Kürkler ve hayvan desenleri bu yıl dekorasyonunun gözdeleri

Güncelleme Tarihi:

Kürkler ve hayvan desenleri bu yıl dekorasyonunun gözdeleri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2006 00:00

Kürkler, ekşi renkler ve hayvan desenleri 2006’nın dekorasyon trendlerinde öne çıkanlar. Başka ne var derseniz, modern Barok tarz, lüks ama sıradan tasarımlar, ölçü üzerine veya kullanıma hazır konseptte ürünler 2006’ya damgasını vuruyor. Maison Française dergisi hafta başında piyasada olacak. Şubat sayısında 2006 dekorasyon trendleri yer alıyor.

BANA ÖZEL OLSUN

Bazılarımız tüm hafta sonunu, işe yaramayan eşyaları ayıklamak, modası geçmiş olanları ayırmak ve gereksiz mobilyalardan kurtulmakla geçiriyor. Önemli olan işin özüne inebilmek ve gerçekten sizi yansıtan, siz olan dekorasyon tarzına ulaşmak. Artık küçük bibloların, değersiz mobilyaların yeri yok evlerde. Pek çok kişi evinde kendini yansıtan bir dekorasyona sahip olmak için yatırım yapmayı ve para harcamayı göze almış durumda. Artık hayallerini süsleyen koltuğa ulaşmak için borca girmeye bile hazırlar! Birkaç değişiklik yapmak için gerekli bütçe yüksek olmasa da, hayalinizdeki lükse ve yaratıcılığa kavuşmak ciddi bir yatırım gerektirebiliyor. Bu düşünceden çıkışla, tek veya sınırlı sayıda üretim yaygınlaşmaya başladı. Bruno de Caumont el yapımı kanepe, sandalye ve sehpalardan oluşan 50 parçalık bir koleksiyon tasarladı. Son, Maison & Objet fuarında Ernst Gamperl tarafından hazırlanan heykelsi ve marangoz işi kase ve kupalar bir sanat eseri kadar güzel ve dikkat çekiciydi. Nelly Rodi trend tahmin ajansından Vincent Gregoire, "objenin ardında onu tasarlayanın, düşüncelerini de anlamak gerektiği"ni belirtiyor. Sınır sanat, zanaat ve tasarım arasında dolaşıyor ve üretilenin değeri de böyle belirleniyor. Kanıtı ise, açık arttırmada 40.000 Euro’ya kadar alıcı bulabilen Ingo Maurer imzalı lamba tasarımları.

KİTSCH MUHAFAZAKARLIK

"Tasarımın aynı zamanda politik bir tarafı da var. O yer aldığı topluluğun ruh halini yansıtıyor. Bu zamanda ise kişilerin yaşadığımız dünyaya daha soğuk bir taraftan yaklaştığı gerçek. Geleceğe korkuyla bakılan bu dönemde, kişiler bildiklerine, güvende olduklarına sığınıyorlar. Böylece denge, temel gerçeklere doğru ilerliyor" diyor tasarımcı Guillaume Bardet.

Yeni estetik anlayışı, geçmişe doğru bir seyahate çıktı. Uzun zaman boyunca göz ardı edilen dönemler yeniden hatırlanıyor. Hollandalı tasarımcı Marcel Wanders, Cappellini için hazırladığı yeni koleksiyona New Antics adını verdi. Regis Mathieu tasarımı avizeler, Nancy Belediye Sarayı için hazırlanan bronz ve kristal aydınlatmalar yeni Barok. Oscar Larrat ise siyah, sahte taşlar ve altın yapraklar kullanarak Napoleon tarzını modernize ediyor. Moda tasarımcısı Christian Lacroix ise yeni bir klasisizm örnekleri sunuyor: "Biraz kitsch, biraz erkin, biraz banal dozlarla yaratılan muhafazakarlık örnekleri." Bu tarz kendini mekanlarda kolon kullanımı, Grekoromen pervazlar ile gösteriyor.

TÜYLE KAPLI OBJELER

Tüyler her yerde... Yastıkların üzerinde, abajurların etrafında, hatta koltuklarda ve pek çok kürk çeşidi de mobilyalarda kullanılıyor. Bu hafif, konforlu ve dokunması keyifli doku, stresli kent yaşamını yumuşatıyor, dengeliyor. Matejewski, dikkatleri üzerine gerçek kaz, kuş ve hindi tüyleriyle kaplanmış abajurlarıyla çekiyor. Maison de Vacances, sıcak su torbalarını kürkle kaplıyor. Home Autour du Monde, tıpkı, Domeau et Peres’de olduğu gibi, şık ve pahalı bir şekilde geleneksel kulüp sandalyelerini inek derisi ile kaplıyor.

DUVAR KAĞIDI TAM GAZ

Eve neşe ve renk katacak her şeye karşı ilgi çoğalıyor. Bunlardan biri de duvar kağıtları. Habitat, pek çok tasarımcıdan son koleksiyonu için farklı bir motif geliştirmelerini istedi. Bu sıcak dekorlara; mürdüm, turuncu, petrol mavisi gibi sıcak renkler esin kaynağı oluyor.

