Köşeyi kolay dönme sanatı

Güncelleme Tarihi:

Köşeyi kolay dönme sanatı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2011 20:22

Harry Potter’ın son filmini görmek için ayları, haftaları, günleri hatta saatleri sayan hayranlar var mıdır bilmiyorum ama New York’ta Broadway’in 44. sokağında, 11 yaşından beri beyazperdede sihirbazlık mesleğini canlandırmış olan aktörü yakından görebilmek için Al Hirschfeld Tiyatrosu’nun yolunu tutan hayranlarının sayısı hiç de az değil.

Haberin Devamı

2008 yılında ‘Equus’ oyunuyla ilk kez Broadway sahnesine çıkan Daniel Radcliffe üç yıl sonra bu kez bir müzikalin başrol oyunculuğunu kabul etti. ‘How To Succeed In Business Without Really Trying’ bir Amerikan klasiği. İlk kez 1961 yılında sahnelenen ve 1962 yılında Pulitzer Ödülü kazanan müzikalde J. Pierrepont Finch karakterini hep 30 yaşın üzerindeki oyuncular canlandırmış. 21 yaşındaki Daniel Radcliffe, Broadway’de Finch’i canlandıran en genç oyuncu.
MAD MEN KÜLTÜRÜ
‘Mad Men’ dizisinin geçtiği 50’li 60’lı yıllardaki Amerikan kültürünün cinsiyet ayrımı yapılan iş çevrelerinden birine davetliyiz bu müzikalde. Kadınların yardımcı, sekreter ve kız arkadaş olmaktan ileriye gidemedikleri bir zamanı anlatan müzikalin en çekici yönü Frank Loesser’in müziği. Yönetmen Rob Ashford aynı zamanda koreografiden de sorumlu. CNN’in yıldızlarından Anderson Cooper’ın sesiyle anlatıcı olarak katıldığı müzikalin yıldızları ise Daniel Radcliffe’le Amerikan televizyonlarının başarılı komedyenlerinden 5 Emmy ödüllü oyuncu John Larroquette.
‘How To Succeed...’ bir sahtekarın hikâyesini anlatmakla kalmıyor, aynı zamanda Amerika’daki ticaret hayatına bir eleştiri de getiriyor. Amerikan şirketlerinde işe yeni alınan elemanlara hep takım çalışmasının nimetleri anlatılır ama bu sistemde ödüllendirilenler nedense hep kişisel başarılarına odaklanan hırslı, çıkarcı insanlar olurlar.
‘How To Succeed...’ müzikalinde ise bir cam yıkayıcı olan J. Pierrepont Finch bir gün iş dünyasında başarılı olabilmek için eğitim, kabiliyet ve zekaya ihtiyaç olmadan yükselinebileceği konulu bir kitabı okuyor ve bizler bu genç adamın önlenemeyen yükselişini izliyoruz.
TONY ÖDÜLÜ GETİREN ROL
Şirketin CEO’su rolünde izlediğimiz 63 yaşındaki John Larroquette ilk kez çıktığı Broadway sahnesinde World Wicket şirketinin başkanı rolüyle geçtiğimiz günlerde Tony ödülünü kazandı. Komedi zamanlaması konusunda usta olan Larroquette sadece Daniel Radcliffe’le aynı sahneyi paylaşmak için bir müzikalde oynamayı kabul ettiğini söylüyor. 1.98 boyundaki Larroquette’le 1.70 boyundaki Radcliffe’in birlikte oynadıkları sahnelerde ikilinin baba oğul ilişkisine benzer bir ilişkileri var.
‘How To Succeed In Business Without Really Trying’ 50 yıl önce yazılmış bir müzikal olduğu için bugünün Broadway’inde sosyal sorunlara değinmeyen nadir müzikaller arasında. Müzikalin tek istediği insanların hoşca vakit geçirmeleri. Hirschfeld tiyatrosuna gelen ve sayıları her geçen gün artan Harry Potter hayranları hayatlarında ilk kez tiyatroya geldiklerini ve çok eğlendiklerini söylüyorlar. Haklılar, müzikalde tempo hiç düşmüyor, görsel efektler göz alıyor, şarkılar Broadway klasikleri arasında anılıyor, koreografi ise son derece akrobatik ve iddialı.
KULAKLARINIZA DİKKAT
Ve Daniel Radcliffe... 11 yaşında ilk Harry Potter filmi için kamera karşısına geçen İngiliz oyuncu 10 yıl sonra son Harry Potter filmi ‘Ölüm Yadigarları’nın  ikinci bölümüyle hayranlarına bu hafta sinemalarda veda ediyor. 21 yaşındaki oyuncu aslında bu müzikalle büyük bir risk alıyor. Her hafta 8 kere sahneye çıkan ve her performansında hayranlarına aynı enerjiyi, aynı üstün performansı sergilemesi beklenen Radcliffe hayatında ilk kez bir müzikalde şarkı söyleyip dans ediyor.
Daniel gözleriyle aynı renkteki turkuaz bir papyon ve kocaman bir gülümsemeyle orkestranın çaldığı bölümden bir halatla yerden yukarı doğru sahneye çıktığı an seyircilerden gelen çığlık sesleri bu sezon Broadway’de duyulan en yüksek çığlık sesleri...
HARRY POTTER DANS EDİYOR
Zaman zaman sahnede dans ettiğini gördüğümüz Daniel Radcliffe ‘Brotherhood Of Man’ şarkısıyla yapılan finalde müzikal yıldızı olmayan bir oyuncudan beklenmeyecek derecede büyük bir dans performansı sergiliyor. Çığlık çığlığa bağıran ve şarkı boyunca Daniel’i alkışlayan genç hayranları “Harry Potter dans ediyor!” diye bağırıyorlar ve gözlerine inanamadıklarını söylüyorlar.
Daniel Radcliffe’in azmi, gençliği, enerjisi, kabiliyetiyle izleyicileri mest ettiği ‘How To Succeed In Business Without Really Trying’ geçen hafta üç gün perdelerini açmadı. Warner Bros. film şirketinin üç günlük bütün performansların biletlerini satın alıp Daniel Radcliffe’i Londra’da son Harry Potter filminin galasına çağırdığı müzikalde Daniel Radcliffe ve John Larroquette 2012 yılının Ocak ayına kadar sahneye çıkacaklar...

