Medeniyetler İttifakı’na katkı

Güncelleme Tarihi:

Medeniyetler İttifakı’na katkı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2006 00:00

Birleşmiş Milletler’in Medeniyetler İttifakı Projesi’nin hayata geçirilmesine İspanya’yla birlikte öncülük eden Türkiye, 28-29 Ocak’ta Conrad Otel’de uluslararası bir kongre düzenliyor.

Açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı "Medeniyetler İttifakı’nda Kadın" başlıklı kongrenin ev sahipleri, Diyanetten sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu. Çubukçu ile kongrenin amacı ve önemini konuştuk...

- Bu kongrenin önemi nedir?
Kadın meselesi kadınlara özgü bir sorun olmaktan çıktı. Bunu ulusal ve uluslararası politikalardan ayırmanız mümkün değil. BM Genel Sekreteri Kofi Annan, İspanyol ve Türkiye başbakanlarına medeniyetler ittifakına katkıda bulunma rolü verdi. Kadın kongresi de sayın başbakanımızın isteğiydi. Medeniyetler ittifakına yardımcı olacak bir kongre bu. Kadınlarla kadın meseleleri dışında, dünya meselelerini de konuşalım, dünya politikasında, barışında önemli rol almış kuruluşların temsilcilerini çağıralım istedik. Medeniyetler ittifakı, kültürel farklılıkların bir çatışma nedeni olmamasının altını çizmek için düzenleniyor. Bu doğrultuda bir fikir oluşturmak dünya barışı açısından çok önemli.

- Medeniyetler ittifakında kadınların rolü ne olacak sizce?

Kadınlar dünya barışının tesisinde, savaşın yaralarının sarılmasında daima olumlu bir rol oynamışlardır. İlginçtir ki refahtan eşit pay almayan kadınlar, yoksulluk ve adaletsizlikten daha yüksek pay alıyorlar. Tabii ki çok olumlu rol oynayacaklar. Mesela bir kadının adalet mekanizması içinde yer alması nasıl bir anlam ifade eder? Bir örnek vereyim: Lahey Adalet Divanı’nda Miloseviç’in savaş suçlusu olarak yargılandığı davada iki kadın yargıç görev yaptı. Savaşın en ağır mağduru, tecavüze uğrayan, eşleri öldürülen, her türlü istismara maruz kalan kadınların duygularını ancak onlar anlayabilirdi. Başka mekanizmalarda da siyasette, ekonomide, medyada kadınların olmasının bütün bu tartıştığımız konulara olumlu katkısı olacağını düşünüyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!