Mayıs Doktoru mikrop saçıyor

Güncelleme Tarihi:

Mayıs Doktoru mikrop saçıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Halk arasında ’’Mayıs Doktoru’’ olarak bilinen sülük mikrobik hastalıklara neden olabiliyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Kesim, halk arasında çeşitli hastalıklara çare olduğu öne sürülen sülüğün, mikrobik hastalıklara neden olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Mete Kesim, ’’Mayıs Doktoru’’ diye de anılan sülüğün kan emerken çıkardığı bir salgının pıhtılaşmayı önlediğini, bu özelliği nedeniyle ilaç yapımında da kullanıldığını belirterek, kanama tehlikesine dikkat çekti. ’’Hemoroidliler ve yüksek tansiyonlular tedavi için sülüğü kullanıyorlar. Ancak bu yöntemle tedavi olmaz, sadece hastaya geçici bir rahatlama sağlar’’ dedi.

Kesim, sülüğün yaşadığı ortamın mikroplu olması durumunda, insan sağlığı için tehlike yaratabileceğini de belirterek, ’’Eğer bulunduğu su mikroplu ise bu mikrobu, kanını emdiği insana bulaştırır. Bu da her türlü mikrobik hastalık yapabilir ve insanlar için çok tehlikeli durumlar yaratabilir. Bu nedenle biz doktorlar, sülüğü tasvip etmeyiz’’ diye konuştu.

Kilosu bir milyon

Öte yandan, Samsun’un Terme ilçesi Gölyazı beldesindeki Simenit Gölü’nden toplanan sülük, Fransa’ya ihraç ediliyor.

Simenit Gölü’nden sülük toplayarak geçimini sağlayan çevre sakinleri, sülüğün kilosunu 1 milyon liradan sattıklarını ve günde ortalama 2 kilo sülük toplayabildiklerini belirttiler. Toplanan sülüklerin, Fransa’daki bir firmaya ilaç yapımında kullanmak üzere satıldığı bildirildi. (A.A)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!