Müzik, kızımdan bile önce gelir

Güncelleme Tarihi:

Müzik, kızımdan bile önce gelir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2018 15:23

Dünyanın en büyük DJ yarışması Burn Residency’nin ilk kadın mentoru DJ Nastia ile İbiza’da bir araya geldik. Suma Beach’teki performanslarından da tanıdığımız Nastia ile hem etkinliği, hem hayatını hem de mesleğin zorluklarını konuştuk.

Haberin Devamı

Herkes erkek egemen DJ sektöründe nasıl böyle sivrilebildiğinizi, nasıl olup da bu etkinliğin mentorluğunu üstlendiğinizi konuşuyor... Öncelikle bunun için sizi tebrik etmek istiyorum.

- Teşekkürler. Ben normal bir insanım. Bu iş de kadın ya da erkek olmakla değil, bu etkinliğin parçası olmakla alakalı zaten... O açıdan bakmak lazım. Daha önce hiç yapmadığım bir iş mentorluk, bu konuda ilk deneyimim, o yüzden açıkçası çok heyecanlıyım.

Röportaj öncesinde sohbet ederken, önceliğinizin DJ’lik olduğunu, ailenizin bile ikinci sırada geldiğini söylediniz bana... Bu nasıl bir müzik aşkıdır?

- Çok zor tabii ama sonuçta bu sektörde bir yerlere gelebilmek için kendinizi kanıtlamanız, bunun için de bir karar vermeniz gerekiyor. Ben kendimi bildim bileli bu işi çok seviyor, yapmayı çok istiyordum. “Bir annesin, çocuğun var, sorumlulukların var” diyerek bir yere gelmem ne yazık ki mümkün değildi. Çocuğuma ihtiyacı olan her şeyi verebilmek için işimde elimden gelenin en iyisini yaptım. Bu yüzden, şu an 10 yaşında olan kızım sorumluluk listemde hiçbir zaman ilk sırada olmadı.

Haberin Devamı

Bu nasıl bir mantık?

- Şöyle söyleyeyim; hiç param olmasa ona güzel bir hayat yaşatamazdım. Bekar bir anneydim, o yüzden kendimi her alanda kanıtlamam gerekiyordu. Kendimi kanıtladığım için kızımla daha iyi zaman geçiriyor, ona en iyi şekilde annelik yapabiliyorum diye düşünüyorum. Kendimi başarılı hissetmemin verdiği pozitif duygular evime ve kızıma da yansıyor.

DJ OLMAK KOLAY DA İYİ DJ OLMAK ZOR

Bu konudaki gerçekçiliğinize hayran kaldım. Peki yeni jenerasyon DJ’lere neler önermek istersiniz?

- DJ olmak bir sorumluluk. Sadece şarkıları çalmakla olmuyor, sizi dinlemeye gelecek ve dans edecek kişileri tanımalısınız. Bir kere yapacağınız işin tarihini öğrenmelisiniz. Müzik tarihinden söz ediyorum. Bu konuda çok iyi kaynak kitaplar var. Çaldığınız müziğin tarihi, ondan önceki müzik türlerinin tarihçesi... Hepsini bilmelisiniz. Bilirseniz sahnele daha iyi hakim olursunuz.

Belli bir türden söz etmiyorsunuz herhalde...

Haberin Devamı

- Elbette hayır... Hip hop’tan teknoya her tür... Müziği bilirseniz, yeni bir şeyler yapmanın yollarını da daha rahat bulursunuz. Bir planınız olur. Yaptığın işin tarihini bilmek, her alanda olduğu gibi müzikte de önemli.

DJ’lik son yıllarda kolay yoldan para kazanmak gibi algılanıyor, hafife alınıyor sanki... Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

- Bazı aplikasyonlar ve son teknoloji aletlerle müthiş kolay bir iş haline geldi, evet... DJ olmak kolay. Ama iyi bir DJ olmak, prodüktör olmak, bu sektörde adını duyurmak hiç de kolay değil. Elektronik müzik öyle geniş bir alana yayıldı ki insanlar bazen iyi ile kötüyü ayırt edemeyebiliyor. Çöp olan çok iş var! Beatport portalına bakarsanız her gün binlerce kötü iş görürsünüz. Hatta yayınlananların yüzde 85’i çöptür. Siz iyi olanını bilmek zorundasınız. Evet, herkes DJ olabilir ama iyi bir DJ olmak başka mesele.

Müzik, kızımdan bile önce gelir

TÜRKİYE’Yİ
ÇOK SEVİYORUM

Haberin Devamı

Daha önce birkaç kez Türkiye’ye geldiniz. Bir sonraki ziyaret ne zaman, programınızda var mı?

- Türkiye’yi çok seviyorum. Suma Beach’in sahibi Cengiz’i ve ailesini de... Türkiye’de insanlar dost canlısı, misafirlerini çok iyi ağırlıyorlar. Çok da iyi yemekler yiyorum oradayken. Bazen sadece tatile geliyorum, bundan haberiniz bile olmuyor. Mesela gelecek sene iki kız kardeşimle birlikte tatile gelmek istiyoruz. Kız kıza...

Tatil için Türkiye’yi tercih etmenizin sebebi ne?

- Yüksek kaliteyi iyi fiyata alabilmem. Sırf bu yüzden bile sürekli gelebilirim. Bir kere her şey dengeli. Fiyat, güzellik, doğa. Instagram’da dolaşarak bile ne kadar güzel yerleri olduğunu görmek mümkün.

Müzik, kızımdan bile önce gelir

STÜDYODA KALMAK UYKUMU GETiRiYOR

Haberin Devamı

Ben bir prodüktör değilim, gerçek bir DJ’im” deyip duruyorsunuz.

- Evet, öyleyim. Çünkü prodüktörlük yapmayı sevmiyorum. Parti yapmayı, hazır kayıtları çalmayı seviyorum ben. Stüdyoda kalmak bana göre değil. İki saat sonra uykum geliyor zaten (gülüyor). Birilerinin kayıtlarının yapımcısı olmak değil, onları çalmak benim işim. Yapımcılık ve DJ’lik iki ayrı kulvar, farklı profesyonellikler gerektiriyor.

Ukrayna’da Strichka Festival adlı kendi festivalinizi yaptığınızı biliyorum. Bu yıl da dördüncüsü düzenlenecek. Demek dışarıda olmak size iyi geliyor.

- O da başka bir deneyim. İnan stüdyoda çok sıkılıyorum. İnsanların tepkisini görmeyi çok seviyorum. Enerjimizi paylaşıyoruz işte.

Haberin Devamı

Ya DJ olmasaydınız...

- Hiç düşünmedim bunu. Aklıma başka bir iş gelmiyor, bunu düşünemiyorum bile.

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!