Meme kanserine AIDS ilacı

Güncelleme Tarihi:

Meme kanserine AIDS ilacı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Laboratuar testleri, AIDS ilacı olarak kullanılan AZT’nin göğüs kanseri üzerinde etkili olduğunu gösterdi. Minesota Üniversitesi, Kanser Merkezi araştırmacıları için, göğüs dokusu kültürleri üzerinde birçok ilacı denedikleri testin sonuçları şaşırtıcıydı. Denenen ilaçlar içinde, göğüs tümörleriyle savaşta en etkili ilacın AZT olduğu saptandı.

Kanser Merkezi ilaç kimyacılarından Doç. Dr. Carston Wagner, araştırma sonuçlarına ilk başta inanmadığını itiraf ediyor. Wagner, ‘‘Deneylerden önce, AZT’nin hiçbir etkisi olmayacağına inanıyordum. Çünkü daha önceki araştırmalar AZT’nin kolon kanseri üzerinde hiçbir etkisi olmadığını göstermişti’’, diyor. ‘‘Bu yüzden deneyleri tekrarladık. Tıpatıp aynı sonuçları almamız hepimiz için şaşırtıcıydı. Bunun üzerine ilacı 20 fare üzerinde denedik’’...

Farelerle yapılan deneyde, farelere bilinen bir kanserojen madde enjekte edilerek iki hafa içinde göğüs kanseri olmaları sağlanmış. Tümör belirir belirmez de farelere hergün belirli bir doz AZT verilmiş. Sonuçta tümörlerin iki ay boyunca ilerlemediği, beş farede ise tamamen kaybolduğu gözlenmiş.

İlacın insanlar üzerinde de etkili olup olmadığının anlaşılması için daha uzun süre test edilmesi gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!