Makyaj okulları moda oldu

Güncelleme Tarihi:

Makyaj okulları moda oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kadınlar nasıl makyaj yapmaları gerektiği konusunda çoğunlukla bir uzmana danışma ihtiyacı duymadıkları için ya anneden öğrenildiği biçimde ya da hoşlarına giden ürünü kullanarak makyaj yapıyorlar. Ama son yıllarda özellikle televizyonun işlevinin de giderek artmasıyla reklam, şov, klip ve dizilerde profesyonel anlamda makyaj uzmanına olan ihtiyaç büyüyor.

Günümüzde kadınların iş ve sosyal hayata giderek daha fazla katılmalarıyla dış görünümlerine verdikleri önem de artıyor. Baştan ayağa bakımlı olmak bir bütünü ifade ettiği için saç modelinden giyilen kıyafete ve yapılan makyaja kadar emek istiyor. Özellikle makyaj, bir kadın için olmazsa olmaz unsurlardan biri. Hemen tüm kadınlar hiç değilse bir kozmetik ürünü kullanıyorlar. Bazıları gözlerini, bazıları dudaklarını veya bir kısmı da elmacık kemiklerini öne çıkarmayı tercih ederek yüzlerini istedikleri renklerle canlandırıyorlar.

Kadınlar nasıl makyaj yapmaları gerektiği konusunda ise çoğunlukla bir uzmana danışma ihtiyacı duymadıkları için ya anneden öğrenildiği biçimde ya da hoşlarına giden ürünü kullanarak makyaj yapıyorlar. Ama son yıllarda özellikle televizyonun işlevinin de giderek artmasıyla reklam, şov, klip ve dizilerde profesyonel anlamda makyaj uzmanına olan ihtiyaç büyüyor. Enes Güzellik Merkezi’nde uluslararası ‘‘Die Maske’’ Make-Up Sanat Akademisi’nden mezun olan Nesrin Sürer de 5 yıldır 8 haftalık sürelerde makyaj eğitimi veriyor. Sürer, anatomiye göre mimik makyajı, plakatif plastik - gece, gündüz, gelin, foto, TV, manken, fotomodel kamuflaj konularında öğrencilerine bilgilerini aktarıyor. Ücreti 1000 dolar olan bu eğitime özellikle kendilerine bir iş imkanı yaratmak isteyen evhanımları ilgi gösteriyor.

Geçerli bir meslek dalı

Kadınların sosyal hayatlarının eskisinden daha yoğun olduğu için bakımlı ve makyajlı olmak zorunda olduklarını söyleyen Sürer, gelişen medya dünyasında da çalışan kadınların daha dikkatli makyaj yapmaları gerektiğini belirtiyor; ‘‘Profesyonel makyaj konusu günümüzde son derece geçerli bir meslek konusu. Türkiye’de bu konuda boşluk olduğu için ben de aldığım eğitimi, kendi eğitim merkezimde bayanlara veriyorum.’’

Yeni yılla birlikte başlayan makyaj kurslarına katılan Suzan Kayaslan ve Filiz Buharalı, makyaja ilgi duyan iki evhanımı. Kayaslan, uzun yıllar tekstille uğraşmış, ama ikinci çocuğunun doğumundan sonra iş hayatından kopmuş. Tekstil sektöründen bu sektöre geçiş yapmayı planlıyor. Makyajı kıyafeti tamamlayıcı bir unsur olarak gördüğünü ve bundan sonra bütün ayrıntılara birlikte dikkat edeceğini söylüyor.

İki çocuk annesi Buharalı da şimdiye kadar çalışmaya fırsatı olmadığını, ama bundan sonra ilgi duyduğu bir alanda eğitim alarak çalışmaya başlayacağını söylüyor. Yıllardır makyaj yaptıkları halde eğitimden sonra kendilerini ne kadar acemi hissettiklerini söyleyen Kayaslan ve Buharalı; ‘‘Yıllardır ne kadar yanlış makyaj yaptığımızı farkettik’’ diyorlar.

Güzellik merkezlerinde ayrıca kişiye özgü bir günlük makyaj eğitimi de veriliyor. Enes’de bu eğitimin fiyatı da 75 dolar olarak belirlenmiş..

Yarısını sen boya yarısını ben

Nesrin Sürer, güzellik merkezinde ayrıca ‘‘Yarısını sen boya yarısını ben’’ şeklinde bir uygulama da gerçekleştiriyor. Sürer, bu çalışmada da müşterilerinin yarısına kendisi makyaj yapıyor diğer yarısına ise aynısını uygulatarak öğretiyor. Sürer'in verdiği bilgilere göre makyajı yapılacak kişinin önce yüz anatomisi inceleniyor. Yüz; alın, burun, çene olarak üç yatay bölüme ayrılıyor. Bu üç bölümün birbirine oranı göz önüne alınıyor. İstenmeyen yerler ve yüksekliklere açık renklerle, belirginleştirilmesi gereken yerlere ise koyu renklerle makyaj yapılarak üç bölümün oranı birbirine eşitleniyor.

Örneğin köşeli çene kemikleri açık renk gölgelerle yumuşatılırken gerektiğinde elmacık kemiklerine koyu gölgelerle belirginlik kazandırılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!