Menenjit C’ye karşı aşı

Güncelleme Tarihi:

Menenjit C’ye karşı aşı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tıp dünyasında menenjit ile ilgili araştırmalar nihayet olumlu sonuçlar vermeye başladı. İngiltere’de geliştirilen ‘‘menenjit C aşısı’’ çocukları bu ölümcül hastalığa karşı koruyacak.

Menenjit C, menenjit hastalığının en yaygın olan türü. Özellikle ergenlik çağındaki çocuklar bu hastalığın tehdidiyle karşı karşıyalar. Yeni geliştirilen aşı ise tıp dünyasında çok büyük bir gelişme olarak nitelendiriliyor. Menenjit C aşısı programını yöneten Prof. Lewis Ritchie, ‘‘Bu hastalığı başlangıç döneminde saptamak çok güç olduğu için hastaları kurtarmak zorlaşıyor. Nezle ya da soğukalgınlığı belirtileriyle başlayan hastalık birkaç saat içinde şiddetini artırıp hastanın hayatını tehlikeye sokuyor. Eğer bu hastalık erken teşhis edilirse, antibiyotik tedavisi yararlı oluyor ve hasta iyileşiyor. Fakat bazı vakalarda hasta iyileştikten sonra sağırlık ve beyinde hasar gibi sorunlar ortaya çıkıyor’’ dedi.

İngiltere'de menenjit aşısı programında araştırmacı olarak görev yapan Dr. Elizabeth Miller da menenjit C aşısının çok etkili olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: ‘Aşı uygulananlar uzun süre bu hastalıktan korunabilecekler. Ayrıca bu aşının hiçbir tehlikesi de yok. Aşı, çocuk felci, kızamık, boğmaca ve kızıla karşı uygulanan aşılar gibi canlı mikroplardan oluşmuyor. Aşılanan kişinin ateşi yükselmiyor. Sadece aşının yapıldığı kolda şişme ve kaşıntı görülebiliyor.’

Menenjit C aşısı, öncelikle bebeklere, küçük çocuklara ve ergenlik çağındaki genç adaylarına uygulanacak. İngiltere’de menenjit C aşısının uygulanması belirtilen sıralamaya göre yapılacak.

2000 yılının ocak ayından itibaren aşı 0-17 yaş gruplarının tümüne uygulanacak.

Menenjit türlerinden Menenjit B için henüz bir aşı geliştirilmedi.

Araştırmacılar, en fazla beş yıl içinde menenjit B için de bir aşı geliştirileceği müjdesini verdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!