Köpek insanı daha iyi tanıyor

Güncelleme Tarihi:

Köpek insanı daha iyi tanıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Asırlardır insanoğlunun yanında ev arkadaşı, av arkadaşı ve koruyucu olarak yerini alan köpeklerin insanlardan ‘‘daha duygulu’’ olduğu iddia ediliyor. ABD'li yazar Elizabeth Marshal Thomas, Köpeklerin Gizli Dünyası adlı kitabında köpeklerin genlerinde ‘‘yalan’’ olmadığını, sahiplerine karşı sahiplerinin onlara gösterdiğinden çok daha fazla anlayış gösterdiklerini anlatıyor. Thomas'a göre, köpekler insanların hayatını güzelleştiriyor ve sahiplerinin onlara karşı olduğundan çok daha sadıklar.

Thomas, köpekleriyle konuşan kişilerle alay edenlerin çok yanlış yaptıklarını, köpeklerin gerçekten olan bitenin farkında olduklarını, sahipleriyle iyi ve kötü günleri paylaştıklarını savunuyor.

Bu konuda en iyi örnek, sahibi iyiyken mutlu olan bir köpeğin bir hastalık veya terslik söz konusu olduğunda hemen yemeden içmeden kesilmesi. Köpeklerin daha iyi görmesi, koklayarak algılaması, insanların konuşmasını, hareketlerini, sesin iniş çıkışını dikkatlice incelemeleri sahipleriyle hayatı paylaşmalarını sağlıyor.

SADIK VE DUYARLI

Kitaptaki iddiaya göre, köpekler bizim hakkımızda bizim onların hakkında bildiğimizden daha çok şey biliyor. Ve köpekler o kadar sadık ve duyarlı ki, birçok psikiyatrist tarafından sakinleştirici hap gibi, bir tür terapi gibi öneriliyor.

Köpeğin varoluşundan beri tek amacı birine ait olmak olduğunu, ‘‘insan bilimi’’ni çok iyi bildiğini vurguluyor Thomas. Ama, bu onların köpeklerle anlaşmadığı anlamına gelmemeli. İnsanlara ait olmaktan hoşlansa da etrafında kendi familyasının bireylerinin olmasından da çok hoşlanıyor köpekler.

Aile ortamını seven sadık dostlarımız, eş ve çocuklarla beraber yaşanan topluluklarda son derece uyumlu yaşıyorlar.

onu daha iyi tanıyın

Bunte Dergisi’nin ekinde köpeklerin neyi niçin yaptıkları anlatılıyor.

Evde yalnızken niye havlıyor?

Evde korkan köpekler korkularını havlayarak belli ediyorlar. Bir kulübeleri varsa ya da küçük bir yerde durmaya alıştırılırlarsa daha az korkuyorlar.

Kendileriyle aynı cinsten olan köpekleri tanıyorlar mı?

Kendi cinsinin fazla bilincinde olmasa bile anne babasını, kardeşlerini hatırlayan köpekler kendi cinslerinin de az çok farkına varıyor.

Ne kadar sık dışarı çişe çıkmalılar?

Her su içişten 15 dakika sonra.

Dişleri fırçalanmalı mı?

Dişlerde bir leke varsa fırçalanmalı, kemik kemiren köpekler zaten dişlerini temizlemiş oluyor.

Kendilerinden korkulduğunu nasıl anlıyor?

Köpekten korkan insanlar belirgin bir tavırda oldukları, hareketleri farklılaştığı için. Köpeklerden korkanlar mümkün olduğu kadar onları önemsemiyormuş gibi davranmalılar.

Köpekler neden çimenleri yiyor?

Çimen sindirime yardımcı olduğu için.

Köpekler kedilerden neden nefret ediyor?

Köpekler nefret etmez. Ancak, köpeklerin kedilerin davranış biçimini - özellikle koşarken - sevmediği için kedi görünce sinirleniyor.

Oyuncağa ihtiyacı var mı?

Köpeklerin kesinlikle oyuncağa ihtiyaçları var, bu ihtiyaç yaşla azalıyor.

Köpekler ne kadar süreyle olan olayları anımsıyor?

Çok iyi bir hafızaları var. Olayları -özellikle büyüme çağlarında olanları - ömür boyu hatırlıyorlar.

Vejateryen gıda ile beslenebilir mi?

Evet, kedinin aksine köpekler etten alınacak besin maddelerini bitkisel gıdalardan da alabilirler.

Köpeklere formda kalmaları için hormon verilmeli mi?

Özellikle gerekmiyorsa verilmemeli.

Köpekler uçakta taşındıkları bölmede korkuyorlar mı?

Çok sinirli olanlar haricinde, evde yalnız kalmaya alışık olanlar korkmaz.

Televizyon programlarını takip edebilir mi?

Televizyondaki hareketlere anlam verip, tanıdıkları kişilerin seslerini tanıyabilir.

Dişiler çocuklara daha mı iyi davranıyor?

Bunun cinsiyetle bir ilgisi yok. Doğduktan sonraki ilk 12 haftada çocuklarla haşır neşir olduysa çocuklarla arası çok iyi oluyor.

Köpekler yüksek sesli müzikten rahatsız oluyor mu?

İnsanlardan 17 kat daha iyi duydukları için evet.

Köpeğin beden dili

Hadi benimle oyna: Kulaklar ve kuyruk havada, çene ve burun öne doğru uzanmış. ‘‘Canım sıkıldı, haydi benimle biraz oyna.’’

Okşa beni: Sakin, ama kuvvetli bir havlama. Köpek arka ayakları üzerinde oturuyor. ‘Okumayı bırak da benimle ilgilen. Sırtımı okşa’

Karnım acıktı: Köpek asık bir suratla, arka ayakları üzerinde oturuyor. ‘Beni artık kimse sevmiyor. Karnım acıktı kimse ilgilenmiyor.’

Yanıma yaklaşma: Dudaklar gerilmiş, kulaklar yatık vaziyette, gözlerden kıvılcımlar çıkıyor. ‘Burnumdan soluyorum, yanıma yaklaşma.’

Bir şey duydum: Kulaklar dikilmiş durumda. Baş yavaş yavaş sesin geldiği yöne çevriliyor. ‘Senin duymadığın bir şeyler duyuyorum.’

Üzgünüm: Köpek gecenin bir vaktinde ağlamaya başlıyor. Köpekler yalnızlık duyduklarında gözyaşı dökmeden ağlarlar. Tavsiye; Köpeğinizi asla yatağınıza almayın, çünkü bir daha kurtulamazsınız. En iyisi onun sepetini yatak odasının kapısının önüne koyun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!