Ahmet Selçuk İlkhan: Popüler şarkılar tam bir işkence

Güncelleme Tarihi:

Ahmet Selçuk İlkhan: Popüler şarkılar tam bir işkence
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2016 15:18

Ahmet Selçuk İlkan, sanat hayatının 40. yılını özel bir albüm ve konserle kutladı. Unutulmaz eserlerini 40 ünlü yorumcunun seslendirdiği albüm serisinin ilki geçtiğimiz günlerde çıktı.

Haberin Devamı

 Konser de onlarca ünlünün konuk sanatçı olarak katılımıyla gerçekleşti. “Şiirlerimi benden alırsanız ne Ahmet kalır ne Selçuk ne de İlkan” diyen” usta şair ve söz yazarı, popüler şarkılar için ağır konuştu: “Günümüzün eğlence şarkıları tam anlamıyla işkence! Nerede o eski aşklar, nerede o eski şarkılar?”

◊ Dile kolay 40 yıl... Nasıl geçti sizin için bu yıllar?
- Şu an bir rüya gibi geliyor. Gerçekten 40 yılı ben mi yaşadım, yoksa hayal miydim, bilemiyorum. Daha lise çağlarında bir tek şarkım olsa, onu da Zeki Müren okusa derdim. Kendisi o zaman hayattaydı, şimdi kalbimizde. Daha çocuk yaşlarda şiir kanıma girmişti yani... Ama gelin görün ki tam 40 yıl sonra 1500’ün üzerinde şarkıya imza atmış biriyim.
◊ Bunca şarkıyı nasıl yazdınız?
- Bazen kalemimle, bazen kalbimle, bazen gözyaşlarımla, bazen öfkemle... Ben elleri havaya değil kalbe götüren şarkılar yazdım. Belki de bunun için kalıcı oldular. Ben realist bir romantiktim. Kimi zaman hasretti yazdıklarım. Kimi zaman öfkeydi. Kimi zaman çaresizlikti.
◊ Yazdıran neydi?
- Hayatın ta kendisi. Başrolde insanın olduğu hayatın ta kendisi...
◊ 40 yıllık emek sonunda taçlandı. Bu proje nasıl doğdu? Kimin fikriydi?
- Bu proje Poll Production’ın genç ama tecrübeli patronu, sevgili arkadaşım Polat Yağcı’nın fikriydi. 40’ıncı yılımı taçlandırmak ve hayatımı sanata adadığımı vurgulamak için hayata geçirdi bu projeyi.
◊ 1500’ün üzerinde şarkı arasından “Ahmet Selçuk İlkan-Unutulmayan Şarkılar” albümüne alınacak olanlar nasıl seçildi?
- Aylarca çalıştık, aylarca kafa yorduk, dinledik, hissettik. Hangi şarkıyı önüme koysam, “Beni de al” dedi sanki bana. Ve sonuçta böyle bir albüm doğdu işte. 20 sanatçı dostum ilk albümde benimleydi. Diğer 20 dostum da ikinci albümde olacak inşallah.
◊ Bu albümün ikincisi de var yani...
- Tabii...
SANATÇILARDAN YÜRÜMELERİNİ İSTEDİM
AMA ONLAR KOŞTU
◊ Geçtiğimiz haftalarda bir de 40’ıncı yıl konseri verdiniz. Çok sayıda sanatçı katıldı geceye... O kadar ismi aynı sahnede buluşturmayı nasıl başardınız?
- 40 yıl boyunca hepsine şarkı yazdım, hikayelerini dile getirdim ve ilk kez ben onlardan bir şey istedim. Onlar da sağ olsunlar, ikiletmeden koşarak geldiler. Ben yürümelerini istedim, onlar koştu. Onların bu iyiliğini unutmayacağım. Beni sitemleriyle yaralayan değil, gelemedikleri için benden çok üzülenler oldu hatta...

Haberin Devamı

Ahmet Selçuk İlkhan: Popüler şarkılar tam bir işkence


◊ Konsere gelemedikleri için üzülenler kimlerdi?
- Demet Akalın, Ferhat Göçer, Mustafa Ceceli... Daha onlarca isim. Söz verdim onlara, ikincide birlikte olacağız.
◊ Konser başladığında neler geçti içinizden?
- Duygularımın doruklara ulaştığı bir geceydi. Kendimi hepsine borçlu hissediyor, yeni yazacağım şarkılarla onlara teşekkür etmek istiyorum.
◊ Evlat ayrılmazmış ama yine de soracağım; albümdeki favori şarkınız hangisi?
- Açıkçası hepsi benim canım, çok samimiyim. Profesyonel yanıt sanmayın, gerçekten ayıramam. 40 eser arasından ilk 20’yi seçerken bile zorlandım, aylarca düşündüm. Sadece 1 numarayı nasıl belirleyeyim? (Gülüyor)
◊ İkinci albümde yer alacak isimler kimler?
- Hande Yener, Ferhat Göçer, Baha, Şevval Sam, Metin Şentürk, Sinan Özen... Çok isim var...

Haberin Devamı

Pop müziğin devleri Kayahan, Sezen Aksu ve Aysel Gürel’dir

◊ Peki ya son dönem yazılan sözleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Aralarında sizin ruhunuza dokunan var mı?
- Yıllar yılı herkesin şarkısını dinledim, her şairimizin şiirlerini okudum. Hepsini, her mısrayı, her sesi bilmek beni mutlu ediyor. Başarımın en büyük nedeni bilmek.
Her tarzda şarkılar yazdım. Günümüzde şarkılarını dinlerken çoğunlukla hissettiğim şu; tek dal seçmişler kendilerine. Ya arabesk yazmışlar, ya taverna müziği, ya özgün müzik, ya pop.
Oysa Ahmet Selçuk İlkan bütün tarzların içine girdi. Gün gelmiş Ahmet Kaya’yla, Onur Akın’la, gün gelmiş Ümit Besen’le, Cengiz Kurtoğlu’yla Bülent Ersoy’la, İbrahim Tatlıses’le çalışmış... Pop da sayamayacağım kadar fazla...
◊ Bu işin sırrı ne peki?
- En büyük şansım mimarlık okumam. Kendimi çok farklı şekillere adapte edebiliyorum.
Günümüzdeki yanlışlık bu. Biz çiçek bahçesi gibiydik, şimdi hepsi gül olmak istiyor. Ama dikensiz gül olmaz. Çok anlamlı sözler yazanlar kadar çok sıradan işler çıkaranlar da var ne yazık ki...
◊ Geçmişten bugüne, takdir ettikleriniz kimler diye sorsam?
- Kayahan, Sezen Aksu, Aysel Gürel... O şiirsellik, o dizeler mükemmeldir. O yüzden bu isimler pop müziğinin devleridir, ötelerinde isim yoktur. Ferdi Tayfur’un mısralarında da bu bütünlüğü yakalamışımdır.
Şimdi ise eğlence ve sanat şarkıları yer değiştirdi. Günümüzdeki eğlence şarkıları tam anlamıyla işkence. Bu yüzden ömürleri kısa oluyor. Nerede o eski aşklar, nerede o eski şarkılar? Bir kulağa dokunan şarkılar vardır, bir de kalbe dokunan. Biz kalpten yanaydık, şimdi kulağa dokunuyorlar ama çabuk gelip geçiyor işte. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!