GeriMagazin Çikolatanın efendisi
Paylaş
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    0
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çikolatanın efendisi

Çikolatanın efendisi
refid:29714896 ilişkili resim dosyası

Godiva’nın Asya Pasifik kıyıları ile Çin’den sorumlu şefi Philippe Daue, dünyaca ünlü çikolata markasının mönülerini elden geçirmek, ayrıca yeni lezzetler keşfetmek amacıyla İstanbul’a geldi.

* İstanbul’a gelişinizle başlayalım. Başlıca göreviniz nedir şu an?

- Marka olarak Türkiye ve Ortadoğu’daki mönüleri elden geçirmeye başladık. Sadece çikolata değil kahve, yemek, pastalar, dondurmalar da mönülerde yer aldığı için güncelleme yapıyoruz. Kafe mönülerimiz genişlemeye başladı. Bu reçetelerle ilgili bir düzenlemeye ihtiyacımız var. Türkiye’deki markette daha farklı ihtiyaçlar olabilir ya da bazı değişiklikler yapılabilir düşüncesiyle buradayım.

* Türkiye’deki şubelerinizle diğer ülkelerin şubeleri arasındaki en belirgin fark nedir?

- Tatlılık oranı Avrupa’dakiyle aynı. Ama kullanılan meyvelerin kalitesi burada daha yüksek. Türk damak tadına uygun içeceklerimiz, mesela limonata da kaliteyi diğer marketlere göre yükseltiyor.

BİLİNÇLİ TÜKETİCİNİN TERCİHİ BİTTER

* Türkiye’den temin edip diğer ülkelerdeki üretimlerde kullandığınız malzemeler var mı?

- Evet... Badem, fındık ve şamfıstığını Türkiye’den alıyoruz. Zaman zaman da egzotik baharatlı seriler için kuru meyveler, özellikle kuru kayısı ve çeşitli baharatlar temin ediyoruz buradan.

* 2016’nın çikolata trendi ne olacak?

- 2016 için en büyük trend basite inmek. Bu ne demek dersen, bölgesel ya da yerel lezzetlerle ürünler hazırlamak. İnsanlar yedikleri ürünlerdeki malzemelerin nereden geldiğini bilmek istiyor. Bu yüzden bulabildiğimiz en iyi malzemeleri kullanmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki üç-dört yılın da trendi bu olacak. Çikolata gittikçe bilinçli tüketilmeye başlandı. Özellikle kakao çekirdekleri nasıl bir yerden geliyor, insanlar bunu bilmek istiyor. Herkes internetten araştırma yapabiliyor artık. Bu da insanların kalite inancını güçlendiriyor.

* Ama bu fiyatları yükselten bir unsur değil mi?

- Evet yükseltiyor ama kaliteden ödün verilmiyor. Bunun yanı sıra kaliteli malzeme kullanılan birçok ürünümüz marketlerdeki çikolata fiyatlarıyla neredeyse aynı...

* Bilinçli çikolataseverlerin eğilimi nedir peki şu aralar?

- Son dönemde kakao oranı yüksek bitter çikolataları tercih ediyorlar. Yüzde 99 oranında kakao içeren çikolatalara yönelim söz konusu.

Çikolatanın efendisi


HER TÜRLÜSÜ İNSANI MUTLU EDİYOR

* Ya sütlü çikolata seviyorsak? Bu “kalitesiz çikolata sevdiğimiz” anlamına mı gelir?


- Hayır tabii ama bitter kadar iyi bir çikolata da değildir. Ama sizi ne mutlu ediyorsa onu tercih etmelisiniz.

* Sizi ne mutlu ediyor?

- Tabii ki çikolata yemek (gülüyor). Belçika’da büyüdüm, orada sütlü ya da beyaz çikolata ile başlar çikolata tutkusu. Deneyim kazandıkça bitter çikolataya yönelirsin. Ben kendi mönümüzde Lady Noir’ı tercih ediyorum mesela...

* Birini etkilemek için nasıl bir çikolata hediye etmemiz gerekiyor?

- Açıkçası çikolata ne tür olursa olsun insanları mutlu ediyor. Ne seçtiğiniz önemli değil. “İşin ne?” diye soranlara “Çikolata” diye cevap veriyorum, bu cevap karşısında yüzü asılan tek bir kişiye bile rastlamadım bugüne kadar. Ne seçerseniz seçin karşınızdaki mutlu olacaktır.

EV YAPIMI BULGURLU ÇİKOLATA

Şef Philippe Daue, yakında içinde bulgur olan çikolataların da raflarda yer alacağını söylüyor. Bunu evde de denemek kolay. Bulguru haşlayın, suyunu süzüp kurutun. Çikolatayı eritip birlikte karıştırın, yeniden dondurun. Bulgurlu çikolatanız hazır. Hem istediğiniz gibi hem de besleyici.


Yorumları Göster
Yorumları Gizle