Oscar davetiyeleri Amerika dışına çıkarılamaz

Güncelleme Tarihi:

Oscar davetiyeleri Amerika dışına çıkarılamaz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2015 01:19

Amerika’daki kariyerini İstanbul’a taşıyan Next Door İletişim Ajansı’nın CEO’su Arda Sayıner’le buluştuk, uzun uzun Oscar konuştuk. Dünyanın o en ünlü heykelciğinin nasıl hazırlandığından tören için bilet bulmanın zorluğuna ve lobicilik faaliyetlerine Oscar hakkında bilmek istediğiniz ne varsa... Bu yazıda...

Haberin Devamı

* Yıllarca Oscar’ı yani Akademi Ödül Töreni’ni gözümüzde fazla mı büyüttük? İzleyenler açısından bu ödül töreninin önemi nedir?

- Diğer ödül törenlerinden farklı olarak bu törene sadece davetiyesi olanlar girebiliyor ve bu kolay elde edilebilen bir şey değil. Diğer etkinliklere kıyasla katılım organizasyonu çok daha sıkı. Davetiye sahibi ancak açık artırmayla satarak yerine başka bir kişinin gelmesini sağlayabiliyor.

* Neden açık artırma?

- Prosedür o şekilde... Grammy ya da Emmy’de bazı davetiyeler isme özel olmayabiliyor. Mesela Universal Music’in ya da HBO kanalının adına bir miktar davetiye ayırtılabiliyor. Oscar’daysa isme özel olduğu için o davetiyelere sahip olmak çok zor. Birilerini tanıyorsan el altından davetiye ayarlama şansı oluyor, yoksa imkansız.

* O halde nasıl oluyor da bazı sponsor firmalar, ülkemizden törene talihli yollayabiliyor?

- Ya bu açık arttırmaları ajanslar gibi takip ediyorsun ya da sponsorlar bazında izinli kampanya yapıyorsun. O ödülün bile bir korunma yasası var. Mirasçıları ödülü elden para karşılığı çıkaramıyor.

Haberin Devamı

Oscar davetiyeleri Amerika dışına çıkarılamaz


“ESAS DAVETLİ” DEĞİLSEN KIRMIZI HALIDAN GEÇEMEZSİN

* Varsayalım ki bana Oscar davetiyesi geliyor. Nasıl bir davetiyedir o, ne şekilde gönderilir?


- Bir kutunun içinde... İçinde davetiyen, araç ya da limuzin sticker’ın oluyor. Çünkü tören alanına giden yollar kapatılır. Polis o sticker’lara göre seni içeri alır. Vale seremonisi vardır, ekranda pek gösterilmez. Ama sağlı sollu dizilmiş toplam 50 valenin içinden limuzininle geçersin ki bu bile büyük bir lüks göstergesidir.

* Peki, kırmızı halı? Herkes geçebiliyor mu?


- Hayır, esas davetliler bu kırmızı halıdan geçer. Bir de alakasız halılar vardır. Yeşil ve mavi halı diyoruz bunlara. Davetiyen kapıda kontrol edilir, ona göre bir halıya yönlendirilirsin. Herkes basının önünden geçemez. Kırmızı halının da kuralları vardır. Açık havada dahi kırmızı halıda sigara içemezsin. Çok büyük bir isimsen kimse anons etmez ama pek tanınmıyorsan, halının girişindeki görevli ne yaptığını ve mesleğini sorar. Diyelim ki X dizisinden adım şu dediğinde oradaki görevli elindeki megafonla adını anons eder, kıyafetinin markasını söyler ve ona göre fotoğrafçıların önüne geçersin.

Haberin Devamı

Oscar davetiyeleri Amerika dışına çıkarılamaz


İÇERİDE FOTOĞRAF ÇEKTİRMEN BİLE YASAK

* Oturma düzeni nasıl organize ediliyor?


- A sınıfı ünlüler ve adaylar en ön sıralarda. İlk 10-15 sırada koltuklar, o ünlülerin resimleriyle giydiriliyor. Yanlışlıkla başka bir yere oturamazsın yani... Sonradan salona geldiysen ve oturma yerin öndeyse hemen seni alır ve yerine götürürler. Buna benzer bir Al Pacino krizi var mesela. İçeride fotoğraf çektirmen de yasak. Reklam aralarında çalan gong ile herkes kalkar, insanlar birbirine kartlarını uzatır, sohbet ederler.

* Bu geceye gitmek için deliriyorum ve param var. Sizi mi buluyorum?

- Genelde... Bu davetiyelerin döndüğü küçük lobiyi bilen birini bulman lazım. Prodüktörlerden öğrendim ben de. Tanıdığın insanlar var. Olay tamamen tanıdık olayı... Doğru ismi bulsan bile biletler Amerika’dan dışarı çıkmıyor. Ancak oraya gittiğinde alabiliyorsun. Grammy ve Emmy için ilk 16 sıradan yer bulabiliyorum şu an ama dediğim gibi Oscar daha zorlu bir süreç.

* Lobiden bahsettik. Neden bir Türk oyuncu ya da sanatçı oralarda tutunamıyor
?

- Oradaki Türk nüfusumuz Türkiye’ye dikkat çekmeye yetecek güçte değil. Öyle bir lobimiz yok. Türkiye pazarının maddi anlamda bir şey ifade etmesi gerekiyor. Ayrıca birilerinin söz sahibi olması gerek. Zamanında vakit geçirme imkanı bulduğum Ahmet Ertegün öyle bir isimdi işte. Ama artık o da yok.

Haberin Devamı

HALL BERRY’NİN SEVGİLİSİ AFTER PARTY’YE ALINMADI

* Davetiyeyi bulduk, törene katıldık. Ya after party?

- Ana etkinlik başka, after party başka... Salondan after party’e giderken de başka bir davetiyeniz olması lazım. Buraya giderken hediye paketlerinin olduğu bir çadırdan geçiyorsunuz. Burası en önemli isimler için bir de samimiyet çok yüksek ve güvenlik kontrolü gerekli. Halle Berry’nin Oscar aldığı yıl erkek arkadaşının after party’e giremediğini biliyorum.

* Hediye paketlerinin hepsinde aynı şey var. Pahalı da olsalar kullanmayacaklardır. Ne yapıyorlar peki, hizmetçilerine mi veriyorlar?

- Hizmetçilerine, arkadaşlarına... Almayanlar da var, alanlar ise genellikle yanlarındaki asistanlarına taşıtıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!