Aşık kadın kilo almaz

Güncelleme Tarihi:

Aşık kadın kilo almaz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2014 01:01

Türkiye’de “yaşam koçu” denince ilk akla gelen isim o... Ünlüler fazla kilolarından onunla kurtuluyor, neredeyse her hafta birlikte çalıştığı isimler arasına yeni bir ünlü katılıyor. Women’s Fitness dergisi ekibi, bu işin sırrını çözmek için Şeyda Coşkun’la buluştu, her şeyi bir bir sordu.

Haberin Devamı

Öncelikle sizin rutininizden başlayalım. İş dışında, kendinize ayırdığınız özel zamanlarda da spor yapıyor musunuz? Ne gibi spor ya da antrenmanları tercih ediyorsunuz?
- Denize girip de yüzeyim diyen biri değilim. Daha çok denizde yapılabileceğim aktivite varsa onları tercih ederim. Geçen sene heyecan olsun diye (zaten eşimle de öyle başlamıştık) kite yapmaya karar verdim. Bu sene de su kayağı ve wake board yaptım. Çok keyif aldım. Hiç olmadı yeğenimle basketbol oynarım. Asla hareketsiz kalmam.

Aşık kadın kilo almaz


Aslında siz bu “yaşam koçluğu” işine yıllar önce başlamışsınız. Arkadaşlarınızı motive etmek için yapıyormuşsunuz. Peki yaptığınız işi profesyonal hale getirmeye nasıl karar verdiniz?
- Burada öğretmenlik yapıyordum. Kardeşimin doğumu için Amerika’ya gittiğimde işimden ayrılmak zorunda kaldım. Zaten beslenme ile ilgili eğitim almak çok istediğim bir şeydi. Amerika’da katıldığım 3 ayrı program oldu. Çok heyecanlandım. Bu seminerler esnasında bazı fikirlerim, bazı atılımlarım, böyle bir iş yapabilecek kapasitede olduğumu gösterdi. Herkes spor hocalığı yapmak isterken, ben aynı anda spor yaptırdığım kişinin beslenme düzenini de değiştirmek istiyordum. Çünkü ona ben spor yaptırıyordum, yaktığı kaloriyi, harcadığı enerjiyi ben biliyordum. Onun için beslenme programını benden daha iyi hazırlayan kimse olamazdı. Türkiye’ye geldikten sonra kardeşimle çalışmaya başladım. Çok süt içiyordu, önce sütü kestim. Zaten ineğin sadece kendine faydası var!
Tuğba’dan inek sütünü kestiğim anda inanılmaz kilo vermeye başladı. Zaten sadece Tuğba için doğum sonrası beslenme eğitimine gitmiştim, bunu geliştirdim. Bir süre sonra da doğum yapan kadın gruplarıyla ilgilenmeye başladım. Devamı geldi.

Aşık kadın kilo almaz


TATLIDAN UZAK DURUN
Herkesin merak ettiği ve çeşitli rivayetlerde bulunduğu Şeyda Coşkun sihiri nedir?

- Başarının getirdiği heyecandır. Kişilere bunun inancını veriyorsunuz, onun size güvenmesini sağlıyorsunuz. Bir de en belirgin özelliğim, hislerimin çok kuvvetli olması... Kendimce inançlarım var. İnancım ve hislerimle, insanlarla inanılmaz bir bağ kuruyorum. Bu bağ ile onlara enerjimi yansıtabiliyorum. Şeyda Coşkun’un sırrı inanmak ve hedeflenen kiloya ulaşmak için istikrarlı bir şekilde devam etmek, hayatın sırrı “nefis”tir.

