Kuş gribi kırmızı etin fiyatını artırdı

Güncelleme Tarihi:

Kuş gribi kırmızı etin fiyatını artırdı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2006 11:52

Türkiye'de kanatlı hayvanlarda kuş gribi hastalığı görülmesinin, kırmızı ete olan talebi ve fiyatları artırdığı bildirildi.

Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genellikle Kurban Bayramı sonrasında bir süre kırmızı et talebi ve fiyatının gerilediğini ancak, bu yıl tersi olduğunu kaydetti.
Türkiye'de kanatlı hayvanlarda kuş gribi hastalığının görülmesi nedeniyle kırmızı ete olan talebi artırdığını ifade eden Ünlü, şunları söyledi:
“Kurban Bayramı dolayısıyla hemen herkesin evinde et olduğu için kırmızı et talebi azalır ve fiyatlar da düşerdi. Ancak, ülkemizde görülen kuş gribi hastalığı nedeniyle, Kurban Bayramı döneminde de olsa kırmızı ete olan talebi artırdı. Çünkü, özellikle lokantalar ve fabrikalar, kuş gribi nedeniyle yemek mönülerinden tavuk etini çıkardılar. Bu gibi yerlerde et tüketiminin yüzde 60-70'ini tavuk eti oluşturuyordu. Daha önce 150 kilo civarında tavuk eti işleyen bir lokanta, bugünlerde ancak 2-3 kilo işleyemez duruma geldi. Kırmızı et talebinin artmasıyla birlikte fiyatı da yüzde 10'un üzerinde arttı. Daha önce toptan kilosu 7,80-8,00 YTL civarında olan kemikli etin fiyatı, 9,00 YTL'ye yükseldi.”
Ünlü, tedbir alınmadığı takdirde kırmızı et fiyatlarının daha da artacağını öne sürerek, şöyle devam etti:
“Tavuk etinin sağlıklı olduğunu vatandaşa ispatlanmazsa, kırmızı et fiyatları daha da artar. Bugünlerde kurban nedeniyle hemen herkesin evinde et var. Kurban etleri tükenince talep daha da artacaktır. Bu nedenle fiyatlar da 10,00 YTL'nin üzerine çıkar. Vatandaşı inandırmak zor alacak ama bunu başarmak gerekir. Hükümetimizin vatandaşı inandırmanın yanında, kırmızı et ithalatını da açması gerekir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!