30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun

Gülben Ergen, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 94. yıldönümünde Anıtkabir’i ziyaret etti.

Haberin Devamı

30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e minnetimin, saygımın zirve yaptığı günlerden sadece biri... Düşmanın belkemiğinin kırıldığı 30 Ağustos Zaferi, Türk Milleti’nin yeniden var olduğu gün.
Anıtkabir’e gittim onu ziyarete. Ülkece çok zor günlerden geçtiğimiz şu süreçte bizim için yaptıklarını, yıllar önce söylediklerini tekrar dinledim...
Bayrağımıza, topraklarımıza zarar vermek isteyenlere “Yenilmiyoruz ama canımız çok yanıyor” demek istedim...
Her devriminle bize şahsiyet, kimlik kazandırdın... Cumhuriyet’i bize armağan ederken, Türk kadınını başının üzerinde taşıyıp böylesine yüceltirken, Gençliğe Hitabe’yi yazarken, dünyada çocuklara bayram hediye eden tek lider olarak seni sevmek ve anlamak için bize binlerce sebep verdin...
“Dünyanın en büyük insanı Hz. Muhammed’dir” diyen sen şeyhlik, müritlik gibi, dini gruplaşmalar ve dini cemaatler gibi grupların karşısında duruşunla, seni anlamayanları daha da anlar kıldın...
Her 19 Mayıs gibi...
Her 29 Ekim gibi...
Her 23 Nisan gibi...
Her 30 Ağustos gibi milli bayramlarımızı saygı ve minnetle kutlayacağız...

Haberin Devamı

30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun

ANITKABİR KOMUTANI PİYADE ALBAY NEZİH AŞICI ANLATIYOR...

ANITKABİR TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ’NİN EN ÖZEL YERİDİR

◊ Kaç senedir Anıtkabir Komutanlığı görevini sürdürüyorsunuz?
- Bir senedir bu görevdeyim. Buraya Alay Komutanlığı’ndan geldim. Sınıfım piyade. Alay Komutanlığı Türk Silahlı Kuvvetleri içinde sancağı olan bir birliktir. Ve en üst seviyede görev yapılabilecek, en onurlu görevlerden bir tanesidir. Ben o görevi tatmış bir subay olarak artık emekliliğimi beklerken çocukluğumdan beri hayalini kurduğum Anıtkabir Komutanlığı’nda Komutan olarak görevlendirildim. Bu onurlu görev devletimizin bana verdiği en büyük armağandır. Bütün diğer görev yerlerini, rütbeleri ne olursa olsun bir kenara bırakıyorum, Anıtkabir Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en özel yeridir. Atatürk’ün aziz naaşının nöbetini bizim tutuyor olmamız müthiş bir onurdur.

◊ Anıtkabir kaç senesinde ziyarete açıldı?
- 1953 yılında. Aziz Atatürk’ün naaşı vefat ettikten sonra 15 sene boyunca Etnografya Müzesi’nde kalıyor. 1944 yılında Anıtkabir’in inşası başlıyor ve 1953 senesinde tamamlanıyor. Aziz Atatürk’ün naaşı özel bir törenle buraya getiriliyor ve kabrine yerleştiriliyor. 1960 yılına kadar Anıtkabir’in yönetimi farklı kurumlar tarafından yapılıyor. 1960 yılından sonra işletmesini ve sorumluluğunu Kültür Bakanlığı üstleniyor. 1980 ihtilalinden sonra ise Genelkurmay Başkanlığı’na bağlanıyor. Bugüne kadar Anıtkabir’de 13 komutan görev yapmış. Ben bu görevi sürdüren 14. komutanım...

10 KASIM’DA 1 MİLYON ZİYARETÇİ

◊ Anıtkabir her gün ziyarete açık mıdır?
- Evet, Anıtkabir 365 gün açık. Bütün personeliyle haftanın 7 günü... Biz burada her daim görev başındayız. Hem giriş hem de müzeler ücretsiz. Özel günler dışında da çok fazla ziyaretçimiz var. Darbe gecesinin sabahında, 16 Temmuz’da da açıktık ve sabah 09.00’dan itibaren ziyaretçiler gelmeye başladı.