KONSEPT Mİ, KARMAŞA MI?

"Fransızlar kendi iç mekan tasarımlarını gerçekleştirirken, daha çok tek bir konu üzerinde durmayı tercih ediyorlar, ayrıca kendilerini dekorasyon konusunda kararsızlıktan uzak görüyorlar" diye ekliyor, Croisement adlı tasarım ofisi yöneticisi François Bernard. Diğer taraftan tasarımcılar ise kontrastlar üzerinde oynuyorlar; büyük ve küçük, dinsel ve tinsel, rustik ya da şık.

DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ MALZEMELER

Sahip olduğunuz objeyi tekrar ama farklı bir işlevde kullanmak, ya da ona değişik bir görünüm kazandırmak. Örneğin, Brezilyalılar ve Afrikalılar endüstriyel ve kullanılmış malzemeleri sanata uygulama konusunda çok ilerdeler. Ikea da yeni koleksiyonunda ekolojik malzeme kullanımına önem verdi. Muz liflerinden üretilen koltuklar, gazete kağıdından tasarlanan kutular, yün ipliğinden tabureler gibi...

HAYVANLAR HER YERDE

Hayvanlar pek çok farklı tasarımda kendini gösteriyor. Nymphenburg porselenleri hipopotamlarla gülümsüyor, Marie Christophe ise köpek heykellerine yer veriyor. Öyle ki, ocak ayında düzenlenen Maison & Objet fuarında Elisabeth Leriche tarafından hazırlanan eğilim bölümü Animality adını taşıyordu.

2006’da ne in ne out

LCD ekranlar ve düz yüzeyde televizyon izlemek.

Eski televizyonu saklamak ve yaşamı oradan seyretmek

Mat çelik çatal bıçak takımları.

Sapı plastik malzeme ile kaplanmış takımlar artık raflara kalkıyor.

Ünlü tasarımcıların yeniden üretilen hayvan derisi kaplı mobilyaları. Örneğin Gio Ponti tasarımı inek derisi koltuk, Poltrona Frau.

Restore edilen, tamir edilen ve bakım yapılan vintage mobilyalar.

Kaktüsün dikenli ve vahşi görünümü, onlarca farklı türüyle tekrar evlerdeki yerini alıyor.

Orkidelerin hakimiyeti artık sona erdi.

Alçak dresuar ve büfeler. Bu rüstik tarzdaki sofistike iki çekmeceli dresuar gibi, Roche Bobois.

Büyük ve yüksek dolaplar

Prime Time adlı televizyon tepsisi, üzerinde India Mahdavi imzalı porselen yemek takımı (144 Euro, tepsi 80 Euro, Bernardaud).

Servis tabakları.

Yeniden yorumlanan Barok tasarımlar. New Antic adlı koltuk Marcel Wanders tarafından yeniden yorumlandı, Cappellini (1.090 Euro).

Ucuz Çin mobilyaları.

Otomatik biber ve tuz öğütücüler (79 Euro, Peugeot).

Tek kişilik tuzluk ve biberlikler

"Kedimania", kedi ve kediyle ilgili her şey (Laduree’den 12 çeşit kedi dili; 12 Euro).

Köpekli objeler ve köpek desenleri

Duvarlarda kuş formunda aynalar var artık. "Taylor Bird" ayna: 525 Euro; Driade Kosmo.

Karışık fotoğraflar, duvarda asılı büyük yüzler.

Avizeler ve aydınlatmalar artık kilo sınırı tanımıyor. Foscarini aydınlatma tasarımı: 995 Euro; Espace Lumiere.

Odaların köşelerine yerleştirilen ışıklı sehpalar.

Boynuzlu hayvan figürleri, pek çok yerde ve pek çok şekilde. Tıpkı, Autentics için Tord Bornj tasarımı tabaklarda olduğu gibi: 43 Euro, Sentou.

Düz, beyaz ve sıkıcı tabaklar.

El sanatı ile örülmüş yatak örtüleri ve işlemeli battaniyeler.

Kaşmir throwlar ve örtüler

İki işlevli mobilyalar; Desalto’dan Helsinki yemek masasının tablası ayna, ayakları ise çelik malzeme ile tasarlanmış: 1.573 Euro; Meubles et Fonctions.

Mermer tablalı yemek masaları.

Şampanyayı su bardağından içmek. Kristal Epine bardak: 100 Euro; Lalique.

Anneannenizden kalan bardak takımlarını kullanmak artık hiç moda değil.

Olivier Gagner tasarımı katlanabilir çakı, aynı zamanda sofra takımı olarak da kullanılabiliyor (6’lı takım: 295 Euro; Nontron).

Hiçbir özelliği olmayan taşınabilir çakılar.

Birbirinden değişik form ve figürlerde duvar çıkartmaları veya boyanmış panolar. Duvar ağaçları: 120 Euro; Dona Rosa.

Kaplanan, saklanan her şey.

Paloma adlı bu simsiyah ayaklı lamba; Habitat.

Halojen aydınlatmalar
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!