Komedi iyidir

Güncelleme Tarihi:

Komedi iyidir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2012 00:00

Cem Davran, Erkan Can ve Şebnem Bozoklu’yu bir araya getiren “Bezirgan” adlı komedi oyunu, yarın Beşiktaş Kültür Merkezi’nde perde açıyor.

Haberin Devamı

OYUNDAN KARELER FOTO-GALERİ

Maske ve kuklaların başrolde olduğu oyunun bir sürprizi de, Can’ın kadın kılığında seyirci karşısına çıkacak olması. Bu sıra dışı projenin provalarına konuk olduk, detayları üç başrol oyuncusundan dinledik.Yarın BKM’de sahnelenecek olan “Bezirgan”, 14 Kasım Çarşamba günü de Caddebostan Kültür Merkezi’nde seyirciyle buluşacak.

“Bezirgan”da İtalyan tiyatrosundaki gibi sahneye maskeyle çıkacaksınız. Kimin fikriydi bu?
Cem Davran: “Bezirgan”ı dünya tiyatro literatüründe çok önemli bir yeri olan Moliere’in “Tartuffe” adlı oyunundan uyarladık. Geleneksel Türk tiyatrosunun tekniklerini ve aynı zamanda İtalyan gelenekseli maskeleri kullanarak. Bir ‘dünya gelenekseli’ çıkardık ortaya. Fikir tamamen yönetmenimiz Yıldıray Şahinler’in. Zaten hepimizi ikna eden bu fikirdi. Enteresan bir proje...

Ne kadar zamandır bu oyuna çalışıyorsunuz?
Cem Davran: Üç aydır.

Hangi karakterleri canlandırıyorsunuz?
Cem Davran: Bezirgan ve Fikret karakterlerini canlandırıyorum ben. Yani eserin orijinalinde Tartuffe ve Orgon’u.
Şebnem Bozoklu: Ben Elmire’yi oynuyorum.
Erkan Can: Ben de Madam Pernelle’i. Şebnem’in kayınvalidesi, Cem’in de annesiyim. Birinci perdede oyunu açıyorum, ikinci perdede kapatıyorum.

ERKAN CAN SAHNEDE KADIN KILIĞINDA
Erkan Bey, zor mu kadın kıyafetlerini taşımak?
Erkan Can: İlk kez kadın kılığında sahneye çıkıyorum. Daha önce de televizyonda “Altın Kızlar” adlı projede kadın kılığına girmiştim. Etekle oturup kalkmayı yavaş yavaş öğreneceğiz artık. (Gülüyor)

Şebnem Hanım siz bu oyunla birlikte İstanbul Halk Tiyatrosu ekibine dahil oldunuz. Oyun hakkında neler söylemek istersiniz?
Şebnem Bozoklu: Şanlı hissediyorum kendimi. Çok az karşılaşabileceğim bir oyunun içindeyim şu anda. Bambaşka bir oyunculuk biçimi gerektiren bir oyun bu. Ben daha önce maskeyle oynamamıştım. Bu anlamda da benim için bir ilk.

Maske oyunculuğuyla ilgili herhangi bir çalışma yaptınız mı?
Şebnem Bozoklu: Evet, workshop yaptık.

DEĞMEYİN KEYFİMİZE!
Oyun İstanbul’da sahnelenecek. Sonrasında turne yapmayı düşünüyor musunuz?
Cem Davran: Kesinlikle. Şimdiden teklifler geliyor zaten. Avrupa’daki festivallere katılmayı düşünüyoruz. Onlar için de enteresan bir iş bu. Bir Fransız yazarın oyununun Türk gelenekseliyle uyarlaması, dünya için de önemli. Ayrıca sadece yurtdışına değil, Türkiye’nin köylerine de gitmeyi istiyoruz.

Oyunun konusundan da biraz bahseder misiniz? Nedir izleyiciye verdiğiniz mesaj?
Cem Davran: Oyun, din ve inanç suistimalini anlatıyor. Özellikle sahici inancı öven, sonuna kadar arkasında duran, sahtesini de herkesin suratına vuran bir oyun. Birilerini kırmadan cümlelerimizi söylemeye çalışıyoruz. Bir de çok şahane bir ekiple tiyatro yapıyoruz. Değmeyin keyfimize. Bunun bir adım sonrası zaten cennettir! (Gülüyor)
Erkan Can: Bir şeyleri komediyle anlatıyoruz. Komediyle her şey halloluyor bence. Komedi iyidir. Tiyatro yapmaktan çok ama çok mutluyuz. Tiyatro bizi hayata bağlayan şey. Esas işimiz bu. “Bezirgan”ı da çok severek, çok eğlenerek oynuyoruz.

BİR KUKLAYLA OYNAŞIYORUM
Oyunda kullandığınız maskeleri özel olarak mı hazırlattınız?
Cem Devran: Candan Seda Balaban’a yaptırdık. Her oyuncunun karakterine göre tasarım yaptı. Bu arada dekorumuz Barış Dinçel’e, kostümler de Duygu Türkekul’a ait.

Öpüşme ve sevişme sahneleri hep çok konuşulur ya, var mı bu oyunda da böyle sahneler?
Cem Davran: Şebnem’in bolca öyle sahneleri var. (Gülüyor) Biz halkın bunlarla ilgilenmesini istemeyiz. Oyunun tamamı önemli.
Şebnem Bozoklu: Ben oyunda bir kuklayla oynaşıyorum! (Gülüyor) Bu bizim işimiz, her şeyi yapıyoruz. Ama bir film ya da oyunun üç saniyelik bir sahne üzerinden değerlendirilmesi kötü...

Haberin Devamı

UZUN SÜRE ANTEP’TE YAŞAYACAĞIM
Başka projeleriniz de var. Yoğun tempoda bu oyunda da yer almak sizi zorlamıyor mu?
Cem Davran: Evet, hepimizin başka projeleri var; diziler, filmler... Yoğunluğa rağmen bu oyunda yer almak hepimizi çok mutlu ediyor.
Şebnem Bozoklu: Biz bu yorgunlukları hiç takmıyoruz.

Şebnem Hanım, sizin yeni bir dizi projeniz var sanırım...
Şebnem Bozoklu: Evet, çekimleri aralık ayında başlayacak “Karagül” adlı dizi için Antep’e gideceğim.

Yani artık Antep’te mi yaşayacaksınız?
Şebnem Bozoklu: Uzun süre orada yaşayacağım ama haftada bir gün bu oyun için bayıla bayıla İstanbul’a döneceğim. Her şeye rağmen bu oyunu oynayacağız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!