Elmacık kemiğine implant

Güncelleme Tarihi:

Elmacık kemiğine implant
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2015 09:12

Çene kemiğindeki kayıplar, implant yapılmasına artık engel değil. İmplant, üst çenesinde kayıp olan hastaların elmacık kemiklerine uygulana biliyor. Alt çene kayıplarında uygulanan bir başka teknikle ise ağız içinde kemik oluşturuluyor. Söz konusu iki yeni teknik, daha önce implanta uygun olmayan ağızlar için yeni birer seçenek oldu bile...

Haberin Devamı

Cene Cerrahisi ve İmplantoloji Uzmanı Prof. Dr. Serhat Yalçın, gelişmelerin tüm diş eksikliklerinde implant uygulamalarına olanak sağladığını söylüyor.

Özellikle üst çenesinde kemik eksiği olan hastaların tedavisinde zorlandıklarını hatırlatan Prof. Dr. Yalçın, “Hastanın üst çenesinde implant yerleştirmek için yeterli kemik olmadığı durumlarda, elmacık kemiğine (zigomatik kemiği) özel implantlar koyuyoruz. Bu özel implantların boyu 4-5 santimetreyi buluyor. Elmacık kemiği, gayet güzel ve sert bir kemik. Bilhassa ön tarafta 2 veya 4 implant koyacak kemik de varsa greft (yama) kullanmadan elmacık kemiğine implant yerleştirebiliyoruz” diyor.

YAŞLI HASTALAR İÇİN İDEAL

Prof. Dr. Yalçın, bu yöntemin uzun tedavilerin yapılamayacağı, kemik erimesi olan yaşlı hastalar için ideal olduğunu söylüyor: “Hem işlem süresi kısaldı hem de kolaylaştı. Böylece komplikasyon riski de azaldı.”

Haberin Devamı

Yeni yöntem, implant ile protezin aynı gün yapılmasına da olanak sağlıyor:

“Hasta tedavi edilirken, üst çenede sağ ve sol taraftaki elmacık kemiklerine birer zigomatik implant ve çenenin ön tarafına ise normal implantlar yerleştirilebiliyorsa, protezi de hemen o gün yapabiliyoruz.”

İLERİ KEMİK KAYBI ENGEL DEĞİL

Teknik sayesinde ileri kemik kaybı olan hastalara bile hızlı ve güvenilir bir şekilde protez tedavisi yapabildiklerini söyleyen Prof. Dr. Yalçın, “Hastanın ağzının ön bölgesinde kemik yoksa, elmacık kemiklerinin her birine 2’şer adet implant koyup hastaya yine sabit protez yapabiliyoruz” diye konuşuyor.

ALT ÇENEYE “KUTU” TEKNİĞİ

Alt çeneye uygulanan “box (kutu) tekniği” de kemik kaybı olan hastaların tedavisinde kullanılıyor. Kutu tekniğinde, ağız içinde kendiliğinden eriyen ve tamamen dokularla uyumlu materyallerle kemik oluşturuluyor. Böylece hastadan kemik alınarak, çeneye nakledilmesine gerek kalmıyor.

Tekniğin “polilaktid asit” adı verilen eriyebilen materyallerle uygulandığını belirten Prof. Dr. Yalçın, “Box tekniğini uygularken, çene kemiğinin eriyen kısmına implant yerleştirilmesine imkan veren bir alan oluşturuyoruz. Kemik etrafına yerleştirilen duvarlar sayesinde, kemik materyalin istenilen alana konulması sağlanıyor” diyor.

Haberin Devamı

DAHA AZ TRAVMATİK

Box tekniği sayesinde istenilen alanda yeterli kemik hacmi, hastadan kemik alınmasına gerek kalmadan oluşturulabiliyor. Dolasıyla eriyen materyaller sayesinde ikinci bir cerrahi işleme gerek kalmıyor:
“Daha konforlu olan bu teknik, hastalarda daha az travma yaratıyor ve tedavi süresi kısalıyor.”

Elmacık kemiğine implant

İMPLANT İÇİN KEMİK YOKSA

Hastanın üst çenesinde implant yerleştirmek için yeterli kemik bulunmuyorsa, implantlar elmacık kemiğine takılıyor. Bu özel implantların boyu, 4-5 santimetreyi buluyor. Çene kemiğine implant yerleştirme yöntemi, özellikle kemik erimesi olan yaşlı hastalar için ideal.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!