Köpeklerin kötü kokular saçan sorunu

Güncelleme Tarihi:

Köpeklerin kötü kokular saçan sorunu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2011 00:00

Köpeklerde sık rastlanan bir sorun dışkı yemek ya da bilimsel adıyla kaprofaji. Dışkı yeme problemi sık karşılaşılan davranış bozukluklarından

Haberin Devamı

Her yaş, cins ve ırk köpekte rastlanabilen kaprofaji sorunu pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Bu sebepler içinde en yaygın olanları hemen sıralayalım: Yaşadığı ortama bağlı olarak yalnız kalma, sıkılma, stres ve gerginlik, sahibi tarafından dışkı yaptığında cezalandırılma, diğer hayvanlardan dışkı yemeyi öğrenme ve oyun olarak dışkı yemek.
Bunun dışında aşırı ya da yetersiz beslenme, şiddetli iç parazit hastalıkları ve bazı sindirim sistemi problemlerinde de kaprofaji görülebiliyor. Bunlardan bağımsız olarak bazı köpekler içgüdüsel olarak da herhangi bir problem olmaksızın dışkı yeme eğilimi gösterebilir. Bazı köpekler de sadece kendi dışkısını değil diğer hayvanların dışkılarını yeme alışkanlığı gösterebilir.
Kaprofajinin önlenebilmesi için en önemli konulardan birisi bu huyun tespit edildiği anda vakit kaybetmeden çözüm için çaba harcanması. Çünkü dışkı yeme durumu, köpekte uzun süreli bir huy haline geldiğinde çözümü gittikçe zor bir hal alır. Çözüm arandığındaysa, öncelikle köpekte dışkı yemeye yol açacak bir sağlık sorunu olup olmadığıyla ilgili olarak bir veteriner hekime müracaat etmelisiniz.

Haberin Devamı

CEZA VERMEK ÇÖZÜM DEĞİL

Eğer beslenme bozuklukları ve hastalıkları veya parazit problemleri varsa veteriner hekiminiz bunları kolaylıkla teşhis ve tedavi edecek. Bunun dışında veteriner hekiminizden köpek davranışı konusunda uzman köpek eğitmenlerden alacağınız bilgi ve destekle köpeğinizde dışkı yemeye yol açan davranış bozukluklarına ilişkin sebepleri belirlemeli ve bunları ortadan kaldırmalısınız.
Köpekler hiçbir zaman ceza yöntemleriyle eğitilmemeli. Dışkı yeme huyunu ortadan kaldırmak veya oluşmasını engellemek için özellikle yavru köpeklere dışkı yaptığı zaman kesinlikle ceza uygulanmamalı. Dışkı yaptığı için cezalandırılan ve dışkıyı yiyerek ortadan kaldırma yöntemiyle bunu çözmeye çalışan köpeklerde dışkı yeme problemi daha kolay ortaya çıkar.
Köpeğin dışkı yeme huyunu ortadan kaldırmak için yapılacak diğer şeylerse; dışkının köpek tarafından yenmesini önleyecek tedbirler almak. Dışkının tadını etkileyerek köpeğin yemesini engelleyecek uygulamalar, köpeğin yalnız bırakılmayarak dışkı yemesini engellemek, bu amaçla özellikle tuvalet için dışarı çıkarıldığında dikkat etmek ve gerekirse ağızlık kullanmak sayılabilir.

PAKO PANO

Haberin Devamı

* Dört aylık kedi. Tüm bakımları yapıldı, sağlıklı. Ona acilen bir yuva arıyoruz. (507) 723 53 01

* Üç aylık bu kedi ölümle pençeleşirken bulundu. Tüm tedavileri yapıldı şimdi son derece sağlıklı. Ona sahip çıkmak ister misiniz? (535) 485 78 68

* Dört aylık bu kediler son derece sağlıklı, bakımlı ve ev ortamına alışkınlar. Parkta yaşamaya çalışan üç kardeş için evinizde bir yer var mı? (507) 723 53 01

* Sekiz-on yaşlarında erkek Ankara kedisi. Klinikte ona yuvasını açacak bir aile bekliyor. (543) 445 69 50

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!