Korkma, çık sahneye!

Güncelleme Tarihi:

Korkma, çık sahneye
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 17, 2003 11:38

Birçok kişi sunum yapma sırası kendisine geldiğinde odada bulunan kişi sayısına aldırmadan sessiz kalmayı seçer. Topluluk önünde konuşma korkusunu yenmenin yolları var. Profesyonel konuşmacı ve konuşma koçu Patricia Fripp, konuşmaları organize ederken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:

Haberin Devamı

Pratik yapın

İyi ve güvenli bir konuşmacı olmanın en iyi yolu pratik yapmaktan geçiyor. Konuşma yapmayı geliştirecek kurumlara ve organizasyonlara katılmak yararlı olabilir.

Heyecanınız konusunda konuşmayın

Konuşma yapmadan önce heyecanlı olmak doğal ancak bu konu hakkında konuşmazsanız iyi olur. Çünkü heyecanlı olduğunuz konusunda konuşmanız, konuşma yaptığınız konuya olan ilginizi azaltır. Ayrıca düzgün nefes aldığınızdan emin olmanız gerekiyor. Çünkü heyecanlanan insanların pek çoğu düzenli nefes almaz.

BildiÄŸiniz gibi, ee, evet...

Cümler aralarındaki bu tarz doldurucu sesler dinleyicileri sinirlendirir. Bu kelimelerden konuşmanızı temizlemenin en iyi yolu, kendi sesinizi kaydederek sonradan dinlemektir. Böylece hatalarınızı fark ederek onları düzeltebilirsiniz.

Haberin Devamı

Sessizlikten korkmayın

Sessizlik, ‘bildiğiniz gibi’, ‘uh’ gibi duraklama taktiklerinin panzehiridir. Sessiz geçen bir iki andan korkmayın. Bu, dinleyicilere ne söylediğinizi kafalarında oturtma imkanı tanır.

Yapı, içerik ve anlatım

KonuÅŸmanızı hazırlarken, yapı, içerik ve sunumun hep birlikte dikkate alınması gerektiÄŸini hatırlayın. Ne söyleyeceÄŸinizi bilmediÄŸiniz ve konuÅŸmayı iyice organize edilmiÅŸ bir ÅŸekile sokmadığınız sürece, dinleyicilerle kurmanız gereken sihirli ve duygusal bağı kurmanız çok zor olur.Â

Bütün konuşma metnini yazmayın

Yazılı kelimeler göz için, söylenen kelimeler ise ritm içindir. Bir konuşma veya söylevin sohbet havası içinde verilmesi gerekir. Eğer istediğiniz her şeyi bir kağıda yazmayacaksanız kağıda yalnızca size konuyu ve ne söyleyeceğinizi hatırlatacak kelime ya da deyimleri yazın.

Konuşma yapacağınız insanları tanıyın

Eğer şirketinizdeki insanlara bir konuşma yapacaksanız, bu insanları ne kadar fazla tanırsanız, iyi bir konuşma yapma olasılığınız o kadar artar. Bir toplantıdan önce dinleyicilerle kaynaşın. Böylece araya arkadaşlık faktörünü sokmuş olursunuz. Ne kadar fazla insan sizi severse, konuşmanızda tökezlediğinizde o kadar kayıtsız davranacaklardır.

Haberin Devamı

Dinleyicilerle göz kontağı kurun

Duygusal ve beyinsel olarak dinleyicilerle bağlantı kurmak önemlidir. Bunun en önemli tekniği de insanların gözlerinin içine birkaç saniye bakmaktır. Dinleyicilerle göz kontağı kurulması gerekir.

Kendiniz hakkında konuşmayın

KonuÅŸma yapmayı birçok insanla aynı anda çıktığınız ÅŸeklinde düşünün. EÄŸer kendiniz hakkında çok fazla konuÅŸursanız, dinleyiciler kendilerini dışlanmış hissederler. ‘Ben küçükken babam bana bu tavsiyede bulundu’ gibi kelimeler kullanmayın. Bunun yerine, ‘Bilmiyorum size babanız ne tavsiye verdi ama bana babam ÅŸu tavsiyelerde bulundu’ ÅŸeklinde konuÅŸun. Böylece dinleyicileri konuÅŸmanın içine çekmiÅŸ olursunuz.Â

Haberin Devamı

En önemlisi, konuşmanız sırasında eğlenmeyi unutmayın. Odada bulunan herkesi iç çamaşırları içinde hayal edin. Sonra yüzünüzdeki gülümseme ile konuşmanıza başlayın.

Kaynak: Monster.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!