Lösemi hastaları aşı olmalı

Güncelleme Tarihi:

Lösemi hastaları aşı olmalı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2009 15:54

Uzmanlar tarafından lösemi hastalarının bağışıklık sistemlerinin güçsüz olduğu için aşı olmalarının gerekli olduğu bildirildi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniverisitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi’nde, ‘Lösemili Aile Eğitim Semineri’ düzenlendi. Tıp Fakültesi Dekanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminerde lösemili hastaların ailelerine hastalık ve tedavi süreci hakkında bilgi verildi.

Seminerde konuşma yapan Prof.Dr. Feride Duru, hastalığın tedavisinin zor ve uzun soluklu olduğunu söyledi. Prof.Dr. Duru, 1950’li yıllarda tek bir ilaç ile yapılan tedavide lösemi hastalarının yaşam sürelerinin sadece 1 yıl daha uzatılabildiğini, bugün yüzde 75-95 iyileşme oranına ulaşıldığına dikkat çekti.

Prof.Dr. Duru, “Sürekli yeni ilaçlar bulunuyor ve tedavi şekilleri gelişiyor. Tedavi süreci biraz uzun bir hastalık. Biz tedavi kesildikten sonra hastamızı en az 5 yıl takip ediyoruz. Maalesef hastalığın tekrarlama riski var” diye konuştu.
Lösemi hastalarının bağışıklık sisteminin çok güçsüz olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Feride Duru, “Hematoloji Derneği aşı olunmasından yana. Bağışıklık sistemi bozuk olan bir hastanın domuz gribine yakalanması da çok risklidir. Ama tabii ki aşı olunması konusunda bir zorlama yok” dedi.

Aşının uzun süredir uygulanmadığı için yan etkilerinin neler olabileceği konusunda fazla bilgiye de sahip olamadığını bildiren Prof.Dr. Duru şunları söyledi:

“Yan etkileri olma ihtimalini düşünmek yerine bu çocukların bu hastalığa yakalanma ihtimali en düşük seviyeye nasıl indirilebilir, o düşünülmeli. Bu hastalık lösemili hastalarda çok daha ağır şekilde seyredebilir. Lösemili bir çocuğun bu hastalığa yakalanması çok tehlikeli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!