Daha çok ünlülerle çalışıyorsunuz sanırım.
- Kimseyi ünlü olarak görmüyorum. Benim için ünlü ya da ünsüz arasında çok fark yok. Çalıştığım, sizin deyiminizle “ünlü olmayan” insanlar, “Bilmem ne hanım kaç kilo vermişti?” diye sorduğunda da rahatsız oluyorum. İlk verdiğim cevap “Sana ne!” oluyor, “Sen onun kilosunu niye merak ediyorsun?” diyorum. Bütün kilolar, bütün tartılar benim namahremimdir. Yanımda çalışan insanlar, kardeşim dahil bilmemelidir, kimseye söylemem. Kimin kaç kilo verdiğinden kime ne! Kendisi söylüyorsa söyler. Açıkçası, ünlülerin çalışma sisteminin yoğunluğu da beni pek bağlamıyor. Herkese aynı tepkiyi veriyorum. “Niye tartı fotoğrafı atmıyorsun, senin diğerlerinden ne farkın var?” diyorum. Sonuç olarak; zayıflamak isteyen her kişi benim gözümde eşittir. Ünlü ya da ünsüz fark etmez.

Aşık kadın kilo almaz


Şeyda Coşkun’a biri başvurduğunda baştan aşağı yaptıklarınızı ve uyguladıklarınızı anlatır mısınız?
- Önce telefonda görüşme yapıyor, ondan sonra randevu veriyorum. Genelde birkaç soru soruyorum. Neden kilo vermek istediği mesela... Altıncı hislerim kuvvetlidir. Telefonda verdiği cevaplardan bile kilo verip veremeyeceğini anlarım. Sonrasında çoğunlukla negatif konuşmalar yapıyorum. “Aç kalacaksınız, yoğun bir program olacak” diyorum. Sevmedikleri yemekler de önemli. Bamya sevmeyen kişiye bamya vermiyorum. Bir meyveye ya da sebzeye karşı alerjisi olan, reaksiyonu olan kişiye de o meyve, sebzeyi vermiyorum. En büyük problem yumurta yemeyen kişi. Yumurta yemiyorsa, ben tıkanıyorum. Yumurta çok kullandığım bir besin, çünkü yumurta temel protein kaynağı. Çalışmaya başlamadan önce, özel bir sözleşmem var, kişilere onu imzalatıyorum. Arkasından programa uygun olduğu tarihte yürüyüşünü veriyorum. Sabah 08:00-09:00 saatleri arası yürüyüş için en yoğun saatler. Çünkü herkes bu saatlerde yürümek istiyor. O saatlerde 3 ya da 4 kişiyle çalışıyorum. İlk olarak genel bir sportif eğitim veriyorum. Bu arada hiçbir ağırlık egzersizi vermiyorum. Kilo verdikten sonra hangi hocayı istiyorlarsa ben o hocayla konuşuyorum. “Hocam ben buraları buraları çalıştırdım. Kalçasının kalın olmasını istemiyoruz” gibi konuşmalar yapıyorum. Spor seçimlerine müdahale ediyorum. Kadınların ağırlık çalışmasına karşıyım. Kadınların kollarına takılan ağırlıkları kaldırmaları, ayaklarına takılan ağırlıklarla yürümeleri, baldırı kısaltıyor ve küçültüyor. Yürüyerek hem kalçayı hem de bacağı çalıştırıyoruz. Pilatesle de toparlamalar yapıyoruz.

İLK DEFA ÖZEL HAYATIM VAR
Şeyda Coşkun özel hayatında nasıl biridir? İş hayatındaki disiplinli ve kuralcı mıdır?

- Benim hiç özel hayatım olmamıştı. İlk defa bana özel bir hayatım var. Evliliğim için elimden gelen bütün fedakarlığı yapacağım. İşim için gereken her şeyi yaptım. Şimdi eşim için gerekenleri yapmak istiyorum. Herkesin aradığı aşkı bir gün bulacağına inananlardanım.
Kadınların en büyük besin kaynağı aşk. Aşık kadın asla kilo almaz.

