Konferansı eleştirdi yayınevi ipleri kopardı

Güncelleme Tarihi:

Konferansı eleştirdi yayınevi ipleri kopardı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2005 02:05

Yazar Nihat Genç, iptal edilen Ermeni konferansını düzenleyenleri köşesinde sert bir şekilde eleştirince, İletişim Yayınları yazar ile yollarını ayırdı.

Bilgi, Sabancı ve Boğaziçi üniversiteleri tarafından organize edilen ama Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in sert sözleri dolayısıyla ertelenen ‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri’ başlıklı konferans, yazar Nihat Genç’le kitaplarını basan İletişim Yayınları’nın yollarını ayırdı.

Akşam Gazetesi’ndeki köşesinde geçen perşembe günü yazdığı ‘Kazmalar ve Maşalar’ başlıklı yazısıyla konferansı düzenleyenleri sert bir biçimde eleştiren Nihat Genç’e yayınevinin tepkisi, kitaplarının yayınına son vermek oldu.

CANLARI SAĞOLSUN

Genç,
dün gazetedeki köşesinde bu durumu şöyle anlattı: ‘Aynı başlıklı yazım için (Kazmalar ve Maşalar) 12 yıldır kitaplarımı basan İletişim yayınları, kitaplarımı artık basmayacağını söyledi. Canları sağolsun. (...) Çünkü ‘arkadaşlık’ söz konusu olsaydı, basmaya devam ederlerdi. ‘Fikirler’ canlarına dokundu. Kitaplarımı artık basmayacaklarını söylemeleri, fikir haysiyetine olan düşkünlükleridir.’

Marketler satıyormuş

NİHATGenç, tartışma yaratan yazısından sonra Migros’ta satılan kitaplarının geri gönderildiğini de öne sürdü. Ancak Migros Halkla İlişkiler Müdüresi Ahû Başkut, bu iddiayı yalanlayarak halen 85 mağazalarında Genç’in kitaplarının satıldığını açıkladı.

Onun sözleri harika, benim sözlerim zırva

ORHAN Pamuk’a gösterilen hoşgörünün kendisine gösterilmemesi de eleştiren Genç, şunları yazdı: ‘Bu arkadaşlar sevmedikleri yazıları okuyunca artık felsefeleri olmuş şu tavrı gösteriyorlar: Ya yok sayıyorlar, ya kanundışı ilan ediyorlar, ya da akıldışılıkla itham ediyorlar. (...) Orhan Pamuk konuşunca harika, Nihat Genç konuşunca deli zırvası.’

Türkler niye hep haksız

NİHAT Genç, geçen perşembe günü Akşam Gazetesi’ndeki ‘Kazmalar ve Maşalar’ başlıklı yazısında, Ermeni konferansını düzenleyen aydınları şöyle eleştirmişti: ‘Bunların güya bir düşmanları var, resmi tarih tezi. Bir statüko, bir devlet tezi, tutturmuşlar. (...) Neden sizlerin yirmi yıllar boyunca bu topraklarda yazdığınız yazılarda, hep, Kıbrıs’ta Rumlar, Ermeniler, Yahudiler, Maruniler ve Barzani, her defasında haklı, doğru çıkıyor!.. (...) Sizin yazılarınızda neden Müslümanlar, Türkler, Farslar, Araplar hep haksız çıkıyor... Yazılarındaki sıfatları da ortaya koyalım, bunlara göre, Türkler/Farslar/Araplar hep, despot, diktatör, geri kalmış, çağdışı, aşağılık, demokrasiden anlamaz!..’

Genç, faşizan çizgiye kaydı

İLETİŞİM Yayınevi’ninden edindiğimiz bilgiye göre, yayınevi, Nihat Genç’le ilişkilerini kesme kararını yayın kurulu toplantısında oybirliğiyle aldı. Yayınevi yetkililerinin, Genç’in Leman Dergisi’nde yazdıkları ve televizyonlarda söylediklerinin giderek ‘faşizan’ bir çizgiye kaydığına inandığı ve bundan rahatsız oldukları öğrenildi. İddiaya göre, ‘Kazmalar ve Maşalar’ başlıklı yazıdaki ‘hakaretler’ ise bardağı taşıran damla oldu. Yayınevi sorumluları, Nihat Genç’le ilişki kesme kararının, Genç’in fikir özgürlüğüne müdahale olmadığını da savundular.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!