Haberin Devamı

Michael Jackson’a saygı

Haberin Devamı

25 Haziran 2009 tarihinde büyük bir müzik dehasını kaybetmiştik. Michael Jackson’sız geçen iki sene pop müziğin tanınan isimlerini ikna etti mi bilmiyorum, ama bir daha yeni bir Michael Jackson’ın dünyaya gelmesinin imkan dahilinde olmadığını Usher, Chris Brown, Ne-Yo, Justin Bieber ve Bruno Mars gibi birçok sanatçının anlamış olması gerekiyor... Oysa asıl önemli olan  Michael’ın müziğindeki duyguyu yakalamak. İşte Thelonius Monk yarışmasını kazanan genç caz müzisyeni Ben Williams ilk albümü ‘State of Art’da yer alan Michael Jackson’ın ‘Little Susie’ şarkısıyla efsanevi sanatçının şarkısındaki ruhu yakalamakla kalmıyor (Ben Williams kontrbas çalıyor), aynı zamanda  dinleyicileri Michael Jackson’ın ‘Little Susie’ şarkısını bir kez daha dinlemeye ikna ediyor (HIStory albümü).

Haberin Devamı

En acıklı yaz şarkısı

Birbirinden gürültülü yaz şarkılarının dünya listelerini alt üst ettiği günlerde İngiliz listelerinin üst sıralarında yer alan bir şarkı dikkatleri çekiyor. Hayatın zor gerçeklerini şairane bir dille anlatan Ed Sheeran’ın ‘The A Team’ şarkısı unutulmaz melodisiyle yaz sezonunun belki de en anlamlı, en güzel şarkılarından biri. 20 yaşındaki Ed Sheeran’ın bir klasik olduğunu düşündüğüm şarkısını mutlaka dinleyin, çünkü  ‘The A Team’i yıllar sonra aynı zevkle dinliyor olacağız. Hemde her mevsimde...

Elektronik kurtuluş

2000’li yıllarda Londra ve Berlin’de geçen hayat dolu ve korkunç günlerden sonra Paris’e taşınan Mohini Geisweller artık doğayı, bilgisayarını ve yalnızlığı aşka tercih ediyor. ‘Event Horizon’ adlı ilk albümündeki nostaljik, melankolik şarkılarla elektronik müziğin Françoise Hardy’si olabileceği konuşulan Mohini’nin müziğinde Air ve Kraftwerk’ün etkileri de hissediliyor. Genç müzisyenin öne çıkan şarkıları ‘Milk Teeth’ ve ‘Raw Forms’.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!