Psikolojik sorunlarınızı estetikle gideremezsiniz

Güncelleme Tarihi:

Psikolojik sorunlarınızı estetikle gideremezsiniz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2016 16:44

Yüzleri birbirine benzeyen kadınlar görmeye alıştık uzun zamandır. Mimiklerini kaybetmiş, üzüntüsü, kızgınlığı belli olmayan, gergin ifadeli, net ve duygusuz yüzler... Kadınlar için mutsuzluğun ilk göstergesi saç rengini değiştirmek ya da botoks oluyor.Zaman zaman vücudum için, zaman zaman yüzüme ufak tefek dokunuşları için kendisine güvendiğim bir doktor Mustafa Karataş. İlk hamileliğimde uzun süre emzirmiştim. Vücudumun toparlanmasında kendisinden destek istediğimde bana “emzirdiğiniz için şu an doğru zaman değil” dediğinde ona saygım arttı. Anlattıklarını bir de psikolojik açıdan değerlendirmek istedik. Psikolog Ayşe Yanık’la da konuştuk. Güzel olmak ve güzel kalmayı istemek her kadının hakkı elbette ama kendinden intikam alırcasına değil... Okuyun bakalım siz de kendinizi bulacak mısınız.

Haberin Devamı

Kadınlar güzelleşmek için mi estetik yaptırır?

- Dr. Mustafa Karataş: Türk kadını daha çok sosyalleşmek için estetik istiyor. Bunlar anti-aging tedaviler ve gençlerin istedikleri dolgular. Türk, Arap ve Brezilyalı kadınlar kendilerini güzelleştirmek istiyorlar. Etkileyici olabilmek için. Avrupalı, Amerikalı ve Avustralyalı kadınlar ise kendini güzelleştirmek için değil sağlığı için estetik yaptırmak istiyor. Uzakdoğulu kadınlar ise tamamen değişmek istiyor. Kendilerini beğenmiyorlar. Türk kadınını anti-sosyal yapan şey kendini güzel hissetmemesi.

 Hastalarınızla tedavi öncesi nasıl iletişiminiz oluyor?

- Hastayı analiz etmek çok önemlidir. Karşınıza oturduğu andan itibaren bacak bacak üstüne atışından, yüzü için kullandığı kreme, rimeline, saç rengine, kullandığı aksesuvarına kadar incelemeniz gerekiyor. Hastaya “Niye bana geldiniz?” sorusunu sormalısınız.

Haberin Devamı

 Her seferinde bu soruyu soruyor musunuz? En sık hangi cevabı alıyorsunuz?

- Mutlaka sorarım. Sıklıkla ‘yorgun görünüyorum’ cevabını veriyorlar. Aldığım en güzel cevaplardan biri de şu oldu. Bir hastam “Mustafa Bey benim yaşlanmam sorun değil, muhatap olduklarım çok genç kalıyor” dedi.

 Yüzümüzü en çok hangi bölgemiz yorgun gösterir?

- Göz altı ve yanaklar. Onları kaybettiğinizde işin içinden çıkılamayan estetik arayışlar başlıyor.

YANAK VE ELMACIK KEMİĞİ YÜKSEK KADINLAR YAŞLANMAZ

Psikolojik sorunlarınızı estetikle gideremezsiniz

 Nilüfer gibi bir örneğimiz var. Genetik olarak olağanüstü bir mirası var. Siz doktor olarak ona baktığınızda bir şey görüyor musunuz?

- Hayır görmüyorum. Çünkü Nilüfer yanaklı bir kadın. Yanak ve elmacık kemiği yüksek kadınlar yaşlanmazlar. Hep iyi kalırlar. Biz estetikte en çok bu ikisiyle uğraşıyoruz. Orta yüz, elmacık kemiği ve göz altının iyiliği çok önemli.

 Göz altına ameliyatsız çare var mı?

- Çok net çareler yok. Bazı hastalarda cerrahisiz tedavi için çok diretmemeniz gerekiyor. Cerrahisiz estetiğin bana göre altın anahtarı doktor açısından nerede durması gerektiğini bilmesidir. Hastaya vaatler vermemeniz gerekiyor. Ama belli sınırdaki hastaların o iyilikle kalmasını sağlayabiliyorsunuz. Hastayı devraldığınız yaş da çok önemli. Hasta size geldiğinde ciddi bir göz altı ve elmacık kemiği deformitesi, yanak sarkıklığı ve yaşlanması varsa buna yapacak bir şey yok.

Haberin Devamı

Psikolojik sorunlarınızı estetikle gideremezsiniz

SNAPCHAT’TEKİ KELEBEK TAÇ FİLTRESİNİ İSTİYORLAR

18 yaş altında hastalarınız var mı?

