Mobilyacıda Kutlama

Güncelleme Tarihi:

Mobilyacıda Kutlama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2011 21:37

Geçen yıl, “Alışveriş & S***ş” ve “Pornografi” gibi, isimleriyle bile olay yaratan iki oyun sahnelemişti, İstanbul’un iddialı çağdaş tiyatrolarından biri olan Dot. Şimdi yine farklı bir projeyle karşımızdalar; Dotkoleksiyon’da. 22 Ocak’tan itibaren yeni oyunları Kutlama’nın sahneleneceği günlerde, İstanbul Sarıyer’deki Koleksiyon mağazasının bir bölümü fuaye alanına dönüştürülecek.

Haberin Devamı

Sahne ise mağazanın bahçesi ve ortasındaki çadır olacak. Şebnem Bozoklu, Rıza Kocaoğlu, Cemil Büyükdöğerli, Köksal Engür gibi 18 oyuncu, eseri önce bahçede sahnelemeye başlayacak ve sizi çadırdaki kutlamaya davet edecek.

Altı yıl önce oyuncu ve yönetmen Murat Daltaban tarafından Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanı’nda kurulan tiyatro grubu Dot, her fırsatta iddialı çağdaş eserlere yer verdi. Ancak bunları, çok küçük bir sahnede az sayıdaki izleyiciyle paylaşma fırsatı buldu. Zamanla kendi seyircisini oluşturunca kabına sığmaz oldu. Mısır Apartmanı dışında projeler geliştirdi. Birkaç yıl önce Dotbilsar’da dediler, geçen yıl G-Mall’da ikinci sahneleri Dotmarsta’yı açtılar.Dot’un bu sezon yeni projesi, Dotkoleksiyon’da oldu. Murat Daltaban, Sarıyer’deki Koleksiyon kampüsünü nasıl mesken edindiklerini şöyle anlatıyor: “Aslında biz, elimizdeki eser neyi diretiyorsa onun peşinden gidiyoruz. Kutlama adlı eseri uzun süredir bekletiyordum. Çünkü yeterince büyük bir sahnemiz yoktu. Koleksiyon markasının sahibi Koray Malhan eski bir arkadaşım. Sarıyer’deki kampüsü gezerken eseri burada sahneleyebileceğimizi düşündüm. Çevresindeki orman, çadır, bahçe ve mekanın şehrin az da olsa dışında olması, Kutlama için biçilmiş kaftandı. Çünkü eser, varlıklı bir ailenin şehrin dışındaki büyük evinde geçiyor.”

Haberin Devamı

SEYİRCİ DE OYUNUN İÇİNDE

Dot, yeni mekan sayesinde ilk kez bu kadar kalabalık, 18 kişilik oyuncu kadrosuyla sahneye çıkıyor. Eserdeki ev, yani sahne olarak kullanılacak olan çadırın, seyircinin girebileceği bir mekana dönüştürülmesi zordu. Burada, aynı zamanda bir tasarımcı olan Koray Malhan devreye girdi, büyük katkı sağladı. Çadırın tamamı dekorun bir parçası olurken, içine 150 kişilik seyirci koltuğu, büyük bir masa ve yatak yerleştirilerek minimal bir görüntü oluşturuldu. Dot, eseri yine prensibini bozmadan seyirciye yakın mesafede sahneleyecek ancak bu kez mekanın derinliği kullanılabilecek.Dotkoleksiyonda’nın en ilginç özelliğiyse izleyicilerin oyundan önce bekleyeceği alan. Koleksiyon mağazasının içindeki kütüphane, fuayeye dönüşürüldü. Bu sayede izleyiciler içerideki kitapları da inceleme fırsatı bulabilecek.

Haberin Devamı

FİLMİ CANNES’DA ÖDÜL ALMIŞTI

Murat Daltaban’ın yönettiği Kutlama’da Şebnem Bozoklu, Cemiş Büyükdöğerli, Rıza Kocaoğlu, Pınar Töre, Su Olgaç, Mert Öner, İpek Bilgin, Köksal Engür, Berfu Öngören, Mehmet Esen, Enis Arıkan, Murat Daltaban, Umut Kurt, Seda Yıldız, İdil Arkut Malhan, Begüm Benian, Elvn Aydoğdu ve Uğur Yiğit rol alıyor. “Dogma 95” akımının ilk eseri olan, Thomas Vinterberg, Mogens Rukov ve Bo Hr. Hansen tarafından yazılan Kutlama, ilk kez 1998 yılında filme çekildi. Cannes’da jüri özel ödülünü aldı. Ardından pek çok tiyatro versiyonu yazıldı. Ailenin babasının 60. doğumgünü kutlaması için bir araya gelinir. Kutlamaya, ailenin birbirinden uzak yaşayan fertleri ve dostları katılır. Yakın zamanda, kardeşlerden biri intihar ettiğinden ortam oldukça gergindir. Kutlama yemeği ile birlikte ailenin yıllardır gizli kalmış sırları yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar ve düzen bozulur.

Haberin Devamı

ŞEBNEM BOZOKLUKitaplarla dolu bir fuayeden daha güzel ne olabilir

Eserde ailenin egzantrik ve aykırı çocuğu Helen’i canladıran Şebnem Bozoklu, yeni mekanla ilgili şunları söylüyor: “Seyircimiz oyundan önce alışılagelmiş bir fuaye atmosferinde beklemeyecek. Bunun yerine zeminden çok yüksek bir tavana kadar uzanan yüzlerce kitapla tıka basa dolu dev bir kitaplığın fon oluşturduğu, rengarenk bir alanda vakit geçirecek. Bundan daha güzel ne olabilir ki... Tüm bu atmosfer, kitaplar, tasarım, mimari ve renkler tiyatronun ruhunu fazlasıyla destekleyecek.”

CEMİL BÜYÜKDÖĞERLİKutlamayı terörize ediyorum

Oyunda Cristian, yani ailenin en büyük oğlunu canlandırıyorum. Ölen kız kardeşin ikizini. Belki de bu sebepten, aileden uzakta fransa’da yaşıyor. Kardeşi öldükten sonra ilk defa aileyle biraraya geliyor ve kardeşinin ölümünden sorumlu gördüğü babasıyla ilgili sırları açıklıyor. Yani kutlamayı terörize ediyor.

Haberin Devamı

ROLÜ KİMSELERE BIRAKAMADIMMurat Daltaban, en son yıllar önce sahneye çıkmıştı. Şimdi onu yine sahnede görme şansımız olacak. Ama bunun çok küçük bir rol olduğunu söylüyor: “Ailenin büyük oğlunun çocukluk arkadaşını canlandırıyorum. Çok sevdiğim bir roldü. Anarşist, hikayenin kaderini değiştiren bir arkadaş olduğu için çok seviyordum. Bu yüzden rolü, kimselere veremedim. Yoksa hem oynayıp, hem yönetmeyi açıkçası beceremiyorum.”

MAÇKA VE MASLAK’TAN SERVİS KALKACAKDotkoleksiyon’da sahnelenecek “Festen / Kutlama” adlı oyun 22-29 Ocak ve 5-6-12-19-26 Şubat’ta saat 21.00’de izlenebilir. Seyirciler için oyun günleri, Dotmarsta salonundan (Maçka G-mall) ve Sarıyer’e yakın son metro istasyonundan servis kaldırılacak. Tel: 0212 232 44 40, 0212 251 45 45.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!