İşin uzmanlarından nezaket dersleri

Güncelleme Tarihi:

İşin uzmanlarından nezaket dersleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2015 01:11

Davranış Bilimleri Uzmanı Aşkım Kapışmak, bir süre önce kurduğu İletişim ve Zarafet Akademisi’nin kadrosuna Cumhurbaşkanlığı’ndaki görevinden ayrılan Protokol ve Kurumsal Nezaket Kuralları Uzmanı İhsan Ataöv’ü de dahil etti.

Haberin Devamı

İkili, şimdilerde birlikte seminer vermeye hazırlanıyor. Seminerlerin ilki, yarın 10 Karaköy’de gerçekleşecek. Kapışmak ve Ataöv, katılımcılara sofra adabı, kişisel ve kurumsal temsil, uluslararası nezaket kuralları hakkında bilgiler verecek.

Öncelikle nasıl tanıştığınızı sormak istiyorum...
Aşkım Kapışmak: Ben uzun zamandır eğitimler ve seminerler veriyorum. Aynı zamanda bakanlıklarda, Yargıtay’da ve hakimlerle de işlerim oluyor. Bir arkadaşım, bana sürekli İhsan Bey’den bahsediyordu. Sonunda bir gün bir araya gelme fırsatı bulduk ve uzun süre sohbet ettik. Ben ondan bilmediklerimi öğrendim, o da benden bir şeyler dinledi. Sonrasında Ankara’daki seminerlerime gelmeye başladı. Buluştuğumuzda bana hayallerinden, yapmak istediklerin bahsediyordu. “Toplumda nezaket” hakkında konuşurken birlikte bir proje yapmaya karar verdik.
İhsan Ataöv: Aşkım Bey’le konuştuğumuzda kendi eğitimlerimden bahsettim. Tecrübesinden dolayı birlikte yapabileceğimiz proje kafasında hemen şekillendi. Şimdi onun çizdiği projeyle ilerliyoruz.

Birlikte seminerler vereceksiniz, değil mi?
Aşkım Kapışmak: Evet, uygulamalı seminerler yapacağız.
İhsan Bey, siz ayrıca Aşkım Bey’in İletişim ve Zarafet Akademisi’nde de eğitimler veriyorsunuz...
İhsan Ataöv: Evet. Ben ufak çaplı eğitimler yapıyordum, daha fazla kitlelere nasıl ulaşabileceğimi düşünürken yolum Aşkım Kapışmak’la kesişti. Akademi fikrini anlattı bana, ekipte çok iyi isimler olunca hiç tereddüt etmeden kabul ettim.

NEZAKET OLAYINI YANLIŞ BİLİYORMUŞUM

Aşkım Bey, siz az önce “Birbirimizden bilmediklerimizi öğrendik” dediniz. Neler öğrendiniz bu süreçte, bizimle de paylaşır mısınız?

Aşkım Kapışmak: Nezaket ve zarafet olayını yanlış biliyormuşum mesela, onu öğrendim. Protokol yemeklerinden hep kaçardım, protokole gittiğimde nasıl davranmam ve nasıl giyinmem gerektiğini öğrendim.
İhsan Ataöv: Dış görünüş, imaj gibi ilk izlenimle ilgili benden bir şeyler öğrenmiş, sağ olsun. Ben de Aşkım Bey’den öğrendiklerim sayesinde heyecanımı yendim. Çok heyecanlıydım önceden, artık daha oturaklı düşünüyorum.

Birbirinizden öğrendiklerini uygulayabiliyor musunuz?
Aşkım Kapışmak: Protokol yemeklerine, o tip ortamlara girmeye başladığımda anlayacağım bunu...

ARKADAŞLARIM ONLARI UYARMAMDAN SIKILDI

Peki siz nezaket kurallarını çevrenizdekilere uygulatabiliyor musunuz? Nezaketsiz bir durumla karşılaştığınızda, karşınızdakini uyarıyor musunuz mesela?
İhsan Ataöv: Evet, yakın arkadaşlarımı uyarıyorum. Hatta sıkıldılar artık bu durumdan. (Gülüyor) Ama ben sıkılmadım uyarmaktan. Doğru yolu bulana kadar uyarırım.

Hiç beraberken birilerini uyardığınız oldu mu?

