Mesleği dedesinden devraldı

Güncelleme Tarihi:

Mesleği dedesinden devraldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2010 12:49

Naz Kavran daha 25 yaşında. Maçka Küçükçiftlik Parkı’ndaki bütün etkinlikler ondan soruluyor.

Haberin Devamı

Hakan GENCE
 
İşletmecilik ve eğlence sektörü onun genlerinde var. Dedesi Osman Kavran, bir dönemin en ünlü lunaparkçı ve gazinocular krallarıydı. Şimdi bayrağı o devralmış durumda.

Dedesinden kalan bu arazide, gazino kültürünü yeni nesil eğlencelere çeviriyor. Sabah akşam İstanbul’un en iyi konser mekanlarından birini yaratmak için çalışıyor. Sezonu bugün David Guetta konseriyle açacak mekanın patroniçesinden hem kendinin hem de dedesinin hikayesini dinledik.

Naz Kavranı daha iyi anlamak için önce Rizeli Osman Kavran’ın hikayesini bilmek gerekiyor. Osman Kavran için her şey, İstanbul’a gelip seyyar salıncakla sokakları gezmesiyle başladı. Zamanla para kazandı, talep çok olunca kendine ait bir arazide iş yapmak istedi. 1960’da, Vatan Caddesi’nde bugün Migros olan yeri ve Maçka Küçükçiftlik Parkı’nın olduğu araziyi mesken edindi.
1962’de Vatan Caddesi’ndeki araziye ünlü Aksaray Lunaparkı’nı açtı. Aynı yerde bir yandan Lunapark Gazinosu’nu işletmeye başladı. Bu arada Dolmabahçe Küçükçiftlik Parkı’nın tamamını kiraladı. Adını Maçka Küçükçiftlik olarak değiştirdi. Kiraladığı mekânda yaz aylarında lunaparkçılık yaptı. 70’lerde mülkünü satın aldı, ancak kimliğini değiştirmedi. İzmir Fuarı’nda pek çok gazino işletti. Bebek Aşiyan Gazinosu’nun sahibi oldu. Bu işlerin içinde olmasına rağmen hep magazin basınından uzak durduğu için adı pek duyulmadı.

Haberin Devamı

KADIN OLDUĞUM İÇİN SESLER YÜKSELMİYOR

Şimdi Naz Kavran, tam gaz dedesinin izinden gidiyor. Bütün bu işlerin başlangıncında da Bilkent’teki üniversite eğitiminden sıkılması yatıyor. Fransızca İngilizce Tercümanlık bölümünde okuyan Naz, okulun bir süre sonra ona bir şey vermemeye başlamasıyla ani bir karar alıp lunaparkın başına geçiyor: “Bilkent’te yedi ayda 10 kilo aldım. Cildim bozuldu. Yine de üç sene devam ettim. Ama ani bir karar verip İstanbul’a döndüm. Bizim elimizde böyle bir alanımız vardı. Zaten burası Osmanlı’nın ilk dönemlerinde mesire alanıymış. Cumhuriyetin ilk yıllarında gazino haline gelmiş. Ardından dedem lunapark yapmış. Ben de tarihinden çok uzaklaşılmayacak bir yenilik yapmayı düşündüm. Müziği çok seviyorum ve İstanbul’un bir etkinlik alanına ihtiyacı olduğunu düşünerek böyle bir karar aldım. Ailem de destekleyince Londra’nın yolunu tuttum. Altı ay etkinlik yönetimi kursuna devam ettim.”
Gözünü gazinoda açtığı için hiç zorlanmadı. Kadın olmasının zorlukları yanında faydaları da vardı: “Burada pek çok organizatörle karşılaşıyoruz. İlk başlarda karşılarına erkek çıkacak sanıyorlar. Sarışın bir kız görünce şirazeleri hafif kayıyor. Ama kadın olduğum için sesler yükselmiyor, kavga dövüş çıkmıyor. Etkinlikler zor geçmiyor. Bir de ağırbaşlı ve soğukkanlıyım, bu yüzden beni hep daha büyük sanıyorlar.”

