Kral’ın hikâyesine Circque du Soleil hayat verdi

Güncelleme Tarihi:

Kral’ın hikâyesine Circque du Soleil hayat verdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2013 00:00

Mumya kostümlülerden Thriller, uzay çağından kopup gelenlerden Scream... Bunlar Michael Jackson’ın ‘The Immortal’ turnesinde izleyeceğimiz sahnelerden sadece ikisi.

Haberin Devamı

Cirque du Soleil ekibinin efsane gösterisi İstanbul’da sahnelenmeden önce müzik tasarımcısı Kevin Antunes’la konuştuk.

Şimdiye kadar hakkınızda duyduklarımdan en çok ilgimi çeken şey titriniz. ‘Müzik tasarımcısı’ olarak nelerle ilgilendiniz?
- Öncelikle şunu söylemem gerekir ki iki gün önce Madonna’nın Türk dansçısı Yaman’la karşılaşınca sizinle röportaj yapacağımı söylediğimde çok heyecanlanıp Hürriyet’in oradaki en büyük gazete olduğunu söyledi. Bu da beni çok heyecanlandırdı. Sorunuza gelince. İşim, gösterinin müzikal kısmının tamamıyla ilgilenmek. Bunun içine şarkıları seçmekten tutun da yeniden prodükte etmeye ve gösteriye uyarlamaya kadar pek çok şey giriyor. Kısacası şovun müzikleriyle ilgili tüm işler bende.
Yaman’ın söyledikleri için teşekkürler. Bu yeni gösteri için neler yaptınız?
- Hazırlanmamız bir buçuk yıl sürdü. Gösterinin yazar ve yönetmeni Jamie King’le Sony Entertainment’e gittik ve Michael Jackson’ın tüm demo ve çıplak ses vokal kayıtlarını aldık ve tabii ki tüm albümlerini de... Düşünsenize elimde, Jackson’ın kimsede olmayan tüm külliyatı vardı. ‘Kral’ı çok iyi çalıştım ve her şeyini öğrendim. Aslında onunla büyüdüm ama çıplak ses demolarını dinlemek beni ona daha da yaklaştırdı. Sonra Jamie King’le birkaç ayda yüzlerce şarkı ve demo dinledik. Bunlardan 100 tane seçtik. Sonra işin en zor kısmı, yani dans ve gösterilerin parçalarını düşünerek bu sayıyı yarı yarıya düşürmek kaldı. Son seçkimiz olan 42 şarkıyı gösteri için tekrar bir prodüksiyon safhasından geçirip şovun gidişatına göre değiştirdim. Ve sonuç ortada... Uzun soluklu ve öğretici bir süreç oldu.
Michael Jackson’ın mixer ve kayıt masasından geçmemiş gerçek sesini duymuş ender insanlardan birisiniz. Nasıl tanımlarsınız onun sesini?
- Tek kelimeyle muhteşem! Şöyle düşünün: Onunla daha önce kısa da olsa çalıştım. Konser sahnelerinin tümünü ve albümlerindeki her notayı ezbere biliyorum. Adamın sesi her yerde aynı... Hele dans ederken hâlâ aynı sesle şarkı söyleyebiliyor olması muhteşem. Kayıtlarda duyduğum sesle konser ve albümlerde duyduklarım aynıydı. İnanamadım...
Bu sanırım Allah vergisi bir durum. Madonna’dan Tom Jones’a, Aerosmith’ten Justin Timberlake’e kadar pek çok sanatçıyla çalıştınız. Jackson’a benzetebileceğiniz başka bir yetenek var mı?
- Var. Justin Timberlake, kesinlikle onun bir yansımasıydı. Madonna da aynı kefeye koyduğum sanatçılardan biri. İkisinde de aynı yetenek var.
Michael Jackson’la sahneye çıktınız. Albümlerden bildiğiniz o adamla yüz yüze tanışmak nasıl bir histi?
- Esas onun şarkılarıyla büyüdüğüm için çocukluğumda tanıştım demem daha doğru olur. Jackson 5’ın 45’lik plaklarıyla büyüdüm, yaptığı müziğe ve sesine o zaman hayran oldum. Onunla inanılmaz başarılı olduğu yıllar olan 1990’larda Dangerous turnesinde tanıştım, inanılmaz kibar ve utangaç bir adamdı. Her şeyden önce hiç kibirli değildi. Sırf bu yüzden hayran olunası bir adamdı.
Bir dönem Janet Jackson’la da çalıştınız. The Immortal’ın müziklerini hazırlarken Jackson ailesinden kimseyle görüşüp fikir aldınız mı?
- Evet Janet’le çalışmışlığım var ama bu gösteri için kendisiyle görüşmedik. Biz işe başlar başlamaz Michael’ın büyük ağabeyi Jermaine Jackson yanımıza gelip gitmeye başladı. İşin her evresini takip etti ve yanımızdan hep mutlu ayrıldı. Sonuçtan da gayet memnun olduğunu biliyorum.
Gösteride bizi neler bekliyor peki?
- Jackson’ı, şarkılarını, kliplerini ve hayatını birleştirdiğimiz bir gösteri bu. Doğumundan büyümesine, ‘Kral’ olduğu yıllardan ölümüne kadar her şeyini kronolojik bir sırayla aktarıyoruz. Sevilen şarkıları, kliplerin tekrar canlandırılmaları ve hayatının başlangıcından sonuna kadar tüm dönüm noktaları Cirque du Soleil ekibinin müthiş danslarıyla gösterilecek. 40 yıllık bu müthiş Jackson hikâyesini anlatmak yönetmenden bana ve dansçılara kadar hiç kolay değildi.
Michael Jackson’la aynı sahneyi paylaşmış biri olarak bu gösteri ve Jackson konseri arasında bir fark görüyor musunuz?
- Bu şovun arkasındaki güç bariz bir şekilde Michael’ın sesi. Konserlerinde bazı şarkılarında sesini arka plana atıp melodilerin öne çıkmasına izin verirdi. Bu şovdaysa, dünya onun sesini daha önce hiç duymadığı kadar güçlü duyacak.

Haberin Devamı

1.7 milyon kişi izledi
? Gösteride Beat It, Scream, Thriller ve Smooth Criminal gibi 42 Michael Jackson şarkısı var.
? 49 dansçı, akrobat ve müzisyen sahnede.
? Gösteri için Michael Jackson’ın yıllarca birlikte çalıştığı müzisyenler seçildi. 30 yıllık davulcusu Jonathan ‘Sugarfoot’ Moffett de yer alacak.
? Şovda 250’den fazla kostüm ve 1200’den fazla aksesuar kullanılıyor.
? Tüm kıyafet ve aksesuarlar şehirden şehre ülkeden ülkeye üç tane 13 metrelik tır’la taşınıyor. Bunların dışında 36 tır daha var.
? 2012’de başlayan turnede iki kıta ve 11 ülkede 241 şov gerçekleştirildi.
? Gösteriyi bugüne kadar 1.7 milyon kişi izledi.

Haberin Devamı

Circque du Soleil’in hazırladığı The Immortal turnesi, 15-16-17 Mart’ta Ülker Sports Arena’da. Biletler 157-245 TL, Biletix’te.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!