- Ben 18 yaş altı hasta kabul etmiyorum. Bazen anneleri ile gelenler oluyor. Anne kabul ediyor. O yaş gençler en çok dudak büyütme istiyor.  Etik bulmuyorum. 18 yaşındadır ve burnunda ciddi problem vardır, bu yapılabilir. Cerrahi estetikte hastalar bunun zor bir prosedür olduğunu görüyor ve korkuyor. Ama medikal estetikte öyle değil. Geliyorsunuz ve beş dakika içinde dudağınız bir santim büyüyor. Bu kadar kolay ulaşabilir olması kendini ve estetiği de çabuk tüketmesine neden oluyor. Hastaya da annesine de bunu anlatıyorum ve genellikle vazgeçiriyorum.

Haberin Devamı

 Bağımlılık yapıyor mı?

- Bağımlılık yapmıyor. Şöyle bir şey var. İnsan kendinin yaşlandığının farkında değil. Bir starsanız ve her gün fotoğraflarınız çekiliyorsa yaşlanmaya başladığınızı fotoğraflarınızdaki değişimlerden fark edersiniz. Artık sosyal yaşamın içine de o fotoğraflar çok girdi. Herkes sosyal medyada kendini görüyor. Bu yüzden de estetiğe başvuruyor. Estetik sonrası kendini daha iyi görmeye başladığı için devamı geliyor. Snapchat’te kelebek taç diye bir filtre var. Elmacık kemiklerini yükseltip, gözü büyütüyor ve rengini açıyor.  Şimdi istenen bir estetik oldu. Genç kızlar Snapchat’teki kelebek taç filtresini istiyor.

 Aşırı dolgular mimiklerin yok olmasına mı neden oluyor?

Haberin Devamı

- Çok dolgu, botoks ve cerrahi estetik geçirenlerde bunu görüyorsunuz. Gülümsediğinde yüzündeki hareket gidiyor. Yüz gerdirme geçiren hastaların birçoğunda bu vardır. Cerrahisiz estetiğe yönelen hastalar bunu istemiyorlar. Doğal olmak istiyorlar.

 

DÜNYADA KIM KARDASHIAN TÜRKİYE’DE ZUHAL OLCAY

Psikolojik sorunlarınızı estetikle gideremezsiniz

 

 Kimlerin estetiklerini beğenirsiniz?

- Jennifer Lopez ve değişerek güzelleşen Kim Kardashian. Çok güzelleşti. Alın, elmacık kemiği, çene hepsi çok güzel. Mesela Nicole Kidman biraz deforme oldu. Aşırı dolgudan kafası büyük gözüküyor. Alnı çok geniş duruyor ve kulakları yüz gerdirmeden dolayı geriye gitmiş. Bizde Sertab Erener ne yaptırıyorsa güzel duruyor. Filiz Akın yaşına göre doğru örnek. Zuhal Olcay ne yaptırıyorsa kendine yakışıyor.

 

Haberin Devamı

ÜNLÜLERİN FOTOĞRAFLARINI ALIP GELENLER VAR

 Eline fotoğraf alıp filanca gibi olmak istiyorum diyen hastalarınız var mı?

- Oluyor. Yakın zamanda ünlü bir oyuncuya benzemek istediğini söyleyen bir hastam oldu. Fakat şöyle bir durum var.

Fotoğraftaki ünlüyü biz 17-18 yaşlarında tanıdık. 17-18 yaşındaki bir genç kızın yüzünde östrojenin etkisi yoktur. Daha toplu bir yüzdür.  25-26’larda östrojen arttıkça elmacıklar daha belirginleşir ve yüz ufalır.

Fotoğrafla gelen hasta o ünlünün elmacık kemiğine bir şey yaptırdığını söyledi. Halbuki yaptırmamış. Ben anlıyorum. Sadece yüzü kadınlık dönemine geçişte hormonların etkisiyle oluşan bir yüz. Bunu insanlara anlatamıyorsunuz.

 Diyelim ki bir uygulama yaptınız ve hastanız beğenmedi. Ne yapıyorsunuz?

- Nadir de olsa oluyor. Neden beğenmediğini ve neler yapılabileceği üzerine konuşuyoruz. Artık yapılan dolguların çözücüleri var.

Mesela dudak yaptırdınız ve eşiniz beğenmedi. Böyle durumlarla karşılaşıyoruz. Çözücüsü var ve suya dönüşüp vücuttan atılıyor. 20-30 yıl önce yapılan dolguları çözmek imkansızdı. Kötü gördüğünüz örneklerin nedenlerinden biri oydu. Şu an 60’lı yaşlarındaki kadınlar o zamanki estetik hataların kurbanları oldular.

