sonsuz. Coco Chanel’in dediği gibi modanın geçici stilin ise kalıcı olduğuna inanıyor.

Damla Yüksel’in favori tasarımcısı Oscar De La Renta, stil ikonu Sarrah Jessica Parker.

http://semanisantasinda.blogcu.com

NİŞANTAŞI MODASINI YAZIYOR

Blogun sahibi Sema Tülübaş. Almanya’da doğmuş. Sekiz yaşından beri Türkiye’de. Liseden sonra LCC Sanat Merkezi’nde iç mimarlık eğitimi almış. Akabinde ailesiyle birlikte Nişantaşı’nda Ma Maison adında bir ev tekstil mağazası açmış. Aslında moda ile ilgili bir işte çalışmak istiyormuş. Birkaç markaya başvuruda bulunmuş ama cevap alamamış. Moda ile yakınlaşmak için çareyi bir blog açmakta ve kendi moda anlayışını yazmakta bulmuş. Mart ayından beri yayında. Her gün güncelliyor.

"Eğer Nişantaşı insanıysanız moda ve trendler hayatınızın bir parçası. Moda dendiğinde benim içim kıpır kıpır oluyor. Kendimi bildim bileli moda delisiyim. Ama bilinçli olanlardan. Eğer yakışmıyorsa, giymeyin diyenlerdenim." Sema Tülübaş küçükken Barbie bebeklerine elbise dikenlerden. Şimdi Barbie bebeklerin yerini arkadaşları almış. Etrafındakiler ondan sürekli styling yapmalarını istiyorlarmış. "Sema düğüne gideceğim, Sema sevgilimle özel bir gün yaşayacağım, Sema gece Reina’ya gideceğim ne giymeliyim, Sema birlikte alışverişe çıkalım" en sık duyduğu cümleler.

Türkiye’de Hande Yener’in yeni tarzını çok beğeniyor. Hatta itiraf ediyor: "Styling’ini yapan Kemal Doğulu’ya aşk derecesinde hayranım". Dünyada ise Madonna ve Jean Paul Gaultier ikilisi onu çok heyecanlandırıyor.

www.nyc2ist.com

KENDİNE AİT TİŞÖRT MARKASI VAR

Bu sitenin kurucusu Rana Solaker bir tasarımcı. Taksim İstasyon Sanat Merkezi’nde moda eğitimi aldıktan sonra Türkiye’nin önde gelen tekstil firmalarında stilist olarak çalıştı. 1997 yılında New York’a taşındı. New York Şehir Üniversitesi’ne bağlı Hunter College’da psikoloji okudu ve yüksek onur derecesiyle mezun oldu: "Psikoloji ve moda ilk başta birbirinden tamamen farklı dallar olarak görünseler de aldığım psikoloji eğitiminin moda kariyerimde yararlı olduğunu düşünüyorum. Çünkü amaç ürününüzü tanıtmak olduğunda insan psikolojisinin nasıl işlediğini bilmek ister istemez bir avantaj getiriyor." Şu anda yalnızca tişörtlerden oluşan RANA NYC adlı bir markası var.

Mesleği gereği moda haberlerini ve trendlerini günü gününe takip ediyor. Onun için bir moda dergisi bağımlısı desek abartı olmaz. Ayda en az 15 moda dergisi alıyor. Bunun yanı sıra zamanının önemli bir bölümünü internette trendler hakkında araştırma yaparak geçiriyor. www.nycist.com sitesini İstanbul’un çok yakında moda başkentlerinden biri olacağı düşüncesiyle hayata geçirmiş. 2006 yılının Ekim ayında kurulan sitenin en büyük amacı New York ve İstanbul arasında bir köprü görevi üstlenmek. Başta New York ve İstanbul olmak üzere dünyanın diğer moda başkentlerinden sıcağı sıcağına haberler vermeyi ilke edinmiş. Genç tasarımcılara, fotoğraf ve illüstrasyon sanatçılarına destek vermeyi çok önemsiyor. Yeni yeteneklerin çalışmalarını "Çizim Defteri" ve "Objektife Takılanlar" isimli köşelerde sergiliyor.

Rana Solaker beğendiği tasarımcıları; her daim beğendikleri ve dönemsel beğendikleri olarak ikiye ayırıyor. Her daim beğendikleri arasında Coco Chanel ve John Galliano başı çekiyorlar. Chanel moda dünyasında çığır açmasının yanı sıra hayat hikayesiyle de beni çok etkileyen bir isim. Galliano ise müthiş yaratma gücüyle beni büyüleyen bir tasarımcı."

BAŞKA NELER VAR

http://madambovary.com/ Madam Bovary, blog sahibinin takma adı. Burada sadece çok zevk aldığı, hakkında lüzumsuz derecede yayın takip ettiği modadan bahsediyor.

www.mordolap.com Moda, alışveriş, bakım, güzellik konularında yazıyorlar. Erkek giyimine de geniş yer ayırıyorlar.

http://shopkolik.blogspot.com Yazar blogunu şöyle tanımlıyor: "Alışveriş maceralarım, ürün yorumlarım, makyaj teknik videolarım, en önemlisi eğlence kaynağım."

http://modacci.blogcu.com/ İsmi Canan Demir. Ankara’da yaşıyor. "Moda sürekli değişir, onu takip etmek, yakalamak oldukça zordur ve esiri olmaya da hiç gerek yoktur. Başta herkesin bir tarzı, kendini ifade ediş biçimi, yakışanı yakışmayanı olmalıdır. Önce kendinizi tanıyın sonra kendinizi tanıtın."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!