Fit bir kadın olarak kendinizden bahseder misiniz? Vücudunuzdaki yağ oranı ve kas oranı nedir?
- Yağ, kas oranına inanmamama rağmen birkaç deneme yaptık. Geçen sene ölçtürdüğümde yağ oranım 7’ydi. “Değerleriniz çok düşük, kilo alın” dediler. Fakat ben “Çok zayıfsın” denildiğinde mutlu oluyorum. Kilo takıntım var. Çocukluğumdan beri zayıfım. Yediklerimi hesap ederek beslenirim. Yurtdışına çıktığımda, pizza yerim ama hamuru ince isterim. Üzerine mantar ve keçi mozerella koydururum. Pizzanın ortasını delip peynirini, sebzesini yerim. Zaten hamur sevmem. Her şeyin kıtırını, yanığını yerim. Ufacık basenim çıksa rahatsız olurum. Kiloyu basen bölgesinden aldığım için her gün özellikle tuvalete oturduğumda ellerimi basenlerime koyar kontrol ederim. Şunu biliyorum ki, geç yemek yersen kilo alırsın. Saat 19:00 gibi yemeği kesmek gerekiyor. Bu arada giyim kuşama önem veririm ama hep spor giyinirim. Topuklu ayakkabıdan hoşlanmam. Renge ve uyuma önem veririm. Mesela siyah arabaya biniyorsam lacivert giymem! Nasıl kilo takıntım varsa renk takıntım da var.

Aşık kadın kilo almaz


WF kadınlarına kilo verme ve sağlıklı beslenme ile ilgili önerileriniz nelerdir?
- Bir kadının en çok yağlandığı dönem kış aylarıdır. Mart, nisan ve mayıs aylarında, kışın aldığımız kilolara inmemiz gerekiyor. Her sabah evinizin önünde, bahçede, parkta yürüyüş yapmanız gerekiyor. Hiç üşenmeden ayakkabılarınızı giyip, gece yattığınız tişörtün altına bir şort çekip kendinizi dışarı atın. Güne müthiş bir enerjiyle başlıyorsunuz. Bunun yanında kışın yapılabilecek en güzel şey sebze yemektir.

Şeyda Coşkun ayrıcalığını yaşamak isteyenlere söyleyecekleriniz nelerdir?
- Şeyda Coşkun ayrıcalığı diye bir şey yok. Ayrıca da çok içinizden biriyim. Evinizdeki en hareketli kızınız ya da ablanız gibi... Bence Şeyda Coşkun’u hissetmek istiyorsanız, sahile çıkın, nefes alın ve 7 ya da 6,5 hızında yürüyün. Bu güzel ülkede, bu güzellikleri yaşadığınız için şükredin, çünkü ben öyle yapıyorum.

WF kadınları size başvurmak isterse nasıl bir yol izlemeliler ve neler yapmalılar?
- Ben daha çok butik çalıştığım için mail atabilirler. İnternet sitem de yakında açılıyor. Oradan form doldurup bana ulaşabilirler. Asmalımescid’te, Sofyalı Curnal’de gruplarımız oluyor. Türkiye’nin her yerinden gelenler oluyor. Sohbet ediyoruz. Vücut durumlarına göre diyet programları belirliyoruz. Ertesi gün hep beraber Bebek’te yürüyüş yapıyoruz. Grup çalışmaları benim için çok farklı bir yere sahip. Maddi olarak yüksek getirisi olmayan bir şey ama beni çok mutlu ediyor. 50 kadınla çalıştığımız oluyor.

Haberin Devamı

KIŞ DETOKSU ÖNERİLERİ
Şu an sezonu gelen, çiğnemeye başladığınız andan itibaren kalori yakan sebzeler var. Bunlar, kereviz ve karnabahar. Sabah, haşlanmış kereviz, limon ve portakal suyu karaciğerinizi temizler. Sabah; haşlanmış yumurta, öğlen; haşlanmış kereviz yiyin. Hatta kerevize yeşil elma rendesi de karıştırabilirsiniz. Bu şekilde bile, sadece haşlanmış yumurta ve kereviz yiyerek 1 günde ciddi kilolar verebilirsiniz ve aynı zamanda bir sürü besin alabilirsiniz. Ancak şeker olmayacak. Mesela kış meyvelerinden en hafifi mandalina ve ananastır. Ben hazırladığım diyetlerde çok ananas veririm. Ananasın ödem atma özelliği de var. Ananaslı detokslar yapılabilir. Genelde ben diyetlerimde bu besinleri öneriyorum, çünkü vücudumuza faydalı besinlerdir. Kış için ananas ve kinoa karışımı uygulanabilir. Bol maydanozlu, pancar ve kerevizli çorbalar da tüketebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!