Aşkım Kapışmak: Olmadı ama şöyle şeyler oluyor; mesela bir yere yemeğe gidiyoruz, İhsan “Bak, karı-koca oturuyorlar. Adam, kadının sandalyesini çekmedi” diyor. Ben de direkt beden dillerini yorumluyorum, “Zaten kadın mutsuz” gibi yorumlar yapıyorum.

Peki karşımızdaki kişinin her hareketinden bir anlam çıkarmaya çalışmak, her davranışı nezaket kurallarına göre yorumlamak çok doğru bir şey mi sizce?
Aşkım Kapışmak: Ben mesleki olarak analiz etmek zorundayım karşımdakini. Ama bu, herkese yaptığım bir şey değil tabii ki.
İhsan Ataöv: Ben de evde protokol yemeği yemiyorum tabii, “Masada illa üç çatal, üç bıçak olacak. Bez peçeteyi dizime serelim” demiyorum. Benim de en sevdiğim şey elle lahmacun yemek. Ama bir ortama girdiğim zaman da hemen nezaket zırhını kuşanıyorum ve karşı tarafın benimle ilgili algısını yönetmeye çalışıyorum.

CUMHURBAŞKANLIĞI BENİ YORDU

İhsan Bey, siz Çankaya Köşkü’nde görev yaptınız. Siyasiler arasında nezaket kurallarına dikkat ediliyor mu sizce? Ya da davranışlarını değiştirmesini istediğiniz isimler oldu mu hiç?
İhsan Ataöv: Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşkü ve Beştepe Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda, Protokol Müdürlüğü biriminde protokol uzmanı olarak çalıştım. Siyasilerin çok içinde oldum. Nezaket ve zarafetten anlayan insanlar var tabii. Ama anlamak isteyip bilmeyenler de var. Hâl böyle olunca değişmeleri gerekiyor tabii. Ama onlar vatandaşla birebir ilişkide. Benim amacım siyasetten ziyade iş dünyasındaki hataları yok etmek.

Cumhurbaşkanlığı’nda tam olarak neler yaptınız?

İhsan Ataöv: Gelen misafirleri karşılama, uğurlama, yemeklerde doğru düzen alabilmek... Bu konularla ilgileniyordum. Cumhurbaşkanlığı beni resmen yordu. Çok fazla ülke gezdim. İnsan istese o kadar resmi davette bulunamaz...

Neden ayrıldınız?
İhsan Ataöv: Aslında bir nedeni yok. Çok mutlu, çok onurlu bir işim vardı. Yorucuydu ama artık daha fazla insana ulaşmak istediğimden ayrıldım.

Rahatladınız mı?
İhsan Ataöv: Bundan sonra takım elbise olmayacak! (Gülüyor) Şaka bir yana; orası bana okul gibi oldu. Büyüklerimden çok şey öğrendim.

Haberin Devamı

SANATÇILAR YANLIŞ YÖNETİLİYOR

Sanat dünyasını iletişim ve nezaket konusunda nasıl buluyorsunuz?
Aşkım Kapışmak: Türkiye’de sanatçılar çok yanlış yönetiliyor bence. Menajer hataları da o kadar çok ki. Verecekleri röportajlar için beni arayan sanatçılar var, “Hangi kalıbı kullanmam, nasıl davranmam lazım” gibi şeyler soruyorlar. Bir kere onların iletişimde usta olması gerekiyor. Ama psikolojileri bozuk oluyor...

Bir ünlüyü bu konuda eksiksiz bir hale getirmeniz ne kadar zamanınızı alır?
Aşkım Kapışmak: En az üç ay ama bize her anlamda kendini bırakması gerek. Zihinsel çalışmalar yapacağız, testler uygulayacağız. Zayıf ve güçlü yönlerini ortaya çıkarıp hatalarını ve doğrularını göstereceğiz...

Şu an kimlere eğitim veriyorsunuz?
Aşkım Kapışmak: Bengü ve Betül Demir var mesela. Ayrıca şirket liderleri var.

Haberin Devamı

TURNEYE ÇIKIYOR

Aşkım Kapışmak, İhsan Ataöv’le vereceği seminerin ardından turneye çıkacak. Kapışmak, 12 Mayıs’ta Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde, 19 Mayıs’ta Ankara Cer Modern’de ve 20 Mayıs’ta da Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde olacak.

BAKMADAN GEÇME!