Marka değerleri 375 milyon dolar

Güncelleme Tarihi:

Marka değerleri 375 milyon dolar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2007 00:00

Gri Burberry marka takımıyla Amerikan halkını selamladığında, Kokoş lakaplı karısı fuşya elbisesi ve stillettolarıyla biraz uzakta poz veriyordu. Los Angeles Galaxy takımına transfer olan David Beckham ve eski Spice Girls üyesi karısı Victoria’nın ABD’ye gelişleri dünyanın her yerinden 700 TV ve gazeteye bağlı muhabir ordusuyla karşılandı.

Futbola mesafeli ABD’nin bu ilgisi niyeydi? Çünkü David Beckham sadece bir futbolcu değil. Forbes’un tahminlerine göre karısıyla birlikte değeri 375 milyon doları bulan bir marka. Ne yediği, ne içtiği, ne giydiği, nasıl koktuğu merak edilen global bir reklam aracı. 32 yaşındaki David Beckham alt-orta sınıf bir İngiliz aileden geliyor. Baba mutfak dolapları satan bir tüccar, anne kuafördü. Onu bugünkü haline getiren faktörlerin en büyüğü elbette futbol yeteneği ve müthiş sol ayağı. Beckham, Manchester United’la Şampiyonlar Ligi’ni, Real Madrid’le lig şampiyonluğunu kazandı, İngiliz Milli Takımı’yla üç Dünya Kupası’nda oynadı. Yani futbol camiasında yıldız oyuncu tanımının içine ne giriyorsa onda vardı. Hatta fazlası... Güzel bir yüz, güzel bir vücut ve bir sürü seksi dövme. Ama bir marka olarak Beckham’ın parlaması için bunlar yetmiyordu. Her şey oyuna kendisi kadar ünlü, kendisinden 10 kat daha zeki bir kadının dahil olmasıyla değişti, ivme kazandı.

DÜĞÜN FOTOĞRAFLARI 1 MİLYON DOLARA SATILDI

David Beckham, 1997’de pop grubu Spice Girls’un Kokoş diye anılan üyesi Victoria Adams’la bir Manchester
/images/100/0x0/55ea79f0f018fbb8f8827314
United maçı sonrası tanıştı. Çocukları Brooklyn’in doğumundan kısa süre sonra 1999’da evlendiler. Düğün İrlanda’da, Luttrellstown Şatosu’nda yapıldı, fotoğrafları 1 milyon dolara OK! Dergisi’ne satıldı. Bu, Beckham çiftinin medya ve pazarlama gücünün ilk sinyaliydi. Üstelik Beckham’ın Şampiyonlar Ligi şampiyonu Manchester United formasıyla futboldaki ünü de günden güne yayılıyordu. Çiftin kıyafetleri ve düzgün fizikleri önce moda dünyasının ilgisini çekti. Modacılar onları giydirdi, dergilere kapak oldular. Victoria’nın her çantasının bir benzeri anında Topshop, River Island gibi sokak modası mağazalarında yerini alıyordu. İngiliz tabloidlerinin en sevdiği konu olup çıkmışlardı.

REKLAM GELİRLERİ, SPORTİF GELİRLERİNİ BEŞE KATLIYOR

Real Madrid’den yılda 7,5 milyon dolar kazanıyordu ama David Beckham’ın sportif geliri dışında da sağlam bir kazancı var. Bu gelirlere şöyle bir bakalım: Adidas ona yılda yaklaşık 14 milyon dolar ödüyor. Pepsi, Vodafone, Gillette, Marks&Spencer ve Police gözlüklerinin reklam yüzü de o. Gillette ona üç yıl için 9 milyon dolar ödedi. Victoria ile birlikte Walker cipslerinin, petrol şirketi Castrol’un, Japon bilgisayar şirketi Tsubasa’nın ve Meiji çikolatalarının TV reklamlarına çıkıyor. Bütün bu anlaşmalar sayesinde geçen yıl 23 milyon dolar kazandı.

VICTORIA’DAN KIYAFET DAVID’DEN PARFÜM

Londra’nın dışındaki 15 milyon dolarlık malikanelerine Beckingham Sarayı, onlara da bazen Kral David ve Kraliçe Victoria, çoğunlukla ise Posh ve Becks diyorlardı. Madem böyle bir ilgi var bari akarken dolduralım deyip kendi giyim ve kozmetik markalarını yarattılar. Lady Victoria kendi tasarladığı kıyafetleri DVB yani David Victoria Beckham adıyla, kocası ise kendine yakıştırdığı bir parfümü David Beckham Instinct yani Beckham İçgüdüsü adıyla piyasaya sürdü. Bu parfümün isim hakkından 13.7 milyon dolar kazandılar. Bir de çocuk markası DB07’yi eklediler.

BİR MİLYON FORMA SATIŞI TRANSFERİNİ KARŞILADI

Real Madrid’in Pazarlama Genel Direktörü Jose Angel Sanchez’in şöyle diyor: "Beckhamlı dört yılda Real Madrid’in pazarlama gelirleri yüzde 137 arttı. Onu transfer etmek için 2003’te 36 milyon Euro ödemiştik. Ama kulübe gelişinin ilk 6 ayında, 1 milyona yakın Beckham forması sattık ve transfer bedeli karşılanmış oldu. Real Madrid forması giydiği dört sezon boyunca Beckham’ın ticari aktivite gelirlerinden kulübe 440 milyon Euro kaldı." Beckham, Galaxy takımıyla ocak ayında sözleşme imzaladığında bunun sinyali çoktan alınmıştı. O kıtaya ayak basmadan Beckham yazılı 23 numaralı Los Angeles Galaxy forması iki günde 250 bin adet sattı. Elbette, Beckham bu pazarı önceden gördü ve isim hakları gelirini Galaxy’le paylaşmak üzere bir anlaşma yaptı. Bu sayede beş yılın sonunda 250 milyon dolar kazanabilecek.

BELGESELDEN 19.5 MİLYON DOLAR ALACAKLAR

David Beckham yıllık 6.5 milyon dolara transfer olduğu Galaxy takımına Haziran’ın 13’üne denk gelen cuma katıldı. Menajerinin 13. Cuma’nın uğursuz gelebileceği uyarısına da aldırmadı. Çünkü rakamlar ve medya ilgisi her şeyin yolunda gittiğini gösteriyordu.

NBC kanalı, Beckham çiftinin Beverly Hills’teki 22 milyon dolarlık evlerine yerleşmesini ve ABD’ye uyum süreçlerini anlatacak 6 bölümlük belgesel için 19.5 milyon dolar ödedi. Yeni komşularının Tom Cruise ve Katie Holmes çifti ve ünlü talk şovcu Jay Leno olması da pazarlama konusunda ellerini güçlendiren bir tesadüftü.

Saat 14.30’da Los Angeles Havalimanı’na kırmızı halıda yürür gibi indiler. David 44 bin sterlinlik Cadillac Escalade’ine, Victoria ise 55 bin sterlinlik siyah Bentley’ine atlayıp uzaklaştı. O akşam Victoria, komşusu Jay Leno’nun programında kocasının ne kadar mükemmel olduğunu anlatırken yeni formayı kameraya uzattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!