Michael Jackson’la da çok dalga geçmişlerdi

Güncelleme Tarihi:

Michael Jackson’la da çok dalga geçmişlerdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2006 00:00

1974’te Sivas’tan Almanya’ya göç eden bir işçi ailesinin en küçük oğlu. 1978 doğumlu. Üç ağabeyi ve ablasıyla başlıyor müziğe. Yurtseven Kardeşler adıyla Almanya’da bir gazinoda şarkı söylerken keşfedildiler. 1996’da Türkiye’de ilk albümleri yayımlandı. Ağabeyinin yardımıyla tek başına "Şappur Şuppur"u söyleyen İsmail YK artık bir fenomen.

Şarkısı, kıyafetleri, aksesuvar ve dansları konuşuluyor hep. Albümü 600 bin kaset, 350 bin CD sattı. Mayısta yayımlanan yeni albümü bombabomba.com ise 260 bin kaset, 130 bin CD sattı. Albümdeki "Allah Belanı Versin", Televizyon Makinası sayesinde patladı. Klibi çekildi, İsmail YK’nın oyuncak bebekleri yapıldı, adı Sosyal Bilgiler ders kitabına girdi. İşte bir fenomenin kendi ağzından öyküsü.

Ben müziğin içine doğdum. Ailedekilerin tümü müzisyen, bu nedenle herkesin müzikle uğraştığını sanıyordum. Arkadaşlarımın evinde müzik aleti olmadığını görünce çok şaşırmıştım. Bağlamayla başladım. Babam da bateri almıştı. Kuzey Ren Vestfayla eyaletindeki Hamm kentinde yaşıyorduk. Şehrin Bosphorus gazinosu ünlüdür. Orhan Gencebay dışında tüm ünlüler orada konser vermiş. Orada çalışmaya başladık. Yaşımız küçük olduğu için ilgi çektik. Yurtseven Kardeşler adıyla, amatör bir albümümüz yayımlandı. İkinci denemeyi 1996’da Türkiye’de yaptık. 1998’de ikinci albüm çıktı. Çok sattığımız halde, plak şirketimiz yeterince destek olmadığı için beklenen patlamayı yapamadık.

ALAY VE ISRAR BİRARADA

İsmimizden dolayı, önce düğün grubu sanıldık. Sonra halk müziği yaptığımız düşünüldü. TV programlarında şarkılarımızı çaldıkça pop şarkıcılardan farkımız olmadığı görüldü. İkinci albümde solo okuduğum "Canın Çıksın İnsafsız" çok sevilince, ön plana çıktım. Şarkının sayesinde albüm 850 bin sattı. "Şappur Şuppur"un gruba uymayacağını düşünen ağabeylerim, "Sen söyle" dedi. Önce istemedim. Daha genç, enerjik olabileceğini söylediler. Sonunda tek başıma bir albüm yapmayı kabul ettim. İlk andan itibaren Şappur Şuppur’un tutacağını biliyordum. Ama dinlettiğim arkadaşlarım hevesimi kırdı. "Sakın çıkma bu şarkıyla, rezil olacaksın" bile dediler. Avrupa Müzik yetkilileri bayıldı. "İşte yazın şarkısı! Ünlü olsaydın çok hızlı patlardı. Yeni olduğun için biraz zaman alabilir ama merak etme bu şarkı patlayacak" dediler. Sonuç ortada. Şapppur Şupur 950 bin sattı.

Halkın sesini dinliyor, onlara şarkı yapıyorum. İnternet kafelere giderim, konuşmaları dinlerim. Son şarkım "bombabomba.com"u böyle yazdım. "Şu vücuda bak, tam 90-60-90" gibi konuşmalar geçiyordu. "Allah Belanı Versin", "Şappur Şuppur" çok kişinin hislerine tercüman oldu.
/images/100/0x0/55eada01f018fbb8f89acc65

Müzik eğitimi almadım. İyi derecede bağlama, yaylı tambur, cümbüş, kanun, piyano, keman, bateri, gitar, zurna çalıyorum. Bazen bakıyorum, sekiz kursa giden benim kadar çalamıyor. Sahne aksesuvarlarımı kendim seçiyorum. Eldivenden, zincire hepsi sahne şovuyla bağlantılı.

Geçen sene bir firma oyuncak bebeğimi yapmak istedi. Koskoca Elvis Presley kabul etmişse, ben neden reddedeyim? İlköğretimdeki Sosyal Bilgiler kitabında adımın geçmesine ise inanamadım. Çocukken en büyük hayalim filmde şarkı söylemekti. Bir taraftan org çalacak, bitince karate yapacaktım. Bir film çevirmek istiyorum. Ama senaryosunu kendim yazmalıyım.

ARADIĞIMI BARIŞ MANÇO VE MICHAEL JACKSON’DA BULDUM

13 senelik projeyi kafamda çizdim. İki senesi geçti. İlk hedefim çocukların sevgisini kazanmaktı. Çünkü o çocuklar büyüdükçe beni kalbinde taşıyıp bir yerlere getirecekler. Çocukluğumda ben de farklı şeyler görmek istiyordum. Aradığımı Barış Manço, Michael Jackson vermişti. İlk çıktığında Jackson’la çok dalga geçmişlerdi. Benimle de geçiyorlar. Bir de beğenip, dalga geçenler var. İlk albümün şans eseri patladığını düşünüyorlardı, ikinci albüm tutunca sinir oldular.

İSMAİL YK SÖZLÜĞÜ

DİSKOMATİK VÜCUT:

Diskomatik kelimesini kafiye olsun diye uydurdum. Oynamaya müsait vücut demek.

YOKSA BEN ZURNA MIYIM?

Enstrümanlar dinlenir. Enstrümana cevap verilmez. Şarkıda kıza bir şeyler söylüyorum. Sadece dinliyor, cevap vermiyor. "Ben Zurna mıyım" diye soruyorum.

HAP GİBİ YUTARIM SENİ:

Sen benim ilacımsın demek.

SENİ KITLARIM, YERİM:

Şeker kıtlamak diye bir şey var.

Kadını şekere benzetiyorum.

BİR BAKTIM TV’DEYİM

Bir gece konser dönüşü TV’yi açtım, Okan Bayülgen’in programında "Allah Belanı Versin" çalıyordu. İzlerken, sevgilisinin aldattığı ve stüdyoya gelen kızı gördüm. Şarkı durumuna çok uyuyordu. Hatta kız "Bu şarkı bile ona az" diyordu. Böyle şarkı mı olur, diyenlere iyi bir cevap oldu. Şimdi klip konuşuluyor. Parçaladığım araba, açık artırmayla satılacak. Gelirini bir yardım kuruluşuna bağışlayacağım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!