Ruhsal karmaşadan yogayla kurtuldum

Güncelleme Tarihi:

Ruhsal karmaşadan yogayla kurtuldum
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2015 13:55

2002’de başladığı yoga sporuna gönülden bağlanan, zaman içinde de eğitmen lisansını da alan Müjde Mısırlı, bu sporu ev konforuna taşıdı. “Müjde Mısırlı ile Yoga” programıyla haftanın iki günü Sports TV ekranında olan Mısırlı, “Bilinenin aksine bu elit sporu değildir. Hatta en masrafsız ve sağlıklı spor” diyor.

Haberin Devamı

* Yogaya nasıl ve ne zaman başladınız?
- Üniversitede başladım. Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü mezunuyum. Dört sene boyunca Batı felsefesi üzerine incelemeler yaptım. O süreçte Doğu felsefesini de merak eder olmuştum. Yogayla o araştırmalar sayesinde tanıştım. Bu spor hem fiziksel, hem zihinsel hem de ruhsal bedene hitap ediyor. Üç bedende de uyumu yakalayabilmek için başladım, bir daha bırakamadım.

Ruhsal karmaşadan yogayla kurtuldum


* Öncesinde sporla ilgili miydiniz?
-Evet, hayatımda hep spor vardı. Ama kick boks gibi sporları yaparken sakatlanmalar yaşadım. Yogada o tür riskler yok. Hastayı kas uzatarak iyileştirir. Yaşlılar için de çok faydalıdır. Ama kemikleri birbirine bağlayan kasları çalıştırdığı için yapmak zordur. Mesela yoga yaparken başta çok zorlanırsınız, titrersiniz. Ama uzun vadede sizi güçlendirir.

* Sizi yogaya iten en önemli etken neydi?
-Gençliğimde herkes gibi ruhsal karmaşalar yaşadığım bir dönemim oldu. Yoga duygusal anlamda çok rahatlatıyor insanı. Ruhumuz dinginleştirdikçe, nefes alıp verdikçe rahatlıyoruz. Yoga işte bunu sağlıyor. 

* 2002’de yoga Türkiye’de pek yaygın değildi. Nasıl keşfettiniz?
- New York’ta başladım ben. Daha sonra Türkiye’de Yogi Adnan’la çalıştım, kendisi benim hocamdır. Yoganın ruhsal boyutunu ve derinliğini de o şekilde anladım.

Haberin Devamı

Ruhsal karmaşadan yogayla kurtuldum

BAZILARI BU SPORU KALABALIK ORTAMDA YAPMAYA ÇEKİNİYOR

* Yogada çok zorlu hareketler var. Bu spora başlayanlar, ne kadar sürede o zor hareketleri yapacak hale gelebiliyor?
- Herkesin başlarken sorduğu ilk soru bu zaten. Herkesin fiziksel yapısı farklı. Bazılarının bedenleri daha esnek, daha kolay ve çabuk yapar. Bunun kiloyla alakası hiç yok bu arada... Mesela bazı kilolu insanlar, zayıflardan çok daha iyi yapabilir hareketleri, çünkü esnektirler. Herkesin yapısı farklı. Bu tamamen fizyolojiyle alakalı. Gösterdiği iradeye bağlı olarak da değişir, kasların gelişmesine bağlı olarak da... 

* Bu spor için belirli bir yaş aralığı var mı?
- Çocuklarda 4 yaştan önce başlamıyoruz. 

Haberin Devamı

Ruhsal karmaşadan yogayla kurtuldum



* Neden?
- Çakraların açılmasını bekliyoruz. Ondan sonra herkese, her yaşa açık ama... Yaşlılara özellikle iyi gelen bir spor. Hem rahatlatır, hem ağrılara iyi gelir.

 * Gönül verdiğiniz bu sporu, herkes yapabilsin diye ekrana taşıdınız. Programdan biraz bahseder misiniz?
- Haftada iki gün, salı ve perşembe günleri Sports TV’de yayınlanıyor. Bu programın güzel yanı, spor salonlarında veya yoga kulüplerinde yapmaya çekinenler, evlerinde rahat rahat çalışabiliyor. Çünkü pek çok kişi, hele de yeni başlamışlarsa, birilerinin kendisini görmesini istemiyor. Rahatlıkla esneyemiyor ve kendilerini diken üstünde hissediyorlar. Bazıları da utanıyor, heyecandan sağını solunu bile karıştırabiliyor.

Haberin Devamı

Ruhsal karmaşadan yogayla kurtuldum

BİR EŞOFMAN BİR MİNDER YETER

* Pahalı mıdır bu spor?
- Kesinlikle pahalı değil, eşofman ve bir yoga matı (spor için kullanılan kaymaz minder) edinmek yeterli.

* Ama yoga daha çok zengin kesim sporu olarak bilinir. 
- Evet ama yanılıyorlar. Takıp takıştıracaklar, pahalı materyaller edinmeleri gerekecek gibi bir durum yok ki... Az önce de dediğil gibi, bir rahat eşofman bir de oturmak için rahat alan, ince bir minder... Hepsi bu...

Ruhsal karmaşadan yogayla kurtuldum

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!