◊ Bugüne kadar en çok ziyaretçi hangi tarihte geldi?
- 10 Kasım 2013, Aziz Atatürk’ün naaşının buraya defnedilmesinin 60. yıldönümüydü. O gün içinde 1 milyon 89 bin 63 kişi ziyaret etti. Bu dünya rekorudur. Bir günde böyle ziyaret edilen başka bir yer yok. Genellikle hafta sonları 25-30 bin, hafta içinde ise 8-10 bin civarında kişi ziyaret ediyor. Bu rakamlar mevsim şartlarına göre zaman zaman değişiklik gösterebiliyor. Son dönemlerde artan terör eylemlerinden dolayı ziyaretçi sayımızda biraz düşüş oldu. İnsanlar Anıtkabir’e bile gelmeye çekiniyordu. Ancak artık normal günlerimize döndük.

◊ Ziyarete gelen yabancı turist sayısı nedir?
- Güneydoğu Asya ülkeleri başta olmak üzere dünyanın her milletinden ziyaretçi alıyoruz. Ziyaretçilerimizin yüzde 3’ü civarı yabancı, kalanı yerlidir.

◊ Anıtkabir Komutanı olarak görev yapmaya başladıktan sonra sizi en çok etkileyen şey ne oldu?
- Milletimizde Atatürk sevgisinin ne kadar yoğun olduğunu gördüm. Buraya gelen ziyaretçilerin gözlerindeki ışıltıyı görünce duygulanmamak elde değil.

Haberin Devamı

UNESCO’nun Atatürk tanımı

Atatürk, uluslararası anlayış, işbirliği ve barış yolunda çaba göstermiş üstün kişi, olağanüstü devrimler gerçekleştirmiş bir devrimci, sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder, insan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, yaşamı boyunca insanlar arasında renk, dil, din, ırk ayrımı gözetmeyen, eşi olmayan devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur.

30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun

MEZAR ODASI MAHREMİMİZ

◊ Anıtkabir’in güvenliği nasıl sağlanıyor? Ziyaret etmekten çekinen vatandaşlarımız için ne söylemek istersiniz?
- Anıtkabir özel güvenlik tedbirleri ile korunan bir yer. Kışla gibi düşünmeyin. Kameralar, algılama sistemleri gibi üst düzey elektronik bir güvenlik kontrolümüz var. Heykel Mehmetçiklerimiz ve sivil giyimli askerlerimiz de ayrıca görev yapıyor. Toplamda 450 civarında personel çalışıyor.

◊ Heykel Mehmetçikleri anlatır mısınız?
- Heykel Mehmetçiklerimiz aldıkları eğitim sayesinde 1 saat boyunca hiç kıpırdamadan nöbet tutarlar. Sonrasında ise nöbet değişimi olur. Ziyaretçilerimiz heyecanla bu değişimi izler.

30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun
Mezar odasının önünde askerin yaptığı canlı sunumu dinlerken...

◊ Anıtkabir kaç bölümden oluşuyor?
- Anıtkabir 750 bin metrekarelik çok büyük bir alan. Bunun 120 bin metrekaresi Anıt Blok olarak geçiyor. Kalan alanın tamamını Barış Parkı olarak tanımlıyoruz. 25 ülkeden gönderilen hediye ağaçlar da yine bu parkta yer alıyor. Barış Parkı’nı çoğu insan bilmiyor. Ama Anıtkabir için büyük önem taşır.

◊ Atatürk’ün mezarının bulunduğu alan ziyarete kapalı, öyle değil mi?
- Mozole semboliktir. Mezar odası en özel yerimiz, mahremimizdir. Ziyarete kapalıdır. Sadece bakım maksatlı girilebiliyor. 24 saat kamera sistemiyle izlenebiliyor. Ayrıca mezar odasının önünde ziyaretçilere canlı olarak bilgilendirme yapılıyor.

Haberin Devamı

30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun

İNŞASI NE KADAR SÜRDÜ? 

