Misafir ağırlamanın püf noktaları

Güncelleme Tarihi:

Misafir ağırlamanın püf noktaları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2007 11:40

Misafirleriniz geliyor diye panik olmak yerine güzel bir sofra kurmanın ince tekniklerini öğrenerek, zorlukların üstesinden gelebilirsiniz.

Haberin Devamı

Misafirleriniz gelmeden önce yaşadığınız paniği en aza indirerek, en güzel yemeği hazırlamak için birkaç ufak ayrıntıya dikkat etmeniz yeterli olacaktır. Böylece hem eliniz ayağınız birbirine dolaşmayacak hem de güzel bir sofrayla konuklarınızı etkileyeceksiniz.

Liste yapın
İlk olarak neler hazırlayacağınızı yazdığınız bir liste oluşturun. Bu listeye pişireceğiniz yemekler için gerekli olan malzemeleri de tek tek yazın. Böylece market alışverişine gitmeniz gerektiğinde eksik bir şey kalmamış olur, ikinci kez alışverişe gitme derdinden kurtulursunuz.

Hazırlık
Son gün iki ayağınızın bir pabuca girmesini istemiyorsanız bazı şeyleri önceden hazırlayabilirsiniz. Örneğin zeytinyağlı dolma içini bir gün önceden hazırlayabilirsiniz. Böylece misafirlerinizin geldiği gün iç malzemeleri pişirmekle uğraşmamış olursunuz.

Haberin Devamı

Saklama
Pişireceğiniz sebzeleri daha önceden temizleyerek buzdolabı poşetiyle dolapta saklarsanız hiçbir şey olmaz. Örneğin bezelye ya da baklayı böyle saklayıp, günü geldiğinde kullanabilirsiniz.

Pasta ve kek yapımı
Kek yaparken karıştırmak için kullandığınız kaşığa hamur yapışmasını istemiyorsanız, kaşığı kullanmadan önce süte batırın. Böylece hamur kaşığa yapışmaz. Pişen keki kalıbından çıkartmakta zorluk çekiyorsanız, keki dökmeden önce kalıbın içine yağlı kağıt döşeyin. Fırından çıkardığınız zaman, kâğıdın uçlarından tutup keki kalıptan çıkarabilirsiniz.

Tatlı zamanı
Tatlılar da bir ya da iki gün önceden yapılabilir. Tek yapmanız gereken konuklarınızı ağırlayacağınız günde tatlıları önceden dolaptan dışarı çıkarıp, oda sıcaklığında bırakmak olacaktır. Eğer hava çok sıcaksa birkaç saat önceden çıkarmanız yeterlidir. Bir iki gün öncesinden kalan ekmek, börek ve benzeri hamur işlerini atmayın. Alüminyum folyoya sararak ısıtın. Yeni pişmiş gibi taptaze olacaktırlar.

Tabakları ısıtın

/images/100/0x0/55ea6db7f018fbb8f87f4c20

Servis yapmadan önce tabakları fırında ısıtabilirsiniz ya da sıcak suyla yıkayıp, hemen kurulayabilirsiniz. Böylece yemeklerin çabuk soğumasını da engellemiş olursunuz.

Haberin Devamı

Tavalara dikkat
Tavada bir şey yaktığınızda alelacele temizleme işlemine girişmeyin. Tavanın içine su koyun ve 1-2 saat bekletin. Zaten her temizleme aşamasında mutlaka tavanızın soğumasını bekleyin. Temizliği sıcak su, sıvı deterjan, yumuşak bir bez veya süngerle yapın.

Mutfak sırları

" Yumurtanın tazeliğini anlamak için yumurtayı soğuk su dolu bir tasa koyun. Çok taze bir yumurta tasın dibinde yanlamasına duracaktır. Bayat yumurta suyun üzerine çıkar, onu kullanmayın. Eğer yumurta birkaç günlükse tasın dibinde duracaktır, ama sivri tarafı hafifçe yukarı doğru bakar. 1- 1,5 haftalık yumurta tasın dibinde ancak sivri tarafı iyice yukarı doğru durur. Yumurtayı haşlarken kabuklarının çatlamaması için kaynama suyuna birkaç damla sirke ekleyin.
" Sarımsakları ayıklarken önce sıcak suya tutarsanız işiniz daha kolay olur.

" Soğan soyarken gözlerinizin yanmaması için soğanları doğradığınız bıçağın ucuna küçük bir parça ekmek koyun.

" Pastaların üstüne koyduğunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmaması için, meyveleri limonlu suya batırıp kullanın.

" Kesik limonların beklerken kurumaması için, limonu kesik yüzeyi alta gelecek şekilde bir tabağa koyun ve üstüne bir bardak kapatın. Limonun kesik yüzeyine dökeceğiniz bir miktar tuz da kurumasını geciktirecektir

Yemek yaparken tencerenin dibi tuttuysa, bir miktar karbonatı suyla karıştırıp hamur haline getirin ve bu hamurla tencerenin dibini örtün, birkaç dakika bekletin. Kolayca temizlenecektir.

" Midye, istiridye türü kabuklu deniz ürünleri denizden çıkınca su kaybetmeye başlar. Taze olup olmadığını anlamak için ağırlığına bakmak yeterli. Ne kadar ağırsa o kadar tazedir.

" Pilavınız çok pişip lapa haline geldiğinde çok kısık ateşte bir çatal yardımıyla pilavınızı havalandırarak pişirmeye devam edin. Suyunu iyice çeksin ve böylece lapa halinden de kurtulmuş olur. Pilav yapılırken pirincin yağda iyice kavrulması alışkanlığını da değiştirmeniz gerekir çünkü pirincin kavrulması protein kaybına neden olur.

" Dondurulmuş olan etlerinizi sıcak ortamlarda çözdürmeye çalışmak yanlıştır bunun yerine dondurucudan çıkarılan etler buzdolabının alt kısmında çözülmelidir. Dondurulmuş gıdalar çözüldükten sonra tekrar dondurulduğu zaman vitamin değerini kaybeder ve gıdalarda zararlı mikroorganizmaların çoğalması kolaylaşır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!