Kuş gribi hem yaz hem kış tehlikeli

Güncelleme Tarihi:

Kuş gribi hem yaz hem kış tehlikeli
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2006 00:00

Türkiye’de dört kişinin ölümüne neden olan ve dünyanın bir çok ülkesinde görülen kuş gribi Çin’de yapılan bir bilimsel toplantıda tartışıldı. Van’da kuş gribi hastalarını tedavi eden ve virüs taşıyan birçok hastayı yaşama döndüren Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Ahmet Faik Öner, toplantıda Türkiye’ye temsil etti. Daha önce kuş gribinin yazın görülmeyeceği yönündeki tezin çürütüldüğünü, artık virüsün yaz ve kış ayırmadan görülebileceğini belirten Prof. Dr. Öner, yaz diye rehavete kapılınmaması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Ahmet Faik Öner, "Kuş gribi kanatlıların yanı sıra domuzlar ve fok balıklarında görülebilir. İnsanların bu hayvanlardan da uzak durması gerekiyor" dedi.

Çin’in başkenti Pekin’de Hong Kong, Santo ve Toronto Üniversitelerinin düzenlediği ’Sars ve Kuş Gribi’ konulu toplantıya Türkiye’den Van YYÜ Tıp Fakültesi Çocukları Hastalıkları ve Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Faik Öner katıldı. İki gün süren toplantıda Prof.Dr. Öner, Türkiye’de yaşanan kuş gribi hastalığıyla ilgili bilgi verdi. Prof. Öner toplantıda, kuş gribi virüsünün yayılmasını önlemek, yapılan aşı çalışmaları, korunma yolları ve kuş gribi hastalarına yapılan müdahaleler konusunda görüş alış-verişinde bulunduklarını kaydetti.

Prof. Dr. Öner, Endonezya’yı hatırlatarak, "Bu ülkede kış diye bir şey yok. Devamlı yaz şartları yaşanıyor ve 25-30 derece civarında seyreden bir iklime sahip. Burada da görülmesi bu virüsün yaz aylarında da görülebileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle bu virüs kışın görülür, sıcak mevsimlerde görülmez diye beklemeyelim. Özellikle göçmen kuşların ulaşabildiği ve göçmen kuşların gelebildiği yörelerde görülebilecek bir durum" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!