Kovboyun silaha davrandığı gibi basacaksın sen de deklanşöre

Güncelleme Tarihi:

Kovboyun silaha davrandığı gibi basacaksın sen de deklanşöre
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2011 00:00

İşadamı Tahsin Tarhan’ın (45) en büyük hobilerinden biri fotoğraf çekmek. 10 yıldır dünyanın farklı kıtalarında, farklı kentlerinde süren yolculuklarını fotoğraf makinesiyle görüntüledi. Bu karelerden en özel olanlarını bir kitapta topladı, adını da ‘Günden Kalan İzler’ koydu. Tarhan’la kitabı konuşmak için buluştuk ama karşımıza en az kitabı kadar ilginç bir hayat hikâyesi ve başarı öyküsü çıktı

Haberin Devamı

Tahsin Tarhan Gümüşhaneli. Şiran İlçesi’ne bağlı Başköy’de doğdu. Dokuz kardeşin yedincisi. Babası çobanlık yaparken annesi tarlada çalışıyordu. O da çalışmaya altı yaşında babasının yanında çobanlık yaparak başladı. En büyük destekçisi o zamanlar kurduğu gelecek hayalleriydi. Hep büyüyüp işadamı olacağı günleri düşünüyordu.
Ailesinde okuyan yoktu. Çok hareketli olması ailesinin dikkatini çekti ve dokuz çocukları içinden okuması için onu seçtiler. Ama köylerinde okul olmadığı için komşu köye gitmek zorunda kaldı ve başka ailelerin yanında yaşadı: “İki senede dört farklı ailenin yanında kaldım. Çok sıkıntılar geçirdim. Üçüncü sınıfa kadar hayatım böyle sürdü. Sonrasında abim evlendi ve okumam için beni de yanına alıp İstanbul’un yolunu tuttu. Kartal’a taşındık. Okurken bir yandan da kamyon tamircisinin yanında çalışmaya başladım. Lisede okurken başka şeylere ihtiyacım olduğunu düşünerek eğitimi bıraktım. Ve çalışmaya başladım” diye anlatıyor Tarhan.

Haberin Devamı

TAMİRCİ DÜKKÂNINDAN ŞİRKET SAHİPLİĞİNE

Elinde sadece kaynak makinesi varken, kendi başına bir şeyler yapma çabasıyla biriktiği paralarını kullanıp 16 yaşında arkadaşıyla ortak Maltepe’de tamirci dükkânını açtı. 20 yaşında da ailesinin isteğiyle üç çocuğunun annesiyle evlendi. 22 yaşına geldiğinde tamirciliğin yanında bir yandan da bir fabrikanın bayiliğiyle toptancılığa başladı. Ve 35 yaşındayken bankadan aldığı kredilerle TT Yay Otomotiv firmasını kapanma noktasındayken satın aldı: “Bunları başarmanın en önemli sırrı çalışmak ve başka meslek dallarına dalmamak. Hep kendi alanımda çalıştım. Şirketi aldığımda başlarda 60 kişi çalışıyordu. Şimdi 200 kişi var. 30 ülkeye ihracat yapıyorum” diyor Tarhan.
İşadamlığının yanında okumayı da ihmal etmedi. Önce dışarıdan sınavlara girerek liseyi bitirdi. Ardından üniversiteyi kafaya koydu ve Açıköğretim’in iki yıllık İşletme Fakültesi’nden diploma aldı. Şimdi de Açıköğretim’de ikinci üniversiteyi okuyor. Bir yandan gençken zaman bulamadığı için bıraktığı futbol merakına dört elle sarılıyor. Fenerbahçe kongre üyeliği yapıyor.

Haberin Devamı

HİNDİSTAN’DA YAŞANAN YOKSULLUK VE MUTLULUK

Tahsin Tarhan fotoğraf çekmeye 10 yıldır adeta âşık. Bu hobisinin yurtdışına çıktıktan sonra başladığını anlatıyor: “İlk kez İtalya’ya gittim. Amatörce manzaralar çekmeye başladım. Sonrasında yurtdışı seyahatlerimde makinem hep benimle oldu. Bana ilginç gelen anları yakalamaya çalıştım. En çok sokakta dolaşan insanlar ilgimi çekiyor. Bunun yanında Hindistan beni çok etkileyen bir yer oldu. Bundan sonra da oradaki yoksullukta yaşanan mutluluğu ve doğallığı çekmek istiyorum”. Hindistan’dan Küba’ya, Marakeş’ten Paris’e birçok ülkede çektiği kareleri ‘Günden Kalan İzler’ adı altında Doğan Kitap’tan yayınladı. Siyasetten sanata Türkiye’nin önde gelen isimleri de yazı ve yorumlarıyla kitaba destek oldu. Bu isimler arasında Fikri Sağlar, Nihat Matkap, Yılmaz Büyükerşen, Hasip Kaplan, Mehmet Ali Birand, Oğuz Haksever, Halil Ergün, Haldun Dormen ve Sezai Sarıoğlu var.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!