Meşrubatlar kemik gelişimine engel

Güncelleme Tarihi:

Meşrubatlar kemik gelişimine engel
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kolalı içeceklerin çocuk ve gençlerde vücudun yeterli vitamin almasını önlediği saptandı. Çocukların göz, kemik ve bağışıklık sisteminin sağlıklı gelişmesi için süt ile doğal meyve suyu öneriliyor.

Kolalı içecekleri fazlaca tüketen 2-17 yaş grubunda, vücudun yeterli ölçüde A vitamini alamadığı, bunun da gözlerin ve vücudun savunma sisteminin güçlenmesini engellediği açıklandı.

’’Archives of Pediatric and Adolescent Medicine’’ adlı derginin Kasım sayısında yer alan raporda, kolalı içecek tüketen 12 yaşındaki çocukların, yeterli derecede mineral ve kalsiyum alamadıkları, bunun da kemiklerin güçlenmesini önlediği açıklandı. 6 ve daha yukarı yaş grubunun sodalı içecekleri fazlaca tüketmelerinin, magnezyum eksikliğine yol açtığı belirtildi.

ABD’de Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi bilim adamlarından Dr. Carol Ballew, çocukların ve gençlerin, vücudun gerekli besinleri almasını engelleyen meşrubatlar yerine, süt ve yüzde 100 doğal meyve suyu içmelerini salık veriyor. Genellikle süt içen çocukların, sağlıklı yaşam için önerilen oranda A vitamini, folate, B12, kalsiyum ve magnezyum gibi vitamin ve mineralleri aldıkları, araştırmalarda saptandı.

Büyük kentlerde risk fazla

Araştırmacılar, doğal meyve suyu içen çocukların ise yeterli derecede C vitamini aldıklarını belirledi. Araştırmacılara göre, 12-17 yaş grubu arasında çay ve kahve tüketimi vücudun gerekli besinleri almasını önlemiyor. ABD’de 1989-1991 ve 1994-1995 yıllarında kolalı içecek tüketimi, çocuklar ve gençler arasında yüzde 41 artış göstererek, süt ve meyve sularının yerini aldı.

Kocaeli Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Hatun, ’’Çocukluktan Yaşlılığa Kemik Sağlığı’’ konulu konferansta, kemik hastalıklarının, kalsiyum ve D vitamini eksikliğinden kaynaklandığını belirterek, Türkiye’de bu sorunun ciddi boyutlara ulaştığını bildirdi. Hatun, fosfor içeren kolalı içeceklerin, kemik hastalıkları riskini artırdığını söyledi.

Büyük kentlerde yaşayan ve D vitamini yönünden zengin olan güneş ışığından yeterince yararlanamayanların hastalık riskinin daha fazla olduğunu ifade eden Hatun, ’’Başını ve vücudunu kapalı tutan, evden dışarıya sık çıkmayan kadınlarda da kemik hastalıkları daha fazla görülüyor’’ dedi.

Süt için kampanya çağrısı

’’Fosfor içeren kolalı içeceklerin de kemik hastalıkları riskini artırdığına’’ işaret eden Hatun, ’’Halk bu konuda bilinçlendirilmeli. Kolalı içeceklerin yerine meyve suyu veya ayran içilmesi için kampanyalar başlatılmalı’’ diye konuştu.

Bebeklerin, yeterli D vitamini alabilmesi için haftada 2 saat güneşe çıkarılmasını, kalsiyum yönünden zengin olan süt ve peynir gibi yiyecekler yedirilmesini öneren Hatun, okullarda beden eğitimi derslerinde kasları geren türde jimnastik egzersizlerine önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

Hatun, kemik sağlığı bilincinin geliştirilmesi amacıyla İstanbul’da Kemik Sağlığı Grubu kurulduğunu da sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!