‘Güldür Güldür’ün gizli kahramanları

Güncelleme Tarihi:

‘Güldür Güldür’ün gizli kahramanları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2015 01:42

“Güldür Güldür” ekibinin her haftası 3 saatlik gösteri ve 90 dakikalık yayın kasedi hazırlığıyla geçiyor. Tam dört yıldır izleyiciyi ekrana bağlamayı başaran bu önemli yapımın oyuncuları, milyonlarca kişinin yakın takibinde ve hayran kitleleri her geçen gün daha da artıyor. Peki ya perde arkası? Şimdi söz sırası ekibin gizli kahramanları yönetmen Meltem Bozoflu, senaryo editörü Murat Kepez ve uygulayıcı yapımcı Elif Yakarçelik’te...

Haberin Devamı

* “Güldür Güldür” ekibi haftada kaç gün çalışıyor?

- Meltem Bozoflu: Neredeyse her gün. Haftada iki gün prova yapıyoruz. İlk provada senaryo ile ilgili notlar alınıyor, daha sonra yazarlarımız revizyon sürecine giriyor. Aynı günün akşamında revize edilmiş skeçler geliyor. Ertesi gün tekrar buluşuyoruz. Bu kez kostümlü prova başlıyor. Üçüncü günse kameralı prova alıyoruz. Oyuncuların ezberli geldiği, benim de kameralarla skeçleri kontrol ettiğim bir gün oluyor. Akşamına da oyun sahneleniyor.

* Program doğaçlama gibi görünüyor, oysa ciddi bir ön hazırlık süreci söz konusu...

- Meltem Bozoflu: Bunun daha da öncesi var. Skeçler yazılıyor, ben okuduktan sonra notlar alıyorum. Sonra editörümüz Murat’la konuşuyoruz, onun da notları oluyor. Bir de cast yapıp tekrar skeçlerin üzerinden geçiliyor.

- Elif Yakarçelik: Aslında beş günlük bir çalışma. Bir günde çekip çıkıyoruz gibi bir durum söz konusu değil.

- Murat Kepez: Hatta daha da öncesi var. Pazar günü de buluşup o haftanın konularını konuşuyoruz.

- Meltem Bozoflu: Bana konu gelmeden önce yazarlar konuşuyor, karar veriyor. Skeçler ortaya çıktıktan sonra yani ikinci aşamada ben dahil oluyorum.

- Elif Yakarçelik: Fark ettim de, meğer biz tatil yapmıyormuşuz (gülüyor).

Haberin Devamı

‘Güldür Güldür’ün gizli kahramanları


İLK BAŞLADIĞIMIZDA KİMSE BİZİ İZLEMEYE GELMİYORDU

* Sizin için komik nedir? Neye göre metinleri ve görüntüleri revize ediyorsunuz?

- Murat Kepez: Dört yıldır ekrandayız. En başta program bir gece şovuydu. Performansa yönelik bir işti. Zamanla hem teksti, hem rejisi hem de oyuncusu önemli hale geldi. Eskisi gibi çık şovunu yap, montajlansın durumu bitti, daha bütünlüklü bir işe dönüştü.

- Elif Yakarçelik: Program o dönem yola çıktığımız kanalın isteği doğrultusunda eğlendirmek amacıyla hazırlanmıştı. Geri dönüşler kanalı mutlu etti. Dört yılın sonunda da birbirimizin gözünden neyin komik olup olmayacağını anlar hale geldik. Bu arada işin montaj aşaması da çok önemli. Biz her hafta 3 saat çekim, 90 dakika yayın yapıyoruz. Arkamızda BKM durmasaydı kimsenin bu kadar sabrı olmazdı. O inanmasaydı, hiçbir yapımcı da “Bu çocuklar ne yapıyor” demezdi. Biz ilk başladığımıza kimse izlemeye gelmiyordu bizi, eş dost akraba çağırıyorduk.

- Meltem Bozoflu: Bu ekibin güzelliği, bir arada olmaktan keyif alması... İş dışında da çok iyi anlaşan kafa dengi insanlarız. Sevgiyle çalışıyoruz. Elbette görev tanımlarımız var ama bu dikte edilerek sağlanmış bir şey değil. Öyle olmasa bu tempoda çalışmak gerçekten eziyete dönüşür.

- Murat Kepez: Bizde herkes fikrini söylüyor. İş anlamında sıfır egoyla çalışıyoruz. Bu iş dünyada da böyle yapılıyor.

* Oyuncu kadrosunda sürekli bir sirkülasyon durumu söz konusu.


- Elif Yakarçelik: “Haftada 5 gün tek bir işte çalışamam, üç saat sahnede kalamam” ya da “Bu sezon işim var” diyenler oluyor. Ekiptekilerin gitmeleri, başka işler denemeleri, sonra geri gelmeleri de mümkün. Özge Borak konuk oyuncu olarak gelmişti mesela, enerjisini sevdik, “Gelir misin?” dedik, geldi. Erdem Yener, “İnsanlar Alemi” zamanında vardı, sonra yeniden geldi. Giden, sonra özleyip geri gelmek isteyene kapımız açık. Yeni oyuncular keşfettikçe kalabalıklaşmamızın da sakıncası yok.

SANATÇI DOKUNULMAZDIR DİYE BİR ŞEY YOK

* Ünlü isimleri de konuk ediyorsunuz.


- Murat Kepez: Biz konukla dalga da geçebiliyoruz oyunlarda. Buna açık insanlarla daha rahat çalışıyoruz. Sanatçı dokunulmazdır diye bir şey yok. Onlar da bizden biri.

- Meltem Bozoflu: Dalga geçiyoruz derken yanlış anlaşılma olmasın, onları kırma gibi bir gayemizin olmadığını biliyorlar.

* Bu tarz programların insanları sahne sanatlarına teşvik ettiğini düşünüyor musunuz?


- Murat Kepez: Evet. Gençler için özendirici etki yaratabilir.

Haberin Devamı

Seyirciler cast değil

* Programın ne kadarı doğaçlama?

- Murat Kepez: Skeç arasında bir nefes alma anı oluyor. O noktada Aziz Hoca olarak ekipte yer alan Ali Sunal zile basıyor. Zile basıldıktan sonra yaşanacaklar tamamen doğaçlama. Zile ne zaman basılacağını kimse bilmiyor.

- Meltem Bozoflu: Şunun da altını çizmek istiyorum, seyirciler cast ajansından değil. Ne tanışıyor, ne konuşuyoruz onlarla program öncesinde...

Program hakkında notlar

- Bugüne kadar onlarca üniversite, dernek ve kuruluştan ödül aldı.

- Bugüne kadar dört ayrı kanalda, farklı isimler altında toplam 106 bölüm yayınlandı.

- Mayıs ayında Avrupa’da 12 ayrı şehri kapsayan büyük bir turneye çıkıyorlar.

- Program ekibinde 70’e yakın kişi yer alıyor.

- Ekibin gösterilerinde nisan sonuna kadar yer yok, biletler satışa çıktığı gibi tükeniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!