Psikolojik sorunlarınızı estetikle gideremezsiniz

AYŞE YANIK: ALDATILAN KADIN BEDENSEL ALGISINA DÖNER

 Estetik yaptırarak iyi olmak mümkün mü?

- Psikolog Ayşe Yanık: Estetik operasyonlara karşı değilim. Doğuştan kendimizi sevmemiz dış görüntümüzle de ilgili. Allah, kadın ve erkek olarak iki farklı cinsiyet yaratmış. Kadın estetik bir varlık. Her zaman güzel olması beklenen bir varlık ki şimdi erkekler de güzel olmaya çalışıyor. Psikolojik sorunlarımızı ve yaşantılarımızı bedenimizde yaptığımız değişiklerle gideremeyiz. İçinizde yaşadığınız şeyleri bedeninizi değiştirerek tedavi edemezsiniz. Mümkün değil. Estetik mutlu eder ama doğru şekilde karar verildiyse,  doğru operasyon yapıldıysa ve kişinin gerçekten kusuru giderildiyse.

 - Mustafa Karataş: Katılıyorum.

- Ayşe Yanık: Son dönemde bana gelen bir danışanım var. Alkolizmin sınırında ve temel sorunu aldatılmış olması. Çok zengin, iyi eğitimli, çocukları büyümüş bir kadın. Aslına bakarsanız yıkılması gerekmiyor. Hayat sadece bir erkek ya da bir ilişki değil. Bunun bir atlatılma süresi vardır ve atlatırsınız. Bırakın aldatılmayı biz ölümlerle terbiye oluyoruz ve yeniden başlıyoruz. Bu noktada içsel mizacınız, getirdiğiniz kişilik özellikleri, aileden aldıklarınız ve hepsi üst üste gelir ve sizi bugününüze taşır. Siz olaylarla nasıl mücadele edeceğinizi aslında içsel olarak taşırsınız. Dışsal olarak değil.

 Alkolizmin eşiğindeki danışanınız kendini iyi hissetmediği için estetik yaptırabilir değil mi?

- Ayşe Yanık: Yaptırmış zaten. Eskiden estetik müdahalelere ulaşmak çok zordu. Kadın gider saçını kestirir ya da boyatırdı. Mutlaka bir şey yaptırırdı. Şimdi bu yetmiyor bunun yerine estetik geldi. Aldatılan kadınlarda bu çok yoğundur çünkü hemen bedensel algısına döner. “Güzel değilim ki beni aldattı” ya da “Genç değilim ki beni aldattı” diye düşünür. Genelde de erkekler eşlerini daha genç kadınlarla aldatır. Kadının imajı biraz bedeniyle ilgilenir. Bizler aslında bedensel imajımızla değil kimliğimizle varız. Herkes güzel diyelim, peki bizi birbirimizden ayırt edecek özellik ne? Tamam güzel olalım ama bu hayatta mutlu olabilmek ve ayakta kalabilmek için yeterli değil.

- Mustafa Karataş: Bazen hastalar aldatıldıklarını ya da kendi problemlerini ya da dediğiniz gibi alkolizme olan yatkınlıklarını benimle paylaşıyor. Ben de zaten anlıyorum. Öğleden sonra gelen hasta, alkol alıp gelmeye başlıyor ve mutsuzluğu derinleşiyor, hissediyorum.

ESTETİK BAĞIMLILIĞI BİR HASTALIKTIR

Psikolojik sorunlarınızı estetikle gideremezsiniz

 Estetik bağımlılığı hastalık mıdır?

- Ayşe Yanık:  Bağımlılık başlı başına bir hastalıktır. Başına ister sigara koyun ister alkol ya da başka bir şey. Gelişim dönemindeki her arıza bizi bugüne taşır. Yani aslında bizi geliştiren şey ergenliğe kadar olan dönemdir.  Sonra hiçbir şeyi değiştiremezsiniz. Burada psikiyatrik bir hastalık söz konusu. Bu çok az rastlanılan bir hastalık. Dünya nüfusunda yüzde 1 oranında görülüyor. Kadın-erkek arasında eşit. Bu hastalığın bedenle alakası yok. Obsesif kompulsif hastalarında daha sık görülüyor. Ben Michael Jackson’da da bu hastalığın olduğunu düşünüyorum. Burnunu 10 kere kestirmesi, zenci doğup beyaz olmaya çalışması gibi. Bu bir hastalık ve estetik doktorlarının bu hastaları psikiyatriste yönlendirmesi gerekli.

