Kurabiyeleriyle sosyetenin başaşçısı oldu

Güncelleme Tarihi:

Kurabiyeleriyle sosyetenin başaşçısı oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2007 00:00

Ev hanımı Fatma Okçu, şeftali şeklinde yaptığı kurabiyeleriyle İstanbul’un sosyete davetlerinin vazgeçilmez aşçısı oldu. Bugün birçok ünlü ailenin davet mönülerinde ondan bir kaç çeşit yemek mutlaka bulunuyor. Limonlu keki, armut tatlısı, kestaneli ananaslı vişneli yaprak dolmaları ve çeşit çeşit salataları davet sofralarında yerini alıyor.

İstanbul’da yaşayan ev hanımı Fatma Okçu (58), çocukluğundan beri mutfağı seviyor. Güzel yemek yapması 18 yaşında kısmetinin açılmasına ve evlenmesine bile neden olmuş: "Anneannem çok güzel yemek yapardı. Yanında yemek yapardım. Eşim annesiyle bir yerden geliyorken beni görmüş ve beğenmiş. Rahmetli eşim mutfağa çok meraklıydı. Onun kusur bulmasından hiç şikayetçi olmadım. Şimdiki yemeklerim onun sayesinde çok beğeni kazandı."

İki çocuklu Fatma Okçu’nun ev yemeklerinin lezzetinin duyulması oğlunun 5 yıl önceki doğum gününün ardından başlamış. Ekonomik kriz nedeniyle oğlu, "Bana doğum günü yapmayın ama sürpriz hediyeler yapın" demiş. Fatma Hanım da oğlu küçükken yaptığı şeftali kurabiyelerini yapmaya karar vermiş:

"Her şeyin modası geçiyor, çocuklarım büyüdüğünde kurabiyeyi de yapmaz olmuştum. Oğluma neredeyse 15 sene
/images/100/0x0/55ea8cecf018fbb8f887529d
sonra bu kurabiyeleri yaptım. Anne bence sen bu işe başla, dedi."

Kurabiyeleri ilk deneyen sosyetik isim Dilek Sabancı. Bir doktor muayenehanesinde Fatma Okçu’nun yeğeninin elinde şeftali şeklindeki kurabiyeyi görünce tatmak istemiş. İşte o gün bugündür Fatma Hanım’a kurabiye talebi geliyor. Tabii Fatma Hanım’ın sunumunun güzelliği ve kız kardeşinin tanıtım desteği de çok işe yaramış.

BODRUM, GÖÇEK’TE TEKNE DAVETİNDE

Zamanla yemek olarak neler yaptığı sorulmaya başlanmış. Kardeşinin misafirlerine verdiği ziyafetlerde Fatma Okçu’nun dolmaları ve yemekleri beğeni kazanmış. Bugün haftada iki ziyafete yemek hazırlayan Okçu’nun yaptıklarının lezzeti kulaktan kulağa duyulmuş:

"Beyhan Çarmıklı şeftali kurabiyelerimi, Canan Yaka’ya hediye götürmüş. Oradan çok tebriklerle geldi ve geçen sene kurabiyelerim Bodrum’a tekne davetlerine hatta Göçek’e kadar gitti. İnci Gazioğlu da şeftali kurabiyelerimi beğenir. Demet Sabancı, kestaneli dolmalarımı sever. Mevlitleri için börek, kabak tatlısı ve dolmalarımı hazırladım. Birkaç ay evvel Zeynel Abidin Erdem’in eşi Emine Erdem’le tanıştık. Niye sizi geç tanımışım dedi, onun da çok davetleri oluyor."

LİMON VE ERİK ŞEKİLLİ KURABİYE

Zamanla şeftali kurabiyelerini limon ve mürdüm eriği şeklinde yapmaya başlamış Fatma Hanım. İçlerine badem ve fındık ezmesi koyuyor. Üzerlerini gıda boyasıyla gölgeleyerek boyuyor ve toz şekerle kaplıyor.

Kiğılı, Öztiryakiler, Büyükhanlı ailesi gibi, davetlerinde değişik lezzetler arayanlar Fatma Okçu’ya başvuruyorlar. Örneğin armut tatlısının bir başka versiyonunu İsviçre Luzern’de bir Fransız pastanesinde yemiş: "Bir kaşık armudun etrafı bir hamurla sarılmış. Çok hoşuma gitti ama boyutu ufaktı ve yiyince pek bir şey anlamıyordunuz. Ben ise armutları bütün olarak pişiriyorum, saplarının üstünden biraz kesiyorum, mis gibi bir koku versin diye bademe buluyorum ve baklavalık hamurla bütün olarak sarıp fırına sürüyorum. Yanına beyaz çikolatalı vanilyalı bir sos yapıyorum, üzerlerine bazı süsler buluyorum. Salatalardan ise, patlıcan, brokoli salatam, deniz börülcesi ve enginar salatam çok beğeniliyor. Kitaptan değil kendi kafamdan, içimden geldiği gibi yapıyorum. Dolma çeşitlerim de çok isteniyor."

VİŞNELİ YAPRAK DOLMASI

Ananasın dolmada kullanımını İsviçre’de yediği ananaslı karidesin ardından düşünmüş. Ardından yaprak dolmasının içine vişne koymaya başlamış. Limonlu kekine, portakal şekerlemesiyle ayçiçeği şekli veriyor. Ortasının çekirdeklerini de küçük çikolatalardan koyuyor. Çilekli ve ananaslı ’Panacotta’sı beğeniliyor. Tabakları servise çıkacak şekilde hazırlıyor. Ev sahibi yemekleri olduğu gibi misafirlerine ikram ediyor: "Memnun kalıyorlar. Ben de çok mutlu oluyorum. Bu işin butik işi olmaktan çıkmaması için bir yer açmayı düşünmedim. Evimde yapıyorum."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!