Kronik yorgunluklar

Güncelleme Tarihi:

Kronik yorgunluklar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yediğimiz yiyeceklerden ya da kullandığımız ilaçlardan olabilir, ama nedenlerini araştırmak gerekiyor.

Uykusuzluk, aşırı çalışma ya da başka bir neden dışında kendini sürekli hissettiren yorgunluk halleri bazı hastalıkların habercisi olabilir.

Sabah henüz yataktan kalkmadan kendinizi yorgun hissetmeye mi başlıyorsunuz? Ya da tatil gününde bile yerinizden kalkamıyor musunuz? Sürekli yorgunluk ya da halsizlik ne yazık ki çağın sorunları arasında yer alıyor.

Kendimizi yorgun hissetmemizin en belli başlı nedenlerinden biri uykusuzluk. Vücut yeterince dinlenemezse, bir gün öncesinin yorgunluğunu atamaz ve yorgunluk hissi katlanarak devam eder. Bu arada bazı hastalıkların da yorgunluk duygusuyla kendilerini belli ettiklerini biliyoruz. Ama böyle bir sorundan kaynaklanmayan yorgunluk aslında pek çoğumuzu etkiliyor. Yorgunluğa tek neden olarak uykusuzluğu göstermek doğru değil. Bunun kaynağını bulmak ise bizim elimizde.

Hastalık olabilir

Yaşam biçiminizi değiştirdikten sonra da yorgunluktan kurtulamazsanız, bir doktora görünmelisiniz. Anemi, tiroid sorunları, depresyon gibi hastalıklar kişilerin sürekli yorgunluk hissetmelerine neden olurlar.

Yorgunluğun nedenleri mutlaka araştırılmalı. Altı ay içinde geçmeyen sürekli yorgunluk, belleği zayıflatabilir düşünme yeteneğini etkiler, uykusuzluk yaratabilir.

Gizli nedenler

Diyet: Besinler, vücudun yakıtıdırlar. Vücut için gerekli besinleri yeterli miktarda tüketmezseniz kendinizi yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz.

Örneğin demir, kaslara oksijen gitmesini sağlar ve B vitaminleri de karbonhidratları, proteinleri ve yağı özümleyerek enerji sağlarlar. Dengeli beslenme ihtiyacınız olan besinleri almanız için yeterlidir, ama zaman zaman vitamin takviyesi yapmanız da gerekebilir.

Hareketsizlik: Kendinizi yorgun hissettiğiniz zaman egzersiz yapmaya kalkışmazsınız. Uzmanlar yorgunluktan yakınmaya başlayınca bir fırsatını bulup egzersiz yapmanızı öneriyorlar. Egzersiz stresi ve endişeyi azaltıp enerjinizin artmasını sağlar. On-onbeş dakikalık bir yürüyüş bile sizi güçlendiri, yürüyüş sona erince kendinizi eskiye göre çok daha iyi hissedersiniz. Egzersiz beyine kan akışını hızlandırdığı için güçlendiğinizi hissedersiniz. Haftada üç kez, 20-30 dakika egzersiz yapmanız çok yararlı olacaktır

Yiyecekler: Bazı yiyeceklere karşı aşırı duyarlılık yorgunluğun belli başlı nedenleri arasındadır. Bu yiyecekleri yemekten vazgeçerseniz üzerinize çöken ağırlıktan eser kalmaz. Eğer sürekli yorgunluk hissetmenizin nedeni bazı yiyeceklere aşırı duyarlılık ise bu yiyeceklerden vazgeçtikten dört gün sonra eskisi gibi yorulmadığınızı farkedersiniz.

İlaçlar: Bazı ilaçların yorgunluk ve halsizlik gibi yan etkileri vardır. Kullandığınız ilaçların tanıtım broşürlerini dikkatle okuyun. Eğer yan etkiler arasında yorgunluk yer almışsa bu ilacı kullanmayı bıraktığınız zaman yorgunluğunuz da geçebilir.

Çalışma yerleri: Gün boyunca çalışmak sizi fazla yormayabilir, ama çalıştığınız mekan için durum farklıdır. İş yerinizin her türlü sağlık koşullarına uygun olması, sizi yoracak sıkacak özelliklere sahip olmaması gerekir. Bunun için tatil günlerinizde bol bol hareket ederek, açık yerlerde dinlenerek haftanın yorgunluğunu giderebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!