- Mustafa Karataş: Söylediğiniz bağımlılıktan kastınız sürekli estetik yaptıran hastalar. Benim de böyle birkaç hastam oldu. Haftada iki gün kliniğe geliyorlar. Neden geldiniz diye soruyorum, “Bir şeye ihtiyacım var mı” diye cevap veriyorlar. Yok deyip yolluyorum sonra tekrar geliyorlar. Bir süre sonra ben yapmadığım bahaneler üretmeye başlıyorlar. Sonra anlıyorum hastanın estetik bağımlısı olduğunu.

 Sosyal medyada bazı fotoğraf filtreleri var. Hatta Mustafa Bey bazı hastalarının o filtreyi yüzlerine yaptırmak istediğini söyledi. Dünyada da böyle bir akım var. Herkes kusursuz güzel oluyor o filtreyle. Bu insanların anlık mutluluğu mu?

Ayşe Yanık: Asla mutluluk değil. Burada mutluluk kelimesi çok yanlış olur. Buna trend diyebiliriz. Güzelleşmeye ya da estetiğe bir lafım yok. İhtiyacınız vardır, yaşınız ve bulunduğunuz sosyal çevre uygundur yaptırırsınız. Herkes sizin gibi ya da başka bir ünlü gibi olmak isterse burada sorun vardır demektir. Kişilik ve benlik algısıyla ilgili sorun vardır. Kişilik ile dış görünüş bambaşka şeylerdir. Benim çok sevdiğim bir söz vardır; beden ruhun giysisidir. Çok doğru, giysi üzerinde değişiklik yapabilirsiniz ama ruhunuzda yapamazsınız.

Psikolojik sorunlarınızı estetikle gideremezsiniz

KENDİNİZ OLUN

 Ünlü isimlere benzemek için estetik yaptıranlarla ilgili ne söylersiniz?

- Ayşe Yanık: Kimse başka olmak zorunda değil, ünlü olmak istiyorsa kendi adıyla ve kendisi gibi olsun. Kendisi birey olarak bir şey olsun. Hepimizin isimleri niye farklı? Ya da kimliklerimiz? O kadın/erkek içindeki yetenekle kendisi olabilir. Herkes aynı yüz yapısına sahip değil. Birine benzemek için estetik yaptırmak isteyenlere bunu doktorların anlatması gerek.

- Mustafa Karataş: Burada iş bize düşüyor. Kime benzemek istediğini hissetmeniz ve bulunduğu kalıba uymadığını tahlil ederken anlamanız gerekiyor. 

Psikolojik etkileri

- Ayşe Yanık: Bedeninizde kusurlu olduğunu düşündüğünüz ya da hayatınızı olumsuz etkileyen bir durum varsa ve estetik müdahale ile bu sıkıntılı durumdan kurtulabiliyorsanız psikolojik olarak bir iyileşmeden bahsedebiliriz. Burnu eğri ve çok kemerli olduğu için ergenlik dönemini kabus gibi içe kapanarak, sosyalleşemeden geçiren ve aşağılık kompleksi geliştirmiş olan bir genç kıza terapilerle yardımcı olmaya çalışmak yeterli olmayacaktır. Kişi sıkıntı yaratan durumdan estetikle kurtulabilirse, onda psikolojik olarak sorun yaratan faktörler ortadan kalktığından dolayı, kişinin özgüvenini tekrar kazanması ve insan ilişkilerinde gelişme göstermesi beklenen bir sonuçtur.

Psikolojik sorunlarınızı estetikle gideremezsiniz

DOKTOR OLMAYANA YAPTIRMAYIN

 Artık her yerde botoks yapılıyor. Bu gençler için tehlikeli bir durum değil mi?

- Mustafa Karataş: En büyük hazineleri gençlikleri. O yüzden hiçbir şey yaptırmalarına gerek yok. Bunun kesinlikle doktor dışında hiçbir uygulayıcısı yoktur. Estetik pahalı bir iştir ve uzman bir doktor tarafından yapılır.

 Kadınlar arasındaki estetik rekabeti nasıl?

- Mustafa Karataş: Korkunç. Onları ergen kızlara benzetiyorum. Çok tatlılar. Birbirlerinin estetiklerini sorgulamalar, daha iyi olması gerektiğini söylemeler… Eskiden çocuklarının hangi kolejde okuduklarını anlatırlardı, şimdi estetiklerini anlatıyorlar. Estetik doktorlarını övüyorlar. Mesela beni masaya yatırıyorlar. İçlerinde bazıları çok güzel ve diğer arkadaşları onun yaptırdığı şeyleri yapmamı istiyorlar.

 

BAKMADAN GEÇME!