Haberin Devamı

15 DÖNÜMDE 10 BİN KİŞİ

Maçka Küçükçiftlik Parkı, 15 dönümlük bir alana yayılıyor. 600 metrekarelik 32 metre genişliğindeki sahnesiyle ayakta 10 bin kişiyi ağırlayabiliyor. İçki ruhsatı ve 200 araçlık otoparkı var. Geçtiğimiz seneden farklı olarak, bu sene etkinlik alanının içinde bulunan ve Naz Kavran’ın amcasının ilgilendiği lunapark yer değiştiriyor. Üç dönümlük bir alanda boy gösteriyor. Ve ayrı bir kapısı bulunuyor.

GEÇEN YILIN EN POPÜLER MEKANLARINDAN

Naz Kavran, yaptığı işi çok seviyor. Şık kıyafetleriyle topukları çamura bata bata çalışıyor. Her etkinliği en ince ayrıntısına kadar planlıyor. Geçen yıl tam anlamıyla faaliyet gösteren mekanında şimdiye dek Sezen Aksu, Nilüfer, Sibel Can, Emre Aydın, Erol Evgin, Gülben Ergen, Ferhat Göçer, Faith No More, Testament, Kenan Doğulu gibi farklı isimler sahneye çıktı. Balkan Sound Festival Vol II Sulukule Eğlencesi, Sivil Sesler Festivali gibi etkinlikler gerçekleşti. Ama hatırlatmak lazım burası yalnızca konser ve festivallere ev sahipliği yapmıyor. Partiler, açılışlar ve doğumgünleri de kutlanabiliyor.

Haberin Devamı

SENEYE PROJEMİZ BÜYÜK

“Burayı açtıktan 10 ay sonra ka^ra geçmeye başladık. Çünkü insanlar rahatlıkla gelebiliyor. Biz de iyi etkinlikler olmasına dikkat ediyoruz. Her gelen etkinliği kabul etmiyoruz. Ses ve ışık sistemi bizim için çok önemli. İdeal bir konser deneyimi yaşatmak için çok yatırım yaptık. Etrafımızda bina olmadığı için saat 24.00’te sesi kısmak zorunda kalmıyoruz. Bu yılın en iyi mekanı burası ve en iyi etkinlikler burada olacak. Tabii bu yaz daha da çok yatırım yaptık. Esas projemiz 2012 kışına. Lunapark önümüzdeki yaz buradan taşınacak. Farklı bir lokasyonda devam edecek. Büyük ve lüks bir çadır etkinlik alanı kuracağız.”

BENİ ANAOKULUNA GÖTÜRENLERLE ŞİMDİ BİRLİKTE ÇALIŞIYORUM

Haberin Devamı

Bizim burada çalışan pek çok elemanımız neredeyse ben doğduğumdan beri bu mekanda. Beni anaokuluna götüren adam, şimdi sahnede çalışıyor. Örneğin Türkiye’nin ilk dönen sahnesini dedem yaptırdı. O sahne tasarımını yapan tasarımcının oğlu da bizimle çalışmaya devam ediyor.

Dedemi ben 13 yaşındayken kaybettim. Onunla hep içli dışlıydık. Aynı apartmanda yaşadığımız için okul sonrası vaktimin çoğunu dedemle geçirirdim. Evlerinin altındaki gazino ve lunaparkı sık sık ziyaret ederdik.

BU SENENİN ETKİNLİK TAKVİMİ

10 Nisan David Guetta, 27 Nisan Sepultura, 13 Mayıs Üniversite Şenliği (Serdar Ortaç-Hande Yener), 17 Mayıs Lamb of God, 18-19 Mayıs Üniversite Şenliği (Bengü-Gripin-Inna-Dolapdere Big Gang), 21 Mayıs Akon konseri, 29 Mayıs Freshtival (Mika), 11-12-13 Haziran Lord of the Dance, 25-26-27 Haziran Park’ta Rock, 2-3-4 Temmuz Unirock Open Air Fes (Overkill, Obituary), 10-11 Temmuz Masstival, 12 Temmuz Gogol Bordello, 16 Temmuz Godskitchen ft. Armin Van Buuren, 17 Temmuz Faithless, 22 Temmuz The Cranberries, 2 Ekim Scorpions, 8-9-10 Ekim Fashion Carnival, 15-16-17 Ekim 1. İstanbul Tattoo Convention.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!