Anıtkabir’in inşası 9 Ekim 1944 yılında başladı. Yapımı 9 sene sürdü ve dört aşamada tamamlandı. İlk olarak yapımına başlanan Aslanlı Yol 1944-1945 yılları arasında, Mozole ve Tören Meydanı’nın inşası 1950’de bitirildi. Yollar, süslemeler, taş kaplamalar, merdivenler, Şeref Holü’nü kapsayan üçüncü ve dördüncü aşamalar 1 Eylül 1953 yılında son buldu. Atatürk’ün naaşı 10 Kasım 1953’te Anıtkabir’e getirildi.

30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun

SON 5 YILDA KAÇ KİŞİ ZİYARET ETTİ?

Yıl        Kişi

2011    3.918.941
2012    3.801.604
2013    5.073.259
2014    5.128.395
2015    5.068.608
2016    1.848.325
(İLK 6 AY)

30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun

ANITKABİR’İN EN ÖZEL BÖLÜMLERİ

MOZOLE

Anıtkabir’e her sene milyonlarca insan geliyor. Ve hepsinin en büyük coşkusu Moloze’yi görebilmek, Atamızın huzuruna çıkabilmek... Mozole Anıtkabir’in en önemli ve en özel bölümü. Mozole’nin sol kısmında Atatürk’ün Gençliğe Hitabe’si, sağ kısmında ise Cumhuriyet’in kuruluşunun 10. yıldönümünde söylediği nutku yer alıyor. Mozole’ye çıkan 42 basamaklı merdivenlerin ortasında ise Hitabet Kürsüsü bulunuyor.

30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun

ŞEREF HOLÜ

Haberin Devamı

Mozole’ye girerken yürüdüğümüz o uzun koridorun adı Şeref Holü. Girişinde sağda Atatürk’ün 29 Ekim 1938 yılında orduya verdiği son mesajı, sol kısımda ise İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün Atatürk’ün ölümü üzerine yayımladığı taziye mesajı bulunuyor. Bu iki yazıt Atatürk’ün doğumunun 100. yılında, 1981’de yazılmış.

30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun

MEZAR ODASI 

Mezar odası, Atamızın ebedi uykuya yattığı yer... Atatürk’ün naaşı Mozole’nin zemin katında, geleneksel kurallara uygun olarak, odanın ortasında sekizgen bölümün altında bulunan toprağa defnedildi. Mezarının üzeri mermerle kaplı. Çevresinde bütün illerden, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhurliyeti’nden ve Azerbaycan’dan gönderilen topraklarının bulunduğu vazolar olduğunu öğreniyorum. Mezar Odası’nın önüne geldiğimizde içeriyi kamerayla izleyebiliyoruz.

30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun

ANITKABİR MİMARLARI

Haberin Devamı

- OYA ESKİCİ: Anıtkabir projesinin belirlenmesi için uluslararası bir proje yarışması yapıldı. Bu yarışmaya Türkiye’den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden 47 proje katıldı. Oluşturulan uluslararası jüri üç projeyi birinci seçti. Ardından Prof. Dr. Emin Onat ve Doç. Dr. Orhan Arda’nın ortak projelerinin uygulanmasına karar verildi.

30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun

ANITKABİR’İN YERİ NASIL SEÇİLDİ?

Anıtkabir’i, Müze Müdürü Oya Eskici, Müze Uzmanları Füsun Gökalp ve Sevim Bakır ile birlikte dolaşıyoruz. Kuruluş aşamasından inşaatına, bölümlerinden müzelerine kadar her bilgiyi ayrıntısıyla onlardan öğreniyorum.
Ulu Önder Atatürk 1938 yılında vefat ettiğinde naaşı Ankara’daki Etnografya Müzesi’nde geçici bir kabirde saklandı. 16 Aralık 1938’de Başbakanlık Müsteşarı başkanlığında, İçişleri, Milli Eğitim, Bayındırlık Bakanlıkları ve Genelkurmay temsilcilerinin katılımıyla özel bir komisyon oluşturuldu. TBMM’de kurulan 17 kişilik ayrı bir komisyon ise Anıtkabir’in, Ankara’nın her tarafına hâkim olan Rasattepe’de yapılmasına karar verdi.

30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun

Yazarın Tüm Yazıları